NOS Voetbal

Van tenger naar topper: Stengs leeft op in 'warm bad' bij Feyenoord

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

De carrière van Calvin Stengs lijkt nu echt op gang te komen. Er waren twijfels in de jeugd, een veelbelovende start bij AZ, een zware blessure en wisselvallige buitenlandse avonturen.

Maar dit seizoen ontwikkelt de 24-jarige aanvaller zich razendsnel in het "warme bad" Feyenoord. Hij keerde terug in de selectie van Oranje en groeide uit tot een belangrijke pion in De Kuip, waarmee hij vanmiddag tegen zijn oude club AZ speelt.

Calvin Stengs

"Hij was heel tenger", weet Lee-Roy Echteld nog. De jeugdtrainer kreeg Stengs bij AZ onder zijn hoede. "Qua leeftijd moest hij al naar de onder 17, maar er was discussie. Hij bleef een jaar langer bij mij in de onder 16."

Stengs kreeg onder Echteld nog een tegenvaller te verwerken. Hij kwam op een andere positie terecht. "Ik had al drie goede middenvelders en liet hem als linkspoot vanaf rechts spelen. Hij wilde dat eerst niet, maar ik kon hem langzamerhand overtuigen."

Het was het begin van een goede relatie tussen Stengs en Echteld. "Ik heb altijd fijn met hem gewerkt. Op een gegeven moment is het meer voor je dan alleen een speler, nog net geen zoon. Wij hebben zijn ontwikkeling samen doorgemaakt."

'Hij was geniaal'

In die ontwikkeling werd de rol van de familie Echteld groter. Achterneef Leo Echteld ging Stengs als fysiotherapeut begeleiden. Stengs merkte namelijk dat het eerste van AZ lonkte en voelde dat extra arbeid buiten de club nodig was om sterker te worden.

Calvin Stengs

"Hij is rond zijn achttiende bij ons bedrijf Fysiomed gekomen", vertelt Leo Echteld. "Een bescheiden en vriendelijke jongen. Die wel overtuigd was van zichzelf, maar het vuur niet zo toonde. Hij had soms een duwtje nodig."

Toen ging het snel. Stengs maakte zijn debuut in het eerste, waar Lee-Roy Echteld inmiddels assistent-trainer was. "Hij was toen geniaal. Ik vond hem fantastisch. Een enorme snelheid, veel zelfvertrouwen en supersnel in zijn handelen. Hij was helemaal los."

Calvin Stengs zoekt in mei 2017 na zijn eerste doelpunt voor AZ assistent-trainer Lee-Roy Echteld op

Het seizoen 2017/'18 zou zijn eerste volledige worden in de hoofdmacht van AZ, maar al tijdens de eerste eredivisiewedstrijd ging het mis. Stengs liep in het uitduel met PSV een zware blessure aan zijn voorste kruisband op. Een pittige, langdurige revalidatie volgde.

"Na zo'n blessure duurt het even voor je weer topfit en op voetbalniveau bent. Je moet je lichaam opnieuw leren kennen. Preventie om niet terug te vallen is belangrijk", legt Leo Echteld uit. "Vanaf dat moment werkte Calvin met meer intrinsieke motivatie bij ons. Hij voelde de noodzaak om gas te geven om weer helemaal terug te komen."

Stengs wordt geblesseerd van het veld gedragen tegen PSV

"Ons specialistenteam hielp hem met van alles. Van fysieke trainingen tot voeding, van inlegzolen tot mentale begeleiding." Leo Echteld herinnert zich dat Stengs ook nog wat hulp kreeg uit onverwachte hoek. "De derde keer dat hij bij ons kwam, liep hij Louis van Gaal tegen het lijf."

"Van Gaal zei tegen hem: 'Ga door zoals je bezig bent, maar verander je persoonlijkheid niet. Dan komt het goed met jou.' Toen zag ik een glimlach bij Calvin die mij veel vertrouwen gaf. Hij heeft twee jaar keihard gewerkt."

Warm bad

Stengs dreef langzaam boven, haalde Oranje en ging naar OGC Nice. Niet de meest gelukkige keuze, maar via Antwerp hervond hij zijn voetbalgeluk in Rotterdam. Stengs is belangrijk voor Feyenoord, onder meer in het creëren van kansen (zie tabellen).

"Het Feyenoord van nu is voor hem de best mogelijke stap", vindt Leo Echteld, al heeft hij Stengs zelf al een tijd niet gezien. De aanvaller is in Rotterdam onderdeel van de Breakfast Club, waarin spelers nog voor het ontbijt aan hun fysiek werken.

"Hij heeft zijn handen vol bij Feyenoord", zegt Leo Echteld. "Daar wordt goed en hard gewerkt. Bovendien kenden Arne Slot en zijn staf hem al. Hij is er in een warm bad."

Van Hooijdonk over Stengs: 'Hij is brutaler geworden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl