Een muurschildering van George Floyd in Minneapolis
NOS Nieuws

Onderzoek na moord George Floyd: patroon van racisme bij politiekorps Minneapolis

Uit een uitgebreid onderzoek naar de gewelddadige dood van George Floyd in 2020, blijkt dat er al ten minste tien jaar sprake is van racisme bij het politiekorps van de Amerikaanse stad Minneapolis.

Agenten van het korps arresteren zwarte mensen vaker dan witte mensen, gebruiken meer geweld tegen hen, fouilleren hen vaker en racistisch taalgebruik wordt als normaal gezien, schrijven onderzoekers in een rapport van het bureau voor Mensenrechten van de staat Minnesota.

Zo bestaat de bevolking van Minneapolis voor ongeveer 19 procent uit zwarte mensen, maar in 63 procent van de gevallen waarin agenten geweld gebruikten, was het geweld gericht tegen zwarte mensen. Van de veertien mensen die sinds 2010 omkwamen door politiegeweld, waren er dertien gekleurd.

De onderzoekers spreken van een patroon van racisme, dat in strijd is met de wetten van de staat. De leiding van het korps slaagt er daarnaast niet in om agenten verantwoordelijk te stellen voor hun gedrag, schrijven de onderzoekers.

Racisme op bodycam-beelden

Het onderzoek begon in 2020, een week nadat de zwarte 46-jarige Floyd in Minneapolis werd gedood door een agent. Derek Chauvin drukte minutenlang zijn knie op de nek van de gearresteerde Floyd, die later in het ziekenhuis overleed. Beelden die een omstander maakte leidden over de hele wereld tot heftige protesten tegen racisme en politiegeweld.

Amerika stond op z'n kop door protesten na de dood van Floyd. Eén leus werd in het bijzonder gescandeerd: Black Lives Matter. Dit is het verhaal achter die leus:

Dit is het verhaal achter de Black Lives Matter-beweging

Onderzoekers bestudeerden meer dan 700 uur aan bodycam-beelden en namen interviews af. Uit de beelden bleek dat agenten "consequent" racistische scheldwoorden gebruiken. Aanklagers zeggen volgens The New York Times dat het "taalgebruik en gebrek aan respect" zo "schaamteloos" was, dat het vaak moeilijk was om de beelden te gebruiken bij hoorzittingen in strafzaken.

'Geen verrassing'

Een voorzitter van een lokale actiegroep tegen politiegeweld noemt de conclusies van het rapport "glashelder". "De bevindingen waren geen verrassing, maar nu is er een bureau met de macht om veranderingen door te voeren", zegt ze tegen persbureau AP.

Het onderzoek kan een basis vormen voor structurele hervormingen binnen het korps. Het bureau voor Mensenrechten gaat een lijst opstellen met eisen, die vervolgens kunnen worden afgedwongen bij een rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl