De soldaten staan terecht in de rechtbank in Texas
NOS Nieuws

Amerikaanse leger draait veroordeling zwarte soldaten na 100 jaar terug

Het Amerikaanse leger heeft een veroordeling van meer dan 100 jaar geleden tegen 110 zwarte soldaten teruggedraaid. Geen van de beschuldigde militairen heeft een eerlijk proces gekregen, zegt het Army Review Boards Agency, dat fouten in het leger corrigeert. Volgens de New York Times is het een belangrijke stap in de erkenning van rassendiscriminatie.

De militairen moesten in Houston in 1917 een terrein bewaken waar een militair kamp werd gebouwd. Een aantal van hen werd maandenlang door buurtbewoners aangevallen en gediscrimineerd. Op 23 augustus trokken de soldaten bewapend het dorp in en ontstond er een gevecht. Bij dat geweld kwamen 19 mensen om het leven, onder wie ook vier soldaten.

Oneerlijk proces

Als strafmaatregel executeerde het Amerikaanse leger 19 militairen. De rest werd beschuldigd van muiterij en mishandeling en kregen gevangenisstraffen van een aantal jaar tot levenslang. Honderd jaar na dato zegt het leger dat de 110 soldaten een "oneerlijk proces" hebben gekregen.

De zaak kwam aan het rollen na een petitie van een historicus en een advocaat. De Army Review Board Agency heeft de zaak uiteindelijk beoordeeld en noemt die "fundamenteel oneerlijk". De instelling is voor het leger de laatste optie bij het onderzoeken van fouten en komt vaak pas in beeld als er al bezwaar bij de rechtbank is gemaakt. Ook in dit geval was dat zo.

De 22-jarige LeRoy Pinkett was een van de tot dood veroordeelde soldaten

Onderminister Wormuth van Defensie erkent de fout: "Na een grondig onderzoek kwam de Raad tot de conclusie dat deze soldaten vanwege hun ras verkeerd waren behandeld en geen eerlijk proces hebben gekregen. Door hun veroordelingen terzijde te schuiven en ze eervol ontslag te verlenen, erkent het leger fouten uit het verleden en zet het de zaken recht."

Nabestaande Angela Holder zegt in de New York Times blij te zijn dat er jaren na de veroordeling gerechtigheid komt. Haar oudoom was een van de soldaten en werd in 1917 opgehangen. In zijn militaire dossier stond dat zijn dienst was beëindigd door "een dood zonder eer". Nu die aantekening is weggehaald uit zijn dossier heeft volgens de Amerikaanse "het recht geschied".

Het intrekken van de veroordeling betekent ook dat de gegevens van de militairen voor zover mogelijk in de archieven worden gecorrigeerd. Hun militaire dienst wordt als "eervol" aangemerkt. Ook krijgen de soldaten grafstenen die dit erkennen. Het leger zegt dat de nabestaanden in aanmerking kunnen komen voor een uitkering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl