In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Apache-schutter uit Uddel ontkent veroorzaken helikopterschade

De inwoner van Uddel, die afgelopen donderdag met zijn luchtbuks op een Apache-helikopter van defensie schoot, ontkent dat hij schade heeft veroorzaakt aan het toestel. Hij mikte wel met zijn wapen op de laagvliegende Apache, maar schoot naar eigen zeggen met 'lucht'. Kort na zijn actie werd de man door een arrestatieteam ingerekend.

"Toen ze mij een foto lieten zien van de schade aan de helikopter, snapte ik waarom ze mij met zo'n groot vertoon oppakten. Er zaten tientallen deuken in", zegt hij bij Omroep Gelderland, "Maar er moet iemand anders met munitie op die heli hebben geschoten, want dit heb ik echt niet veroorzaakt."

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee bevestigt aan de regionale omroep dat er schade is aan de helikopter. "Er is een bedreiging geweest, dan komt er onderzoek. We willen graag weten wat mensen gezien hebben en de schade wordt onderzocht."

'Ik wil gehoord worden'

De Uddelenaar klaagt al jaren over de militaire helikopters die over zijn hertenweide vliegen. "Ik wil gehoord worden. Mijn herten hebben zichzelf al meerdere keren verwond doordat ze in paniek in het gaas belandden."

Om een gesprek met defensie te forceren kondigde hij zijn actie per mail aan. "Ik heb een mail gestuurd waarin ik dreigde mijn luchtbuks te pakken. Toen daar niet op werd gereageerd, heb ik mijn buks klaargezet. Niet met munitie, maar met CO2-patronen, een soort lachgas. Ik heb drie keer geschoten met lucht en heel hard beng, beng, beng geroepen", blikt hij terug.

"Ik verwachtte dat ze nu wel langs zouden komen voor een stevig gesprek, maar wat er toen gebeurde, had ik nooit verwacht. Er kwam wel twintig man, ik werd tegen de muur gezet en het hele huis werd doorzocht en overhoop gehaald."

Ik denk dat defensie het nu wel uit zijn hoofd laat om nog over mijn hertenweide te vliegen.

Uddelenaar die op Apache schoot

De inwoner van Uddel gaat ervan uit dat zijn actie toch effect heeft. "Ik denk dat defensie het nu wel uit zijn hoofd laat om nog over mijn hertenweide te vliegen. Maar deze hele toestand heb ik nooit gewild. Ik gooide met een sneeuwbal en kreeg een lawine. Als ik dit geweten had, had ik het nooit gedaan. Maar nogmaals: ik heb alleen met lucht geschoten."

"In theorie is alles mogelijk", reageert de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee op het verhaal van de Uddelenaar. "Onderzoek moet uitwijzen met wat voor wapen en met welke munitie geschoten is. Dat gaat nog wel even duren."

Advertentie via Ster.nl