NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid loopt op voor vijfde maand op rij, met name onder jongeren

De werkloosheid in Nederland is voor de vijfde maand op rij opgelopen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli, augustus en september kwamen 6000 mensen tussen de 15 en 75 jaar zonder baan te zitten. In totaal zijn nu 371.000 Nederlanders werkloos.

Volgens het CBS hangt de oplopende werkloosheid samen met een slecht draaiende economie. Er is sprake van een recessie, de consumentenbestedingen lopen terug en het aantal faillissementen loopt licht op.

Krappe arbeidsmarkt

Doorgaans is oplopende werkloosheid slecht nieuws, maar we hebben nu een uitzonderlijk krappe arbeidsmarkt, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "Er zijn zelfs aanwijzingen dat de economie niet hard groeit door die krapte, want bedrijven hebben te weinig personeel."

Je zou dus kunnen zeggen: dat een paar mensen werkloos zijn maakt dat zij weer ergens anders aan de slag kunnen. "Tegelijkertijd komen zij niet automatisch in aanmerking voor specifieke banen", aldus Van Mulligen. "Geschoolde vakmensen liggen nog steeds niet voor het oprapen."

Jongeren

Het deel van de beroepsbevolking dat zonder werk zit is nu 3,7 procent. Met name onder jongeren neemt de werkloosheid toe. In juni was 8,3 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 25 jaar werkloos. In september is dat opgelopen naar 8,8 procent. Onlangs berekende het statistiekbureau dat voor jongeren met name routinematig werk verdwijnt.

Volgens Van Mulligen is de oplopende werkloosheid slecht nieuws voor hen. "In de horeca werken relatief veel jongeren en daar lopen de faillissementen al een tijdje op. Maar de arbeidsmarkt is robuust, er is in Nederland nog steeds genoeg werk. Die krapte is niet zomaar voorbij."

Niet-beroepsbevolking

Naast de werkloosheid wordt ook bijgehouden hoeveel mensen niet recent hebben gezocht naar werk of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Het gaat daarbij vooral om gepensioneerden of (deels) arbeidsongeschikten. Die worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Deze groep omvat 3,2 miljoen Nederlanders en dat aantal bleef in de afgelopen maanden gelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl