Michael van Gerwen
NOS Sport

Van Gerwen en Noppert verliezen: geen Nederlanders meer bij Grand Slam of Darts

Er zijn geen Nederlanders meer over bij de Grand Slam of Darts. Michael van Gerwen en Danny Noppert slaagden er in Wolverhampton beiden niet in om door te dringen tot de kwartfinales. Alle zes Nederlanders liggen er nu uit.

Van Gerwen, die het toernooi in 2015, 2016 en 2017 op zijn naam schreef en dit jaar de Premier League won, ging met 10-7 onderuit tegen de Australiër Damon Heta. Noppert verloor in de achtste finales met 10-4 van de Brit Stephen Bunting.

Wisselvallig spel

In de groepsfase had Van Gerwen nog al zijn partijen gewonnen, ondanks het soms wisselvalige spel van de 34-jarige nummer drie van de wereld. Ook tegen Heta, die tien plaatsen lager staat maar wel drie van zijn vier laatste partijen tegen de Nederlander had gewonnen, ging het moeizaam.

De Vlijmenaar plaatste op 2-2 als eerste een break met een knappe 96-finish. Heta brak vervolgens terug naar 4-4, om daarna ook de volgende vier legs te winnen en uit te lopen naar 7-4. Na het missen van de kans om bij 7-5 de Australiër te breken, moest de Nederlander toezien hoe Heta op 9-7 zijn eerste matchpijl verzilverde.

Noppert verliest van The Bullett

De 32-jarige Noppert, nummer zeven op de wereldranglijst, had net als Van Gerwen al zijn partijen in de groepsfase gewonnen en nam het in de achtste finales op tegen Bunting. In de voorgaande zeven onderlinge duels had Noppert vijf keer van 'The Bullet' gewonnen.

Danny Noppert

'The Freeze' uit het Friese Joure deed zijn naam als slow starter eer aan, raakte aanvankelijk zijn triples nauwelijks en stond in mum van tijd met 4-1 achter.

Hij kwam na de break sterk terug door de zesde leg in twaalf pijlen te winnen, maar verzuimde Bunting daarna meteen te breken. Dat deed de Brit wel twee keer achter elkaar, zodat Noppert met 8-3 achter kwam. Vooral het missen van de dubbels (maar 15 procent raak) deed de Nederlander de das om.

Het werd zo 10-4 voor Bunting, die nu in de kwartfinales tegenover Stowe Buntz, staat, de grote sensatie van deze Grand Slam of Darts.

Stowe Buntz

De dit keer in een fel blauwe broek en fleurig shirt spelende Amerikaan blijft maar stunten en bereikte na het winnen van zijn groep ook de laatste acht door de Brit Andrew Gilding te verslaan.

Buntz kwam met 5-0 voor, voordat Gilding zijn eerste leg binnen haalde. Daarna marcheerde de debutant vrolijk door naar een 10-5 overwinning.

Stowe is de eerste Amerikaan sinds Gary Mawson bij de UK Open in 2008 die de kwartfinales van een majortoernooi van de PDC bereikt.

De kwartfinales staan vrijdag en zaterdag op het programma. De finale is zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl