Een Apache-helikopter
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Man die op legerhelikopter zou hebben geschoten wordt vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat een man uit Uddel vervolgen voor de vermeende beschieting van een Apache-helikopter van Defensie afgelopen maart .

De verdachte maakte zelf melding van de beschieting, om dat later weer te ontkennen. Volgens justitie kan niet bewezen worden dat de man daadwerkelijk heeft geschoten, maar heeft hij zich wel schuldig gemaakt aan dwang en bedreiging.

Hij had die dag een mail naar het klachtenmeldpunt van de Koninklijke Luchtmacht gestuurd vanwege overlast. Daarin gaf hij volgens het OM aan dat hij een Apache-helikopter met een luchtbuks had beschoten. De Koninklijke Luchtmacht speelde de mail door naar de Koninklijke Marechaussee, waarop de man werd aangehouden. Later ontkende de man dat hij had geschoten.

Eerder leek er sprake van schade aan de helikopter, maar volgens het OM heeft aanvullend onderzoek geen bewijs opgeleverd dat de Apache door kogels uit een luchtbuks geraakt is.

Dreigend uitgelaten

Desondanks heeft de man zich volgens het OM schuldig gemaakt aan bedreiging. "Ook in de dagen voorafgaand aan de vermeende beschieting, heeft hij zich in mails en telefoontjes naar de luchtmacht dreigend uitgelaten", stelt het OM.

Rond de woonplaats van de man zijn regelmatig oefeningen met gevechtshelikopters. Ze vliegen laag bij de grond als training om luchtafweer en radars te ontwijken. Hij klaagt volgens Omroep Gelderland al jaren over de militaire helikopters. Het vee van de man zou hier steeds van schrikken.

Daarnaast wordt de man beschuldigd van dwang. "Met zijn mails richting de luchtmacht heeft hij immers willen bereiken dat de Apache niet meer laag over zou vliegen", aldus justitie.

Advertentie via Ster.nl