NOS Nieuws

Wekdienst 14/11: Eisen voor moord op advocaat Wiersum • Deens wetsvoorstel over Koranverbrandingen

Goedemorgen! In Amsterdam horen twee verdachten welke straf het OM wil dat ze krijgen voor hun betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. En het Deens parlement bespreekt een wetsvoorstel dat het verbranden van de Koran strafbaar stelt.

Het weer: de dag begint met veel wind. Het is in eerste instantie droog, maar later vandaag geregeld buien, mogelijk met hagel en onweer. De temperatuur ligt tussen de 11 en 13 graden.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam horen een neef van de crimineel Ridouan Taghi, Anouar T., en een medeverdachte welke straf het Openbaar Ministerie tegen hen eist. De zaak draait onder meer om de moord op Derk Wiersum, de advocaat die de kroongetuige bijstond in het omvangrijke Marengo-proces. Ook komt het OM met eisen tegen andere verdachten, onder meer voor diefstal en heling van auto's.
  • Het Deense parlement bespreekt een wetsvoorstel dat het verbranden van de Koran strafbaar maakt. Het wetsvoorstel werd al eerder door de Deense regering ingediend, maar is gewijzigd na kritiek van politici, kunstenaars en deskundigen op het gebied van de vrijheid van meningsuiting.
  • De advocaat-generaal komt naar verwachting met het advies aan de Hoge Raad in een strafzaak tegen Willem Holleeder. Het gerechtshof veroordeelde Holleeder vorig jaar tot een levenslange gevangenisstraf, maar hij ging daartegen in cassatie. Dergelijke adviezen aan de Hoge Raad worden vaak opgevolgd.

Wat heb je gemist?

Bedrijven hoeven gemiddeld genomen minder hard hun best te doen om nieuw personeel te vinden. In juli, augustus en september waren er in Nederland 12.000 minder vacatures dan in de drie maanden daarvoor, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het vijfde opeenvolgende kwartaal dat het aantal vacatures daalt en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt.

In het derde kwartaal van dit jaar waren er 114 vacatures voor iedere honderd werklozen. In de voorgaande periode was dit nog 122 vacatures voor honderd werklozen. In de handel, horeca en de industrie nam het aantal vacatures het sterkst af. Alleen in de sectoren openbaar bestuur en de landbouw groeide het aantal vacatures nog licht.

Het CBS meldde al eerder dat in dezelfde periode de werkloosheid in Nederland voor de vijfde maand op rij is toegenomen. Vooral jongeren verloren in de maanden juli, augustus en september hun baan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Omdat steeds meer mijnwerkers in Oekraïne naar het front vertrekken, moeten vrouwen het werk in de mijnen overnemen. Oekraïne heeft kolen nodig voor de winter. Verslaggever Wessel de Jong bezocht één van de kolenmijnen in de Donbas waar vrouwen werken.

Vrouwen halen de steenkool naar boven in Oekraïne

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl