NOS Nieuws

Wekdienst 12/11: Greta Thunberg bij klimaatmars Amsterdam • Lijsttrekkersdebat bij RTL

Goedemorgen! Vandaag is de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg in Amsterdam om te speechen bij een klimaatmars. En zes lijsttrekkers gaan vanavond weer met elkaar in debat bij RTL.

Eerst het weer: Vandaag begint grijs en lokaal mistig. Vooral in het zuiden kan dichte mist voorkomen. Het blijft grotendeels droog en het wordt een graad of 9.

Ga je de weg op? Hier vind je de verkeersinformatie en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam worden tienduizenden mensen verwacht voor een klimaatmars door de hoofdstad. De mars begint vanmiddag om 13.00 uur op de Dam en het eindigt op het Museumplein. Daar houdt de bekende Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg een toespraak.
  • In de Spaanse hoofdstad Madrid wordt gedemonstreerd tegen een amnestiewet die premier Sánchez wil doorvoeren voor Catalaanse separatisten. Dinsdagavond liep een demonstratie nog uit op rellen.
  • Vanavond gaan de leiders van de VVD, PVV, BBB, SP, D66 en de Partij voor de Dieren bij RTL met elkaar in debat. Pieter Omtzigt van NSC en Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zijn er niet bij; zij hebben afgezegd.
  • Op het WK cricket speelt Nederland tegen gastland India. Je kunt de wedstrijd vanaf 09.30 uur live zien op NOS.nl en in de NOS-app.
  • En er is eredivisievoetbal. Met om 16.45 een wedstrijd tussen de nummers 3 en 4 van de ranglijst: AZ en Feyenoord. Ook koploper PSV komt in actie en speelt thuis tegen PEC Zwolle. Ajax gaat op bezoek bij Almere City. Alle wedstrijden zijn live te volgen in ons blog en via Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Wat heb je gemist?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft op X dat het geen contact meer heeft met het al-Shifa-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Gaza. De WHO vermoedt dat hun contacten het gebied aan het ontvluchten zijn, gezien de "gruwelijke berichten over de aanhoudende aanvallen op het ziekenhuis".

Gisteren zei WHO-baas Tedros al zich ernstige zorgen te maken over de situatie van de patiënten en het gezondheidspersoneel in het ziekenhuis. De WHO herhaalt nu die vrees en roept andermaal op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

Gisteren raakte de brandstof in het ziekenhuis op; er is nu geen stroom meer. Israël heeft het ziekenhuis omsingeld. Het leger zei gisteravond te zullen helpen met het evacueren van baby's uit het ziekenhuis.

Patiënten in het al-Shifa-ziekenhuis voordat de stroom uitviel (foto van vrijdag)

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Inwoners van de Italiaanse kustplaats Ladispoli zaten gisteravond urenlang in spanning, toen een leeuw door hun stad rondscharrelde. Het dier was rond 15.00 uur ontsnapt uit een kooi van een circus. Medewerkers van het circus beweerden tegenover Italiaanse media dat de kooi was geopend door dierenactivisten. Inmiddels is het dier gevangen; lees hier meer.

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl