NOS Voetbal

Na loodzware tijd blinkt Sadílek uit bij Twente: 'Doe weer wat ik het liefst doe'

Het heeft een hele tijd geduurd, maar de lach is terug bij Michal Sadílek. De middenvelder van FC Twente heeft een zwaar jaar achter de rug, waarin hij kampte met verschillende kwalen. Hamstring- en bovenbeenblessures bijvoorbeeld, die hem wekenlang aan de kant hielden.

Maar wat de 24-jarige Sadílek pas echt opbrak, kwam vanuit een totaal andere hoek. Hij had namelijk last van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd.

Het liefst praat hij er niet over, maar toch is de Tsjech openhartig over de moeilijke periode waar hij doorheen is gegaan. "In die tijd was alles onzeker."

Na loodzware tijd blinkt Sadílek uit bij Twente: 'Doe weer wat ik het liefst doe'

Eerst even terug naar het begin. Want tinnitus, wat is dat eigenlijk? "Dat is voor elke persoon anders", begint Sadílek zijn uitleg. "Maar je hoort geluiden in een stille omgeving, kunt daardoor niet ontspannen en krijgt problemen met slapen."

Het is lastig om te beschrijven hoe oorsuizen precies klinkt. De aandoening komt bij iedereen op een andere manier tot uiting. Alsof een oude televisie op sneeuwbeeld staat bijvoorbeeld, met grijze ruis en bijbehorend gepiep of gekraak.

Sadílek: "Bij mij klonk het alsof ik mijn hartslag en bloed hoorde suizen in mijn rechteroor. Ik ging me meer focussen op het geluid, waardoor het sterker en sterker werd." Als een soort vicieuze cirkel dus, waarmee hij op momenten huilend in slaap viel.

Wanhoop

Hij kon op een gegeven moment ook niet meer tegen het geluid dat een vol voetbalstadion met zich meebrengt. "Je speelt elk weekend in de Grolsch Veste of een ander uitverkocht stadion", legt hij uit. Het dreef hem tot wanhoop. Kon hij zo überhaupt nog wel door als profvoetballer?

Wanhoop veranderde in hoop toen Sadílek aanklopte bij experts, van een ademhalingstherapeut tot bij een speciale tinnitusacademie in de buurt. Hij leerde over het belang van ademhalingsoefeningen, voedsel en slaappatronen. "Dat zorgde voor ontspanning mijn lichaam", vertelt hij. "Dat was the main thing."

The main thing, het allerbelangrijkste. Tel daarbij op dat het oorsuizen langzaam maar zeker zachter werd, totdat het helemaal verdween. "Ik ben helemaal hersteld", vertelt hij.

Michal Sadílek juicht na een goal tegen PEC Zwolle in augustus

Heeft hij nu helemaal geen last meer? Sadílek schudt zijn hoofd. De "onzekere periode" waar hij eerder over sprak, ligt definitief achter hem. "Dat ik gezond ben, is het allerbelangrijkste. Nu kan ik weer doen wat ik het liefst doe."

Ongeslagen thuisduels

En dat is voetballen. Eerder deze week plaatste hij zich met het nationale elftal van Tsjechië voor het EK, vanavond staat hij in de eigen Grolsch Veste tegenover koploper PSV. De club waar hij zeven jaar speelde en debuteerde in het profvoetbal. "PSV heeft een speciale plek in mij."

Bang hoeft Twente, dat derde staat in de eredivisie, niet te zijn voor de koploper. PSV mag dit seizoen dan wel ongeslagen zijn, zelf kan de ploeg uit Enschede ook uitstekende statistieken overleggen. De laatste keer dat Twente thuis een competitieduel verloor, was in mei 2022. Bijna 20 maanden en 24 thuiswedstrijden geleden.

Kom maar op, is de teneur in Enschede. "Met ons publiek erachter zijn we echt enorm sterk", zegt Sadílek. "We krijgen daar vertrouwen en een enorme boost van."

Bekijk hieronder de vooruitblik met Twente-trainer Joseph Oosting op het duel met PSV:

FC Twente won van 18 ontmoetingen één keer van PSV: 'Morgen is nummer 19 hè'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl