De Russische oppositieleider Aleksej Navalny
NOS Nieuws

Navalny verplaatst uit strafkolonie, onduidelijk waar hij nu verblijft

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny verblijft niet meer in de strafkolonie waar hij vorig jaar werd opgesloten. Dat meldt zijn woordvoerder. Waar hij wel is, is niet bekend. Zijn vertrouwelingen maken zich gezien zijn slechte gezondheid grote zorgen.

Zijn advocaat meldde zich vandaag bij de beruchte IK-6 strafkolonie. Daar kreeg hij van gevangenispersoneel te horen dat de 47-jarige Poetin-criticus niet meer op de lijst met gevangenen staat. Bij een andere kolonie ten oosten van Moskou kreeg de advocaat dezelfde boodschap mee.

Presidentsverkiezingen

Het team achter Navalny denkt dat zijn vermissing te maken heeft met zijn recente uitspraken over de Russische presidentsverkiezingen die eraan zitten te komen. "Dit is 0 procent toeval en 100 procent directe politieke controle vanuit het Kremlin", zegt Leonid Volkov, een vertrouweling van Navalny. "Het is voor Vladimir Poetin geen geheim wie zijn voornaamste tegenstander is."

Navalny's vermissing baart ook het Witte Huis "ernstige zorgen", zegt woordvoerder John Kirby van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. "We gaan samenwerken met onze ambassade in Moskou om te zien wat we meer te weten kunnen komen."

Slechte gezondheid

Navalny is de bekendste tegenstander van de Russische president Poetin. In totaal zit hij een celstraf uit van meer dan dertig jaar. In de strafkolonie is zijn gezondheid flink achteruitgegaan, volgens zijn bondgenoten doordat hij slecht behandeld is.

Een woordvoerder vertelt dat Navalny recent nog onwel werd in zijn cel. "Hij was misselijk en lag op de grond. Gevangenispersoneel snelde toe, legde hem op bed en diende hem een infuus toe. We weten niet wat de oorzaak was, maar gezien het feit dat hij geen eten krijgt, in een cel zonder ventilatie wordt gehouden en minimale tijd buiten krijgt, lijkt het op flauwvallen van de honger."

Dagenlange stilte

Het nieuws over zijn vermissing volgt na een dagenlange radiostilte rond Navalny. Zijn team sloeg alarm omdat hij niet zoals gewoonlijk per video was verbonden met een rechtszitting.

Ook waren brieven aan of van Navalny al een week niet bezorgd, zegt zijn team.

Poetin-criticus

De oppositiepoliticus werd in augustus veroordeeld tot nog eens negentien jaar cel, nadat hij eerder al tot 11,5 jaar was veroordeeld. Hij is onder meer veroordeeld voor "het oprichten van een extremistische beweging".

Navalny bracht met zijn anti-corruptiestichting sinds 2011 misstanden aan het licht, zoals over de met verduisterd geld gefinancierde bouw van een miljardenpaleis aan de Zwarte Zee dat in bezit zou zijn van Poetin. Ook spreekt hij zich fel uit tegen de Russische oorlog in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl