Twee vrouwen staan voor een muur met portretten van gijzelaars
NOS Nieuws

Hamas zegt zeventig gijzelaars vrij te willen laten in ruil voor staakt-het-vuren

Hamas zegt bereid te zijn zeventig gijzelaars vrij te laten in ruil voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Abu Ubaida, de leider van de militante tak van Hamas, spreekt daarover in een audiobericht op het Telegramkanaal van Hamas.

Ubaida, leider van de al-Qassam-brigades, zegt in het bericht dat hij afgelopen week contact heeft gehad met bemiddelaars in Qatar. Tegen hen heeft hij gezegd dat Hamas vijftig tot zeventig vrouwen en kinderen kan vrijlaten in ruil voor een staakt-het-vuren van vijf dagen en het toelaten van humanitaire hulp. Daarnaast eist Ubaida dat Israël "200 Palestijnse kinderen en 75 Palestijnse vrouwen die tot aan 11 november zijn opgepakt" vrijlaat.

Omdat de gijzelaars worden vastgehouden door verschillende "eenheden" en er "logistieke problemen" zijn, zegt de Hamasleider dat er in ieder geval vijftig gijzelaars kunnen worden vrijgelaten en dat dat aantal kan oplopen tot zeventig.

Bombardementen

Ubaida voegt toe dat Israël, door de vele luchtaanvallen op de Gazastrook, het leven van zijn eigen burgers in gevaar brengt. Hij noemt de naam van een vrouwelijke gijzelaar die is omgekomen door een luchtaanval. "Zij was levend gevangengenomen en vroeg om haar vrijlating, maar enkele dagen geleden is zij omgekomen bij een bombardement van de vijand."

De Hamas-leider ging ook in op het Israëlische offensief in de Gazastrook. Hij zegt dat zijn strijders er in de afgelopen 48 uur in zijn geslaagd om "twintig militaire voertuigen van de vijand" te verwoesten. "Ze zullen nog meer schade oplopen." Hij voegde toe dat het Israëlische leiders in het verleden niet is gelukt Hamas te verslaan, en dat het dit keer ook niet zal lukken.

'Hamas-commandocentrum in ziekenhuis'

Woordvoerder Daniël Hagari van het Israëlische leger zegt dat Israëlische troepen een commandocentrum van Hamas onder het Rantisi-ziekenhuis hebben aangetroffen. Dat ziekenhuis werd afgelopen vrijdag geëvacueerd. Hagari is zelf in Gaza-Stad en laat in een video de vermeende Hamas-schuilplaats zien. "We geloven dat Hamas hier gijzelaars vasthield."

Israël zegt al lange tijd dat Hamas-strijders zich schuilhouden onder gebouwen als ziekenhuizen en scholen. Tot nu toe had Israël daar geen bewijs voor, maar Hagari zegt dat met deze ontdekking wel te hebben. "Hamas verschuilt zich in ziekenhuizen. Vandaag zullen we dat laten zien aan de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl