Een van de eerste bouwvakkers die is gered, wordt verwelkomd door hoogwaardigheidsbekleders
NOS NieuwsAangepast

Bouwvakkers in ingestorte tunnel India na 2,5 week gered

In het noorden van India zijn alle bouwvakkers gered uit de ingestorte tunnel waar ze al 2,5 week vastzaten.

Na dagen van boren door zo'n 60 meter aan rotsen en puin bereikten reddingswerkers vanmorgen de groep van 41 mannen. Daarna duurde het nog uren voordat daadwerkelijk de eerste bouwvakkers konden worden gered door een buis van 90 centimeter breed. De tunnelwerkers zijn een voor een op een brancard door die smalle schacht naar buiten gebracht.

Daar werden ze onder meer verwelkomd door de Indiase minister voor Infrastructuur en Transport en de premier van de deelstaat Uttarakhand:

Bouwvakkers die 17 dagen vast zaten in ingestorte tunnel gered

De bouwvakkers zijn elk met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht zo'n 30 kilometer van de tunnel, waar ze worden nagekeken en eventueel behandeld.

De Indiase premier Modi heeft verheugd gereageerd op de bevrijding van de tunnelwerkers. Hij prijst hun moed en geduld "die een inspiratie zijn voor ons allemaal". Ook is hij vol lof over de reddingswerkers, die volgens hem een geweldig voorbeeld hebben gesteld met hun medemenselijkheid en teamwork.

De 4,5 kilometer lange tunnel stortte op 12 november in de vroege ochtend door een aardverschuiving gedeeltelijk in. De bouwvakkers die er aan het werk waren, kwamen daardoor op zo'n 200 meter van de tunnelopening vast te zitten. Ze werden de afgelopen weken in leven gehouden met eten, drinken en medicijnen die via een speciaal aangelegde pijp werden gestuurd.

De nieuwe tunnel is een onderdeel van een groot infrastructureel project om vier belangrijke en veel bezochte hindoeheiligdommen in Noord-India met elkaar te verbinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl