Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Nederland onthoudt zich opnieuw van stem in VN-vergadering, maar veel steun

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Nederland onthoudt zich opnieuw van stem in VN-vergadering

Nederland heeft zich in de Verenigde Naties opnieuw onthouden van stemming over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een overgrote meerderheid van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemde in met de resolutie.

De VN was in een spoedzitting bijeengekomen. 153 landen stemden voor de resolutie, 10 landen tegen en 23 landen onthielden zich. Het toont de groeiende roep van de landen voor een staakt-het-vuren. Bij een vorige stemming op 27 oktober stemden 120 landen voor. Zoals verwacht stemden onder anderen Israël en de VS weer tegen. Naast Nederland onthielden ook onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Oekraïne zich van stemming. Onder de voorstemmers waren onder meer België, Spanje, Frankrijk en de Scandinavische landen.

De resolutie is niet bindend, wat betekent dat Israël die naast zich neer kan leggen. Alleen een resolutie in de VN-veiligheidsraad is bindend. Maar omdat bondgenoot van Israël de VS daar resoluties kan stoppen met een veto, is er weinig wat de VN kan doen.

Vergadering VN

Excuses van Enschedese burgemeester na rel met ambassadeur Israël

Burgemeester Roelof Bleker van Enschede heeft zich de woede op de hals gehaald van de Joodse Gemeente Twente. Bleker wilde gisteren niet naast de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim zitten tijdens de viering van het 95-jarig bestaan van de synagoge in Enschede. De burgemeester heeft aan de ambassadeur en de voorzitter van de synagoge zijn excuses aangeboden.

Bleker liet de organisatie voorafgaand aan het evenement weten dat hij geen positie wilde innemen in het "verschrikkelijke internationale conflict dat momenteel plaatsvindt". Hij had onder andere aangegeven niet naast de ambassadeur te willen zitten. De actie van Bleker leidde tot grote onvrede bij de organisatie en de Joodse gemeenschap.

De burgemeester zei vanochtend tegen RTV Oost het jammer te vinden dat de viering deze wending heeft gekregen. Volgens hem was het niet zo dat hij niet naast de ambassadeur wilde zitten. Dat is verkeerd uitgelegd, meent hij. "Er is contact geweest vanuit de gemeente over de setting en dat is uitvergroot voordat ik zelf de kans had om daarover het gesprek aan te gaan." Bleker benadrukt dat hij er is voor alle Enschedeërs. "Ik had tijdens de viering afstand willen houden van gevoeligheden die het internationale conflict losmaakt en helaas is dat verkeerd gevallen."

Ruim honderd Palestijnen opgepakt in Jenin

Israëlische troepen hebben vandaag meer dan honderd Palestijnen gearresteerd in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Dat zegt een Palestijnse organisatie voor gevangenen, meldt Al Jazeera. Een klein aantal zou alweer zijn vrijgelaten.

Volgens de organisatie komen massa-arrestaties op de Westoever vaker voor sinds 7 oktober. Alleen al in Jenin zouden sinds het begin van de oorlog meer dan 400 Palestijnen zijn aangehouden. Veel van hen hebben al eerder gevangen gezeten, zegt de organisatie.

Israëlische politici verwerpen oproep tweestatenoplossing Biden

Rechtse Israëlische politici hebben fel gereageerd op de oproep van de Amerikaanse president Biden aan premier Netanyahu om zich niet te verzetten tegen een toekomstige Palestijnse staat. Volgens minister van Communicatie Shlomo Karai zou zo'n staat "de veiligheid van het Joodse volk bedreigen".

"Er zal hier geen Palestijnse staat komen, we gaan nooit meer terug naar Oslo. We zullen de oprichting van een andere staat tussen de Jordaan en de zee niet toestaan", zei Karhi.

Een andere rechtse politicus, parlementslid Ariel Kallner, zei aan het het adres van Biden: "Vraag ons alsjeblieft niet om zelfmoord te plegen".

'Israël pompt zeewater in tunnels Gaza'

Het Israëlische leger is begonnen zeewater in de tunnels onder de Gazastrook te pompen, bericht de Wall Street Journal.

Volgens het leger verbergt Hamas in de tunnels gewapende strijders, wapens en gegijzelden. Het kan weken duren om ze onder water te zetten en het is nog niet duidelijk hoe effectief gebruikte de methode is. De afgelopen weken zijn er wel al een paar tests gedaan met de pompen.

Er is ook kritiek op de operatie. Sommige critici waarschuwen dat het zeewater de zoetwatervoorraad van Gaza in gevaar kan brengen.

Israëlische militairen in een tunnel in de Gazastrook

Biden: Netanyahu moet kabinet aanpassen

De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat de Israëlische premier Netanyahu zijn kabinet van hardliners moet aanpassen. Volgens Biden begint Israël de steun te verliezen voor de oorlog in Gaza.

"Hij moet de regering veranderen. Deze regering in Israël maakt het heel moeilijk", zei Biden. Hij noemde specifiek de extreemrechtse veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir en kwalificeerde Netanyahu's kabinet als "de meest conservatieve regering in de geschiedenis van Israël".

Biden maakte zijn opmerkingen op een bijeenkomst om geld te werven voor zijn verkiezingscampagne van volgend jaar. Hij zei ook dat Israël zich niet moet verzetten tegen een Palestijnse staat in de toekomst. "We hebben een mogelijkheid om de regio te verenigen. Maar we moeten zeker zijn dat Bibi begrijpt dat hij wat moet bewegen. Je kan geen 'nee' zeggen tegen een Palestijnse staat. Dat wordt het moeilijke deel."

Leger: lichamen twee Israëliërs teruggevonden in Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het in de Gazastrook de lichamen heeft gevonden van Israëliërs. Hun lichamen zijn naar Israël gebracht. Het gaat om de 27-jarige Eden Zacharia die werd ontvoerd tijdens het bloedbad van Hamas op het Supernova-festival en om de 36-jarige Israëlische militair Ziv Dado. Hij werd op 7 oktober gedood onderweg naar een kibboets bij de grens met Gaza, Zijn lichaam werd door Hamas meegenomen.

De families van de gevonden slachtoffers zijn geïnformeerd. In beide gevallen heeft het leger nog geen informatie vertrekt over de doodsoorzaak. Bij de operatie die leidde tot de vondst van de lichamen viel nog een dode. De zoon van ex-chef van de generale staf Gadi Eisenkot kwam om het leven tijdens de actie.

Het leger heeft sinds het begin van de oorlog meerdere lichamen geborgen in de Gazastrook. Volgens Israëlische bronnen zijn op 7 oktober in totaal ongeveer 240 mensen ontvoerd. 105 gijzelaars zijn vrijgelaten als onderdeel van een overeenkomst tussen de Israëlische regering en Hamas. 19 van 135 mensen die gevangen werden gehouden in Gaza zijn omgekomen, maakte Israël bekend na de vondst van de twee lichamen.

De twee lichamen werden naar Israël teruggebracht

Netanyahu: meningsverschil met VS over toekomst Gaza

De Israëlische premier Netanyahu heeft na gesprekken met de Amerikaanse president Biden gezegd dat Israël en de VS "verschillend kijken naar de toekomst na Hamas". Hij zei te hopen dat ze het alsnog eens kunnen worden.

Netanyahu prees de steun van VS "voor de vernietiging van Hamas en de terugkeer van onze gegijzelden". "Ik zal niet toestaan, na het enorme offer van onze burgers en soldaten, dat iemand Gaza binnenkomt die terrorisme onderwijst, steunt en financiert, Gaza wordt geen Hamastan of Fatahstan."

Biden sprak zelf eerder ook over meningsverschillen met Netanyahu, zonder daar verder op in te gaan.

De twee lichamen werden naar Israël teruggebracht

Drukte bij VN-voedselhulp in Rafah

Bij een locatie in Rafah van de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, wachtten honderden mensen eerder vandaag op voedselrantsoenen. Elders in de stad bij de Egyptische grens en op andere plaatsen in Gaza gingen de Israëlische bombardementen en Egypte vandaag door.

Philippe Lazzarini, het hoofd van de UNRWA, heeft het Palestijnse gebied bezocht. Hij zegt op X dat de situatie in de Gazastrook is te vergelijken met "de hel op aarde". De humanitaire hulp voor Gaza moet volgens hem flink worden opgeschaald om te kunnen voldoen aan de behoeften van de bevolking. De meeste inwoners zijn door de oorlog tussen Israël en Hamas ontheemd geraakt en er is een tekort aan voedsel, drinkwater en medicijnen.

  • AFP
    Palestijnen wachten op voedselhulp bij het UNWRA-centrum in Rafah
  • AFP
    Palestijnen zwaaien met hun identeitskaarten bij de voedselverstrekking
  • AFP
    Bewoners verlaten de uitdeelpost met zakken meel voor hun familie
  • AFP
    Elders in Rafah worden doelen gebombardeerd door Israël

Uiteenlopende cijfers gewonde Israëlische militairen

Sinds afgelopen weekend publiceert het Israëlische leger cijfers over het aantal militairen dat sinds 7 oktober gewond is geraakt. Volgens het leger zijn er op dit moment 1683 geteld (38 meer dan gisteren).

Israël is begonnen met het dagelijks verstrekken van de cijfers nadat de krant Haaretz had geschreven dat het leger weigerde aantallen gewonden te noemen.

Bij navraag bij de ziekenhuizen waar de gewonde militairen zijn opgenomen, stuitte de krant echter op een "onverklaarbare kloof" tussen de door het leger gerapporteerde cijfers en de gegevens van de ziekenhuizen. Alleen al het Barzilai-ziekenhuis in Asjkelon rapporteerde 1949 gewonde militairen.

Er zijn naast de gewonde militairen tot nu toe 105 Israëlische militairen gedood volgend het leger. Twintig van hen kwamen om door eigen vuur of door ongelukken.

Controlepunt voor hulpgoederen Kerem Shalom in gebruik genomen

Israël voert sinds vanmorgen bij een tweede grensovergang tussen Israël en Egypte controles uit op vrachtwagens met hulpgoederen voor Gaza. Na controle bij de grensovergang Kerem Shalom rijden de vrachtwagens over Egyptisch grondgebied door naar Rafah in de Gazastrook.

Dit gebeurde eerder al bij de zuidelijkere overgang bij Nitzana. Nu er ook bij Kerem Shalom gecontroleerd wordt, zou er twee keer zo snel noodhulp de Palestijnse enclave moeten binnenkomen, aldus de Israëlische autoriteiten. Over de openstelling van het nieuwe controlepunt werd gisteren overeenstemming bereikt.

Een truck met noodhulp rijdt na controle Egypte binnen

Ook weer beschietingen in grensgebied Israël-Libanon

Aan de grens tussen Libanon en Israël is het over en weer opnieuw tot beschietingen gekomen. Israël beantwoordde raketbeschietingen die Hezbollah vanuit Libanon uitvoerde, zegt het Israëlische leger.

Sinds het uitbreken van de oorlog, op 7 oktober, breken geregeld gevechten uit tussen het Israëlische leger en militante groepen in Libanon die zich solidair verklaard hebben met de bevolking van Gaza.

WHO herhaalt: wij vertrouwen slachtoffercijfers van autoriteiten Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt opnieuw de door de autoriteiten in Gaza verspreide cijfers over doden en gewonden als betrouwbaar te zien. Die cijfers komen van het ministerie van Gezondheid van het Hamas-bestuur. De WHO heeft de cijfers in het verleden steeds gecheckt, zegt de WHO-vertegenwoordiger in de Gazastrook, Richard Peeperkorn. Volgens hem is er eerder sprake van onderschatting dan van overschatting.

Peeperkorn wijst ook op een onderzoek dat op 6 december in het medische vaktijdschrift The Lancet is gepubliceerd. Ook daar was de conclusie dat de autoriteiten in Gaza de slachtoffercijfers niet hoger voorspiegelen dan ze in werkelijkheid zijn.

Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza heeft de oorlog tot vandaag in Gaza aan 18.200 mensen het leven gekost. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen burgers en Hamasstrijders, en zegt ook niet hoeveel slachtoffers er zijn van eigen vuur. 50.000 mensen raakten gewond.

Die oorlog begon met de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Daarbij kwamen volgens de Israëlische autoriteiten 1200 burgers en militairen om. Hamas nam meer dan 200 mensen in gijzeling. Van hen worden er nog meer dan honderd gevangengehouden.

Nieuwsuur maakte op 27 oktober deze reportage over de betrouwbaarheid van de cijfers:

Kloppen de dodencijfers uit Gaza?

Nog gevechten rond ziekenhuizen in noordelijke Gazastrook

Het ministerie van Gezondheid van Hamas zegt dat Israëlische militairen het Kamal Adwan-ziekenhuis in de noordelijke Gazastrook hebben "bestormd" na een dagenlange belegering. De claim is niet onafhankelijk bevestigd en Israël heeft er nog niet op gereageerd.

Volgens de VN hadden hier 3000 ontheemden onderdak gevonden. In dit ziekenhuis werden nog zestig patiënten behandeld, onder wie zes couveusebaby's. Bij de belegering van deze en andere ziekenhuizen zouden doden zijn gevallen.

Ook rond andere ziekenhuizen in de noordelijke Gazastrook wordt nog gevochten. Israël zegt dat Hamas ze als commandocentra voor zijn strijdmacht gebruikt.

Kledingconcern breekt campagne af vanwege associatie met Gaza

Het Spaanse kledingbedrijf Zara betreurt het "misverstand" over een advertentiecampagne waarin standbeelden met ontbrekende ledematen te zien zijn en in doeken gewikkelde standbeelden. Volgens critici misbruikt Zara de oorlog in Gaza voor commercieel gewin. De beelden zouden aan gewonde Palestijnen en lichamen in lijkwaden doen denken. Op sociale media gaan oproepen rond om het bedrijf te boycotten.

"Helaas voelen sommige klanten zich gekwetst door de foto's die we inmiddels hebben verwijderd", zegt Zara. "Zij zagen er iets in wat niets te maken had met de bedoeling toen ze gemaakt werden." Het bedrijf wijst erop dat het idee voor de campagne in juli ontstond en dat de foto's in september zijn gemaakt.

13 Israëlische militairen in Gaza dood door eigen vuur

Van de 105 Israëlische soldaten die tot nu toe bij het grondoffensief in de Gazastrook zijn omgekomen, zijn er 20 gedood door eigen vuur of door ongelukken, blijkt uit nieuwe gegevens die door het Israëlische leger zijn gedeeld, meldt The Times of Israël. Het leger maakte al eerder melding van doden door eigen vuur. Toen werden geen aantallen genoemd.

Dertien soldaten kwamen om door eigen vuur als gevolg van verkeerde identificatie, zegt het leger nu. Ze werden gedood door luchtaanvallen, tankprojectielen en geweerschoten. Eén soldaat werd gedood door een verkeerd gericht geweerschot en twee anderen kwamen om door onbedoelde schoten.

Twee soldaten werden overreden door gepantserde voertuigen en twee anderen stierven door scherven van explosieven afgevuurd door het Israëlische leger.

Israëlische militairen nemen posities in aan de grens met de Gazastrook

Vier doden bij invallen in Jenin op Westoever

Bij Israëlische invallen in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid vier mensen gedood. Een ander zou zwaar gewond zijn geraakt in de wijk al-Sibat. Getuigen zeggen tegen de BBC dat er rond de inval sprake was van een drone-aanval. Volgens persbureau Wafa zijn er zeker veertig mensen gearresteerd in Jenin en heeft het leger drie ziekenhuizen omsingeld.

Bij de invallen in Jenin maakt het Israëlische leger volgens de BBC gebruik van gepantserde bulldozers die zich een weg door de smalle straten banen. Op video's is te zien dat soldaten in volledige uitrusting en met getrokken wapens door de straten lopen.

Verder zijn er berichten van invallen in Silwad, bij Ramallah, en in Samu. Daarbij zouden ook meerdere mensen zijn gearresteerd.

Houthi-rebellen eisen aanval vrachtschip op

De Houthi-rebellen in Jemen hebben de aanval van vannacht op een Noorse olietanker in de Rode Zee opgeëist. Ze voerden de aanval uit uit protest tegen Israël en om hun steun te uiten voor de Palestijnse zaak, zegt een woordvoerder van de rebellen in een toespraak op de Jemenitische televisie.

Vannacht werd vanuit Jemen een raket gelanceerd richting de olietanker. Er ontstond brand op het schip, maar volgens het Amerikaanse leger zijn er geen slachtoffers gevallen. Een Amerikaans kustwachtschip zou te hulp zijn geschoten.

De door Iran gesteunde groepering heeft de afgelopen dagen gedreigd de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd. De Houthi's waarschuwden internationale scheepvaartbedrijven dat ze geen zaken moeten doen met Israël. Begin deze maand beschoten ze ook al drie commerciële schepen in de Rode Zee om vermeende connecties met Israël.

Doden bij bombardementen in Zuid-Gaza

Bij Israëlische bombardementen op de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt. Drie woningen in het noorden van de stad zijn verwoest door de raketaanvallen. Mensen zitten vast onder het puin.

Enkele kilometers verderop, in Khan Younis, worden ook bombardementen gemeld. Daarbij zouden twee mensen zijn gedood.

Bombardementen op Khan Younis, gezien vanuit Rafah

Schip voor kust Jemen getroffen door raketten

In de Rode Zee is opnieuw een vrachtschip aangevallen. Vanuit Jemen werd een raket gelanceerd op een Noorse olietanker. Op het schip ontstond brand. Er is schade maar er zijn geen slachtoffers, meldt het Amerikaanse leger. Een Amerikaans kustwachtschip zou te hulp zijn geschoten. Volgens de VS zaten Houthi-rebellen achter de aanval.

De aanval op het schip komt te midden van dreigementen van de Jemenitische Houthi-rebellen tegen commerciële scheepvaart in de regio. De door Iran gesteunde rebellen hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen in Gaza. De groepering dreigde de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

Ze waarschuwden internationale scheepvaartbedrijven dat het geen zaken moet doen met het land. De Noorse olietanker was onderweg vanuit Maleisië naar het Suezkanaal. Het is onduidelijk of het schip ook naar Israël onderweg was.

Biden spreekt van meningsverschillen met Netanyahu

De Amerikaanse president Biden heeft gezinspeeld op de complexe relatie die hij heeft met Netanyahu. Bij een receptie in het Witte Huis voor Chanoeka sprak hij over zijn decennialange relatie met de Israëlische premier. Hij zei dat de twee door de jaren heen hun meningsverschillen hebben gehad, óók op dit moment.

Hij ging niet in op de verschillen tussen de twee mannen, hoewel duidelijk is dat hij niet achter alles staat wat Israël nu in Gaza doet. Biden heeft kritiek op de reactie van Israël na de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober. Hamas doodde toen 1200 mensen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat onder gezag van Hamas valt, zijn bij de vergeldingsactie meer dan 18.000 mensen omgekomen en bijna 50.000 mensen gewond geraakt. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd maar volgens onder meer de wereldgezondheidsorganisatie WHO en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn de cijfers afkomstig van het ministerie doorgaans betrouwbaar. Onder de slachtoffers zijn ook veel Hamas-militanten, benadrukt Israël. Hoeveel precies is niet duidelijk.

Biden vertelde de Joodse mensen die aanwezig waren voor de chanoekaviering dat zijn steun ondanks meningsverschillen "onwrikbaar" is. Hij voegde daaraan toe: "Als er geen Israël was, zou er geen Jood ter wereld veilig zijn."

Hij zegt het land te blijven steunen tot Hamas verdreven is. Maar Israël moet voorzichtig zijn, zei Biden. "De publieke opinie van de hele wereld kan van de ene op de andere dag veranderen."

Biden tijdens de Chanoeka-viering in het Witte Huis

Chirurg in ziekenhuis Noord-Gaza getroffen door kogel

Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG) zegt dat een van hun medici gewond is geraakt in Noord-Gaza. De chirurg werd in een ziekenhuis getroffen door een kogel die was afgevuurd van buiten het gebouw. Het is onduidelijk wie de schutter was.

"Onze collega's melden dat sluipschutters bij het ziekenhuis naar binnen schieten", zegt AzG in een verklaring. Het ziekenhuis wordt volgens de organisatie sinds 5 december belegerd door het Israëlische leger. Er staat niet vermeld hoe ernstig de verwondingen van de chirurg zijn. Sinds het begin van de oorlog zijn vijf medewerkers van het ziekenhuis omgekomen.

Welkom

Dit is een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Volg hierin de laatste ontwikkelingen. Het liveblog van gisteren is via deze link terug te vinden.