Richard Veenstra zorgde voor een daverende verrassing door wereldkampioen Michael Smith te verslaan.
NOS Sport

Darter Veenstra verslaat wereldkampioen Smith, Van Barneveld naar huis

Darter Richard Veenstra heeft voor een daverende verrassing gezorgd in de eerste ronde van de Players Championship Finals, het laatste grote toernooi voor het WK in Alexandra Palace in Londen volgende maand. Veenstra versloeg regerend wereldkampioen Michael Smith met 6-3.

In de tweede ronde neemt hij het op tegen landgenoot Jermaine Wattimena, die met 6-3 te sterk was voor Dirk van Duijvenbode.

Ook de 6-3 zege van Niels Zonneveld op Daryl Gurney kun je gerust een stunt noemen. Michael van Gerwen, titelverdediger in Minehead, speelde niet zijn beste spel, maar won wel met 6-3 van Callan Rydz. Gian van Veen, Maik Kuivenhoven en Kevin Doets plaatsten zich eveneens ook voor de tweede ronde.

Raymond van Barneveld en Christian Kist, beiden oud-wereldkampioen, gingen ten onder.

Veenstra domineert wereldkampioen

De 42-jarige Veenstra was niet bepaald onder de indruk van de status van 'Bully Boy' Smith, die op 2-1 bijna een negendarter gooide. Op die ene leg na bleef de wereldkampioen echter scorend ver achter bij Veenstra. Op 3-2 brak hij brutaal de leg, die zijn tegenstander begon.

Veenstra liep daarna gedecideerd uit naar 5-2, liet nog wel vier matchdarts op tops (dubbel-20) liggen, maar sloeg toe bij zijn vijfde poging.

Later op de avond haalde Niels Zonneveld zelfs nog een hoger gemiddelde (103,6 per drie pijlen) in zijn partij tegen de Noord-Ier Daryl Gurney. Voor Zonneveld was dat de kroon op toch al een mooie dag, want voor zijn wedstrijd wist hij al dat hij zeker is van deelname aan het WK.

Voor Michael van Gerwen is deelname aan het WK vanzelfsprekend. Voor hem tellen alleen titels en dit weekend wil hij graag zijn achtste Players Championship Finals bijschrijven. Tegen de Engelsman Rydz, die bijzonder zwak begon, kwam Van Gerwen probleemloos op 4-1.

Michael van Gerwen schudt Callan Rydz de hand na zijn overwinning in de eerste ronde.

Daarna werd Van Gerwen slordiger, maar echt in de problemen kwam hij niet (6-3).

Van Barneveld onderuit

Voor Raymond van Barneveld liep zijn rentree bij de Players Championship Finals (voor het eerst sinds 2019) uit op een teleurstelling. In zijn duel met Chris Dobey kreeg Van Barneveld in de vijfde leg als eerste de kans om te breken, maar miste hij twee keer op zijn favoriete dubbel-16.

Dobey gooide daarna wel uit vanaf 99 en brak de vijfvoudig wereldkampioen (vier keer bij dartsbond BDO, een keer bij de PDC) vervolgens met dubbel-7. Daarmee was het verzet van Van Barneveld gebroken. Op 5-3 maakte Dobey het af.

Raymond van Barneveld schudt Chris Dobey de hand na zijn verloren eersterondepartij in Minehead.

Ook Christian Kist - de verrassende wereldkampioen (BDO) van 2012 - kon geen potten breken in Minehead. Kist kampte in zijn wedstrijd tegen de Duitser Ricardo Pietreczko met fysiek ongemak, kwam niet in de buurt van zijn oude niveau en en ging hard onderuit (6-1).

Van Veen wint Nederlands onderonsje

Het grote talent Gian van Veen was in een Nederlands onderonsje duidelijk te sterk voor Chris Landman (6-1) en neemt het nu op tegen Stephen Bunting. Mocht Van Veen de kwartfinales halen, dan kan dat overigens nog weleens voor logistieke problemen zorgen.

Zondagavond staat voor Van Veen namelijk de finale van het jeugd-WK op het programma. Nooit eerder lukte het een Nederlander om het jeugd-WK te winnen. Van Gerwen verloor de finale twee keer en Berry van Peer verloor 'm in 2016.

Aan het einde van de avond won Wattimena het andere Nederlandse onderonsje van Van Duijvenbode met 6-3. Maik Kuivenhoven was met 6-4 te sterk voor de Pool Krzysztof Ratajski. Kevin Doets kwam tegen de Portugees José De Sousa terug van een 4-2 achterstand en won met 6-5.

En dan kwam er ook nog een twaalfde Nederlander aan de 'oche' vanavond, maar dan in een shirt dat voor de helft bestond uit 'stars and stripes' en voor de andere helft uit paarse tulpen en oranje.

De Amerikaanse Nederlander Jules van Dongen in zijn duel met Damon Heta.

Jules van Dongen, geboren in Meerssen, is al een tijd woonachtig in de Amerikaanse staat Missouri en komt met de bijnaam 'The Dutch Dragon' uit voor de Verenigde Staten. Veel geluk bracht het hem niet. Van Dongen ging kansloos ten onder tegen de Australiër Damon Heta (6-1).

Danny Noppert laat dit keer verstek gaan, om zijn hoogzwangere vrouw bij te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl