President Poetin
NOS NieuwsAangepast

Rusland scherpt regels aan voor journalisten richting presidentsverkiezingen

Rusland gaat de regels voor journalisten aanscherpen bij de presidentverkiezingen van volgend jaar. President Poetin heeft een wet goedgekeurd die onder meer bepaalt dat alleen "erkende" verslaggevers mogen filmen en fotograferen in de stembureaus.

Russische kiezers mogen in maart naar de stembus. Poetin heeft nog niet publiekelijk gezegd of hij zich kandidaat stelt, maar naar verwachting zal hij een nieuwe termijn van zes jaar wel nastreven.

De president is al 24 jaar aan de macht. In 2020 liet hij een referendum houden, waarvan de uitkomst was dat hij vanaf 2024 nog twee ambtstermijnen van zes jaar kan aanblijven.

Geen noemenswaardige oppositie

Volgens de nieuwe wet mogen alleen journalisten van media die officieel zijn geregistreerd naar bijeenkomsten van de kiescommissie. Ook mogen journalisten zonder toestemming van de autoriteiten niet berichten over oorlogsgebieden of militaire bases. De wet verbiedt ook dat er campagne-uitingen komen op 'geblokkeerde bronnen'.

De nieuwe regels hebben gevolgen voor de handelingsvrijheid van bloggers en Russische media die vanuit het buitenland opereren, maar nog wel verslaggevers hebben in Rusland. Zij kunnen niet overal meer verslag van doen.

Rusland kent geen noemenswaardige oppositie meer. In augustus werd oppositieleider Aleksej Navalny, die al langer vastzit, veroordeeld tot 19 jaar cel. Ook zijn advocaten zijn opgepakt. Daarnaast heeft het Kremlin de afgelopen tijd platforms en apps als Facebook en Instagram verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl