Een van de boormachines die wordt gebruikt om de bouwvakkers te redden
NOS Nieuws

Kapotte boormachine vertraagt reddingsoperatie tunnelwerkers India

De reddingsoperatie om 41 bouwvakkers uit een tunnel in het noorden van India te krijgen, heeft vertraging opgelopen. Gisteren ging de boormachine kapot die werd gebruikt om door het puin van rotsen, steen en metaal te komen.

Reddingswerkers werkten vervolgens met de hand verder, maar vandaag werd de operatie stopgezet. Er moeten nog een aantal onderdelen van de kapotte machine uit de tunnel worden gehaald.

Het is niet duidelijk wanneer er weer geboord kan worden. Volgens een van de reddingswerkers is de machine, die al twee keer eerder stukging, niet meer te repareren.

Kapotte boormachine vertraagt redding tunnelwerkers in India

Het plan is nu om handmatig verder te werken. Er moet nog door zo'n 10 meter aan puin heen worden geboord. Donderdag was dat nog 18 meter.

Alternatief plan

Ook is er inmiddels een nieuwe boormachine aangekomen. Daarmee kan niet horizontaal worden gegraven, zoals tot nu toe gebeurde, maar verticaal. Het is een alternatief plan om de mannen te bereiken.

Er is al een weg gemaakt naar de top van de heuvel. Er zou dan een verticale schacht van ruim 100 meter lang gegraven moeten worden, bijna het dubbele van de afstand van de horizontale schacht.

Het idee is dat er een metalen pijp door het geblokkeerde deel van de tunnel zal worden gestoken. Door die pijp kunnen de bouwvakkers vervolgens naar buiten worden getrokken op brancards met wielen.

Begin deze week slaagden hulpdiensten erin om de bouwvakkers op beeld vast te leggen:

Eerste beelden van bouwvakkers vast in Indiase grot

De bouwvakkers zitten sinds 12 november vast toen er door een aardverschuiving brokken puin naar beneden vielen, ongeveer 200 meter van de ingang. Die raakte daardoor geblokkeerd. De bouwvakkers waren bezig met de bouw van een 4,5 kilometer lange tunnel. De Indiase autoriteiten hebben gezegd dat de groep veilig is. Er is licht, zuurstof en ze krijgen eten, drinken en medicijnen.

Het incident gebeurde in de deelstaat Uttarakhand, op zo'n 350 kilometer van de hoofdstad New Delhi. Het is een belangrijk gebied voor pelgrims vanwege de vele hindoetempels. In het gebied worden continu nieuwe snelwegen en tunnels gebouwd om de toeristenstroom aan te kunnen. De tunnel waar de bouwvakkers aan werkten, is hier onderdeel van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl