Een kamer in een daklozenopvang
NOS Nieuws

Amersfoort geeft tenten aan daklozen vanwege te weinig plek in opvang

De gemeente Amersfoort deelt tenten uit aan dak- en thuislozen, omdat er te weinig opvangplekken zijn. Inmiddels zijn er tien tenten beschikbaar, zegt de gemeente tegen RTV Utrecht.

Hulporganisaties als TeamBAS constateren een toename van het aantal dak- en thuislozen in de stad. Waardoor dat komt, is niet helemaal duidelijk. "Sinds een paar maanden is de toename echt schrikbarend", zegt straatadvocaat René Slotboom in het NOS Radio 1 Journaal. Een straatadvocaat zet zich in voor de belangen van dak- en thuislozen.

Er liggen nu tien tenten klaar, waarvan er inmiddels twee of drie in gebruik zijn. Zomaar ergens overnachten in een tent in Nederland mag niet. Het valt onder wildkamperen en dat is verboden. De gemeente wil echter dat iedereen in de stad droog kan slapen.

Menselijker

Elroy Spangenberg van TeamBAS noemt het verstrekken van de tenten "dubbel". "Want iemand in een portiek in de binnenstad, dat wil je niet. Dan is dit menselijker", zegt hij over de tenten.

De tenten hebben ook een praktisch voordeel voor de hulpinstanties, zegt Spangenberg. "We weten waar de mensen zijn en kunnen makkelijker contact houden."

De gemeente wil voorkomen dat te veel mensen in tenten gaan overnachten. "Er wordt goed doorgevraagd en alleen verstrekt aan mensen die opvang nodig hebben en hier recht op hebben. Het gaat om mensen waarvoor geen plek is en mensen die bemoeizorg nodig hebben om bij de juiste instanties te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl