De Vlaamse minister-president Jan Jambon
NOS Nieuws

Vlaamse regering sluit opnieuw stikstofakkoord

De Vlaamse regering is het vannacht eens geworden over de stikstofaanpak. Met het nieuwe akkoord is bepaald dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn.

België kampt net als Nederland met een stikstofprobleem en probeert de schade aan natuurgebieden te beperken. De Vlaamse politiek wordt er al meer dan twee jaar door beheerst omdat de regeringspartijen het niet eens konden worden over vergunningsregels voor landbouw en industrie, schrijft de Vlaamse publieke omroep VRT .

De regering kwam al twee keer eerder tot overeenstemming over stikstof: begin 2022 en in maart van dit jaar, maar de afspraken bleken niet sterk genoeg en de Raad van State plaatste kritische kanttekeningen omdat niet alle regels goed waren uitgewerkt.

Milder voor boeren

Volgens de VRT is het nieuwe akkoord wat milder voor boeren dan het vorige. Zo hoeven piekbelasters niet meteen te sluiten in 2030, maar krijgen ze nog een kans om de uitstoot flink te verminderen. De vergunningsdrempels voor de industrie en landbouw blijven wel behouden en krijgen, zoals de Raad van State had gevraagd, een duidelijke wetenschappelijke onderbouwing.

Om 10.00 uur zal de regering een toelichting geven bij het akkoord, zo laat de Vlaamse minister-president Jan Jambon weten op X .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl