NOS Nieuws

Solidariteitsactie met daklozen in 'Sleep out Enschede'

In Enschede sliepen afgelopen nacht zo'n honderd mensen buiten op het Wilminkplein. Deze 'Sleep Out' was een solidariteitsactie met daklozen in Nederland. De slaapzakken waarin deelnemers sliepen, worden gedoneerd aan daklozen. En van gelddonaties worden warme slaapzakken gekocht.

Organisator Bas Timmer vindt het belangrijk om op deze manier te helpen. "We hebben in Nederland meer dan 30.000 daklozen en er slapen iedere nacht veel mensen op straat", zei hij tegen RTV Oost. "Die mensen kunnen we niet in de kou laten liggen."

Deelnemers sliepen in speciale 'sheltersuits', een warme jas waar aan de onderkant een slaapzak kan worden aangerist.

Foodtrucks

Het was niet alleen maar slapen: gisteravond speelden verschillende muzikanten op het plein, onder wie Alain Clark. Ook waren er foodtrucks en vuurkorven. "Ik realiseer me echt wel dat je dit niet kunt vergelijken met de situatie waarin je als dakloze kunt zitten", zei een deelneemster tegen de regionale omroep. "Dat is ook niet mijn bedoeling, niet waarom ik het doe." Het is voor haar belangrijk om te laten zien dat ze meeleeft. Timmer zei erover: "Je hebt wel wat vermaak nodig zodat mensen hiernaartoe komen. Maar vanaf 23.00 uur is het stil."

De actie in Enschede trok tientallen deelnemers. In zeven andere steden, waaronder Amsterdam, werd ook op straat geslapen.

De NOS ging vanochtend langs in Enschede:

Zij sliepen vannacht in de vrieskou, uit solidariteit met daklozen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl