Vlaamse regering bereikt alsnog akkoord over stikstofdossier
De Vlaamse regering is het alsnog eens geworden over het stikstofdossier. Minister-president Jambon zegt dat de partijen alsnog een akkoord hebben bereikt over een definitieve regeling.
Het doel van het akkoord is dat in Vlaanderen in 2030 de helft minder stikstof in natuurgebieden belandt. Om dat te bereiken gaat de regering onder meer 3,6 miljard euro vrijmaken voor boeren die verplicht of vrijwillig stoppen en om "nieuwe natuurdoelen te realiseren", zei Jambon op een persconferentie.
De bedragen voor landbouwers zullen oplopen tot 130 procent van de waarde van hun bedrijf. Ook komt er investeringssteun voor jonge boeren om hun bedrijf duurzamer te maken.
Crisis
Regeringspartij CD&V was het tot voor kort nog oneens over een eerder voorstel. Daardoor dreigde er een regeringscrisis. De christendemocraten vonden dat de stikstofuitstoot van de industrie te mild werd aangepakt ten opzichte van de landbouw. Ook wilden ze meer garanties voor jonge boeren. De partij vond dat de Vlaamse N-VA-minister-president Jambon aan zet was om een oplossing te zoeken.
Nu is er over twee punten een compromis gesloten. Er komt verder onderzoek naar extra uitstootrechten voor bedrijven in de buurt als een landbouwbedrijf gaat sluiten en dus geen stikstof meer uitstoot. Ook gaat gekeken worden naar een soepelere vergunningsdrempel voor boeren, meldt de Vlaamse omroep VRT
Als blijkt dat die twee punten geen afbreuk doen aan de halvering van de stikstofuitstoot in 2030, zullen ze worden doorgevoerd, zei Jambon. Daarom schaart CD&V zich nu ook achter de plannen.
Moeilijkste dossier
"Het lijkt een heel technisch dossier, maar dit is een supermenselijk dossier", zei viceminister-president Hilde Crevits van CD&V. "Achter elk cijfers schuilt een gezin. We moeten naar duurzame landbouw en daar geloven we heel sterk in. We willen perspectief geven aan jonge mensen die voor zware investeringen staan."
Minister-president Jambon sprak van "het moeilijkste dossier voor deze Vlaamse regering". "Technisch ingewikkeld, maar ook politiek ingewikkeld, dat al meer dan twintig jaar voortsleept en we nu eindelijk oplossen. Alle partijen hebben een spreekwoordelijke slok water bij de wijn gedaan."
Net als in Nederland moet de stikstofuitstoot in Vlaanderen omlaag. Vorige week gingen meer dan 2000 Vlaamse boeren naar Brussel om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de Vlaamse regering.