NOS Nieuws

Mail van man die Apache-helikopter 'beschoot' leidde tot zijn aanhouding

De man die donderdag een Apache-helikopter vanaf zijn perceel in Uddel met een luchtbuks zou hebben beschoten, heeft dat zelf gemeld aan de Koninklijke Luchtmacht. Hij stuurde een mail naar het meldpunt voor klachten wegens overlast. De Koninklijke Luchtmacht speelde de mail door naar de Koninklijke Marechaussee, waarop de man werd aangehouden. Ook werd zijn woning doorzocht.

Eerder meldde Defensie dat de Apache was beschoten. Die conclusie werd getrokken op basis van de mail die de man had gestuurd, de schade aan een van de helikopters en vanwege een luchtbuks die bij de huiszoeking werd aangetroffen.

Nu blijkt dat nog helemaal niet vaststaat dat de Apache is beschoten. Het toestel heeft schade, maar waardoor die is veroorzaakt is niet duidelijk. De zoon van de man zegt dat zijn vader niet echt heeft geschoten, schrijft Omroep Gelderland.

Gefrustreerd

Rond de woonplaats van de man zijn regelmatig oefeningen met gevechtshelikopters. Ze vliegen laag bij de grond als training om luchtafweer en radars te ontwijken. Het hobbyvee van de man zou hiervan steeds schrikken.

"Ze vliegen zo laag dat je elkaar niet eens meer kunt verstaan. Mijn vader heeft met gebaren duidelijk gemaakt dat ze weg moesten gaan, maar hij heeft niet geschoten", zei de zoon vrijdag tegen de regionale omroep.

De man is gisteren weer vrijgelaten, maar hij blijft verdachte van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl