Poetin komt aan in Peking
NOS NieuwsAangepast

Poetin in China, eerste grote bezoek sinds invasie Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin is in Peking aangekomen voor een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Het is het eerste bezoek van Poetin aan China sinds zijn land de oorlog begon tegen Oekraïne, in februari vorig jaar. De twee treffen elkaar morgen.

In maart werd Poetin aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag, voor het moedwillig deporteren van kinderen uit bezette delen van Oekraïne. Sinds die aanklacht reist Poetin nauwelijks meer zijn land uit. Eerder deze maand bezocht hij wel de president van Kirgizië.

De ontmoeting in China staat in het teken van een conferentie over de Nieuwe Zijderoute. Dat wereldwijde infrastructurele project, waarbij andere landen havens, wegen en vliegvelden aanleggen die aansluiten bij de Chinese wensen, bestaat nu tien jaar.

Poetin en Xi zullen het hebben over hun groeiende economische samenwerking op het gebied van energie, technologie en financiële zaken. China is de afgelopen jaren een steeds belangrijkere handelspartner geworden van Rusland.

Vermoedelijk wil Poetin goedkeuring van Xi krijgen om de Power of Siberia 2 te kunnen afmaken. Dat is een enorme pijpleiding die hij dwars door Mongolië wil bouwen. Daarmee zou Rusland tot 50 miljard kubieke meter gas per jaar kunnen leveren aan China. Het zou in economisch opzicht een opsteker betekenen voor Poetin.

Xi was in maart dit jaar nog in Moskou, vlak nadat de aanklacht van het Strafhof was uitgevaardigd. Hij nodigde Poetin toen uit om op bezoek te komen voor de conferentie van deze week over de Nieuwe Zijderoute. Poetin bezocht de conferentie eerder al in 2017 en 2019.

Enkele dagen voor de Russische invasie begon was Poetin nog op bezoek in Peking, ter ere van de Olympische Winterspelen van 2022. De twee hadden het toen over een 'partnerschap zonder grenzen' tussen de twee landen, wat kort daarna werd gezien als een Chinese steunbetuiging aan de invasie. Sindsdien hebben de twee elkaar meermaals als 'goede vriend' bestempeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl