Boerenprotest
NOS NieuwsAangepast

Vlaamse boeren protesteren in Brussel tegen stikstofplannen

Meer dan 2000 Vlaamse boeren zijn vanochtend met tractoren naar Brussel gereden om daar te protesteren tegen het stikstofbeleid van de Vlaamse regering. Ze verzamelen in de buurt van het Noordstation.

Net als in Nederland moet de stikstofuitstoot in Vlaanderen omlaag. Dit leidt tot onrust onder Vlaamse boeren, die vrezen dat strengere mestregels zullen leiden tot een "sociaaleconomisch bloedbad" in de landbouwsector. De Vlaamse ministers onderhandelen op dit moment nog over die nieuwe regels.

De actievoerders reden vanochtend in tien colonnes naar Brussel. Op de snelwegen zijn er weinig problemen, maar op de lokale wegen leidt de actie wel tot veel verkeershinder.

De boeren protesteren in Brussel omdat daar de Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetelen. Het protest wordt gesteund door verschillende organisaties in de landbouwsector.

De actievoerders zullen aan het begin van de middag rond het centrum van Brussel rijden. Hierdoor zal het verkeer in de stad waarschijnlijk plat komen te liggen. Het plan is dat de boeren rond 14.00 uur weer vertrekken.

Dit zijn beelden van het protest:

Vlaams boerenprotest tegen stikstofbeleid

In Wallonië is (nog) geen gedoe over stikstof. Dat komt doordat daar geen rechtszaak is aangespannen, zegt bioloog Tobias Ceulemans van KU Leuven tegen Het Nieuwsblad. "Als dat wel zou gebeuren, zal de discussie niet anders zijn. Want ook in Wallonië is er een intensieve veeteelt en zware landbouw en zijn er zelfs meer gebieden die volgens de regels van Europa beschermd moeten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl