Veysel Ü. in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

OM eist 30 jaar cel tegen verdachte dubbele moord in McDonald's

Het Openbaar Ministerie heeft dertig jaar gevangenisstraf geëist tegen Veysel Ü., die ervan wordt verdacht dat hij twee mannen heeft doodgeschoten in een McDonald's in Zwolle.

De schietpartij vond vorig jaar maart rond 18.00 uur plaats. De McDonald's zat tijdens de schietpartij vol en tientallen mensen, onder wie kinderen, waren getuige. Na het schieten brak paniek uit in het restaurant.

De slachtoffers waren de broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar. Ü. zou ze van dichtbij hebben doodgeschoten. Beide mannen overleden ter plaatse.

De verdachte zou met de broers hebben afgesproken in het restaurant om een conflict rond een investering in Turks vastgoed uit te praten. Ü. heeft verklaard dat hij werd afgeperst. Volgens de recherche lijkt het erop dat Ü. honderdduizenden euro's tegoed had van een zoon van een van de broers.

Geen motief

Tijdens de zittingen heeft de verdachte geen motief gegeven, maar volgens een officier van justitie was het doodschieten een weloverwogen besluit. "Dan maakt het niet uit of het gedaan is uit financiële frustratie, uit koude wraak of uit gekrenkte trots."

"Elke kogel was raak", zei de officier. Een van de getuigen is militair en volgens het OM heeft hij verklaard dat hij een geoefende schutter aan het werk zag.

Volgens de advocaat van Ü. is er geen sprake van voorbedachten rade, en dus moord, zoals het OM beweert. "Op klaarlichte dag in een McDonald's vol met kinderen, dat is een atypische plek voor het gepland doden van twee personen", zegt de advocaat.

Ze benadrukt tevens dat Ü. van een meter afstand schoot, en dat raak schieten dan niet moeilijk is.

'Iets ergs gedaan'

Een paar uur na de schietpartij meldde Ü. zich op het politiebureau in Deventer. "Ik heb iets ergs gedaan", zei hij. Hij gaf meteen toe dat hij had geschoten en werd aangehouden.

Het OM vindt een levenslange celstraf niet passend; de kans op herhaling wordt laag ingeschat.

Hulpdiensten en getuigen na de schietpartij:

Doden bij schietincident McDonald's in Zwolle

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl