Vladimir Poetin bij een medaille-uitreiking vandaag
NOS NieuwsAangepast

Poetin officieel presidentskandidaat bij Russische verkiezingen volgend jaar

De Russische president Poetin heeft officieel bekendgemaakt dat hij verkiesbaar is bij de verkiezingen van volgend jaar. Dat schrijft het Russische staatspersbureau Tass. De verkiezingen staan gepland voor halverwege maart, zijn huidige termijn loopt op 7 mei af.

Poetin maakte zijn besluit bekend bij een ontmoeting met Oekraïne-veteranen ter ere van de Dag van de Helden. Op vragen van aanwezigen of hij herkiesbaar zou zijn, antwoordde hij bevestigend.

"Ik zal niet ontkennen dat ik er in het verleden anders over heb gedacht", zei Poetin, die eerder een vijfde termijn inderdaad meermaals uitsloot. "Maar het is tijd om een beslissing te nemen en ik zie dat het niet anders kan. Ik stel me daarom verkiesbaar."

De 71-jarige Poetin is al sinds 2000 aan de macht in het land, zij het tussen 2008 en 2012 officieel als premier. Een nieuwe termijn als president betekent dat hij nog eens zes jaar kan aanblijven, tot 2030.

Uitzondering op de grondwet

De Doema maakte het in 2020 door een grondwettelijke wijziging mogelijk dat Poetin nogmaals herkozen kon worden, hoewel de Russische president slechts twee opeenvolgende termijnen mag zitten. Vanwege die uitzondering kan hij in principe tot 2036 aan de macht blijven.

Kremlin-woordvoerder Peskov had eerder nog tegenover journalisten gezegd dat veel landgenoten een nieuwe termijn van Poetin steunen. "Veel mensen dringen er bij Poetin op aan om voor een nieuwe termijn te gaan, zodat hij zijn werk kan voorzetten. Er is grote steun, dat valt echt op."

Poetin werd in 1999 president toen Boris Jeltsin onverwacht aftrad. De oud-KGB-medewerker was toen nog geen half jaar premier van het land. De verkiezingen het volgende jaar won hij met ruim de helft van de stemmen en ook bij zijn herverkiezing vier jaar later was er geen noemenswaardige concurrentie.

Omdat een Russische president volgens de grondwet slechts twee termijnen van vier jaar achterelkaar mocht dienen, wisselde hij tussen 2008 en 2012 van plek met zijn premier Medvedev, zonder dat iemand eraan twijfelde dat Poetin de werkelijke macht in handen hield. Zijn macht consolideerde hij verder door de presidentiële ambtstermijnen van vier naar zes jaar op te rekken.

Als Poetin inderdaad zijn volgende termijn uitdient, streeft hij Jozef Stalin voorbij als langstzittende leider van het moderne Rusland. Alleen tsaar Peter de Grote regeerde dan met zijn 43 jaar langer over Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl