Calvin Stengs heeft Feyenoord op voorsprong gezet

Feyenoord verslaat negen man Celtic bij terugkeer in Champions League

Feyenoord heeft met een 2-0 zege op Celtic een memorabele terugkeer in de Champions League beleefd. Calvin Stengs en Alireza Jahanbakhsh scoorden tegen de Schotse kampioen, die na rust tegen twee rode kaarten aanliep.

Het was pas de tweede ontmoeting in de geschiedenis tussen Feyenoord en Celtic, na de Europa Cup I-finale van 1970. De Rotterdammers wonnen 53 jaar geleden als eerste Nederlandse ploeg de grootste Europese clubprijs.

Tegenwoordig is meedoen aan het miljoenenbal al een prijs op zich voor Feyenoord. Vijf jaar lang ontbrak de Rotterdamse volksclub tussen de Europese elite.

Zenuwen

De eerste Champions League-wedstrijd in Rotterdam sinds 2017 begon van beide kanten rommelig. De Schotse kampioen was wat sterker in de openingsfase, maar nadat Feyenoord de zenuwen onder controle had kwam de thuisploeg wat beter in de wedstrijd.

Dat resulteerde in enkele hachelijke momenten met gelegenheidsspits Yankuba Minteh in de hoofdrol. De 19-jarige Gambiaan speelde op de plek van de geschorste Santiago Giménez en de geblesseerde Ayase Ueda.

Het elftal waarmee Feyenoord na zes jaar terugkeerde in de Champions League

Minteh kreeg zijn eerste kans in de tiende minuut, maar hij stuitte op de ervaren Celtic-doelman Joe Hart. Na een half uur hoopte Feyenoord op een strafschop nadat een schot van Minteh door Celtic-verdediger Greg Taylor op de rand van het strafschopgebied met de hand getoucheerd werd, maar de VAR zag er na bestuderen van de beelden geen penalty in.

Een afstandspegel van Minteh ging even later via een handje van Hart maar net over. Aan de overkant was het oppassen voor de counters. Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther moest redden bij een schot van de razendsnelle rechtsbuiten Daizen Maeda.

Vrije trap Stengs

Beide ploegen speelden met hoge intensiteit en veel duelkracht, maar door een gebrek aan brille leek de eerste helft zonder doelpunten te eindigen. In blessuretijd viel dan toch de openingstreffer.

Bij een vrije trap van ruim twintig meter kon Stengs de bal om de verkeerd opgestelde muur krullen, waardoor doelman Hart in de korte hoek het nakijken had.

Stengs schiet uit een vrije trap de 1-0 binnen

In de tweede helft werd de wedstrijd na een kalm begin behoorlijk tumultueus. Dat begon toen Feyenoord in de 65ste minuut tamelijk goedkoop aan een strafschop kwam.

Twee keer rood

Igor Paixão kon allang niet meer bij de bal en ging gretig naar de grond toen hij de arm van Celtic-verdediger Gustaf Lagerbielke voelde. De Zweed kreeg niet alleen een penalty tegen, maar ontving bovendien zijn tweede gele kaart. Maar Celtic bleef nog even in de wedstrijd doordat Hart de matig ingeschoten penalty van Paixão keerde.

Celtic moet met negen man verder na deze rode kaart voor Holm

Enkele minuten later waren er nog maar negen over van Celtic. Invaller Odin Holm ging er met gestrekt been in tegen Mats Wieffer en kreeg direct rood van de Bosnische arbiter Irfan Peltjo.

Uit de vrije trap die volgde leek Feyenoord slim op 2-0 te komen. Stengs nam de bal snel op Lutsharel Geertruida, die prachtig scoorde met een stiftje over Hart. Maar de VAR constateerde buitenspel van de doelpuntenmaker.

Toch kon de tweede Rotterdamse treffer niet uitblijven tegen negen Schotten. Invaller Alireza Jahanbakhsh kreeg bij een afgeslagen voorzet alle tijd en ruimte om uit te halen en schoot snoeihard raak.

Jahanbakhsh viert de 2-0

Hoewel er voldoende kansen op meer treffers waren (zo werd een treffer van invaller Ondrej Lingr afgekeurd wegens buitenspel), bleef een grotere nederlaag de Schotten bespaard. Dat kwam mogelijk ook doordat Feyenoord in het laatste kwartier wat gas terug nam met de Klassieker van zondag in Amsterdam.