Asfaltcentrale APN in Nijmegen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Gemeente Nijmegen koopt omstreden asfaltcentrale en laat hem slopen

De gemeente Nijmegen koopt de omstreden asfaltcentrale APN uit. Nog voor de komende jaarwisseling moet de koop rond zijn, waarna het bedrijf dichtgaat. Vervolgens wordt het pand gesloopt.

Volgens de gemeente begon het gesprek over de toekomst van het bedrijf en de uitkoop toen Dura Vermeer, eigenaar van de centrale, een aanvraag deed om de productie te verdubbelen. Wethouder stedelijke ontwikkeling Noël Vergunst zegt bij Omroep Gelderland dat het gaat om een "unieke maatwerkoplossing voor een uitzonderlijke situatie."

De asfaltcentrale vlak bij een woonwijk zorgt al jaren voor onrust, zowel bij omwonenden als bij de gemeente. De fabriek maakt deel uit van het grootste binnenstedelijke industrieterrein van Nederland en veroorzaakt veel overlast.

Na talloze klachten was er in juni 2021 een onaangekondigde milieucontrole bij APN. Daaruit bleek toen dat er sprake was van een verhoogde concentratie gevaarlijke stoffen. In een aantal gevallen werd de norm overschreden met een factor 17. Tijdens nieuwe metingen dit voorjaar werd opnieuw een verhoogde concentratie giftige stoffen gemeten. Daarbij ging het om kankerverwekkende Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK's).

Wanhopig

Buurtbewoners reageerden wanhopig en verontrust op het feit dat de "vieze stinkfabriek" doordraaide en vervuiling bleef veroorzaken. De gemeente dwong de fabriek maatregelen te nemen en legde dwangsommen op. Maar Omroep Gelderland meldde in augustus ook dat er gesprekken werden gevoerd over een uitkoopregeling.

Vanmiddag werd duidelijk dat er een akkoord ligt. De gemeente betaalt APN een bedrag van bijna 7 miljoen euro om de deuren te sluiten. Omwonenden zijn blij dat de vervuilende asfaltfabriek verdwijnt, maar over de manier waarop dat gebeurt, heeft buurtbewoner Toon van Helmond zijn bedenkingen. "De gemeente gaat geld betalen aan een bedrijf, dat eigenlijk in overtreding is. Dus eigenlijk wordt slecht gedrag beloond. Ja, dat voelt heel vervelend", zegt hij.

Het bedrijf zegt in een reactie dat het de gemeente bedankt voor de "constructieve gesprekken", die geleid hebben tot een structurele oplossing voor alle partijen. "In de vijftig jaar dat APN in Nijmegen gevestigd is, zijn steeds meer woningen dicht rondom onze asfaltcentrale gebouwd. De woonwijk is als het ware naar de asfaltcentrale toegegroeid", laat het bedrijf weten. "Dit is ook ten opzichte van andere asfaltcentrales in Nederland bijzonder."

Dit doet recht aan de wensen die er waren vanuit de wijk en vanuit de politiek, zegt het bedrijf. "Uiteindelijk leidden de zorgen uit de omgeving tot de beslissing om de fabriek te sluiten. Op deze manier doen we recht aan de belangen van alle betrokkenen."

Richting het einde

Eind dit kalenderjaar stopt de productie van asfalt in Nijmegen. De komende maanden worden de lopende opdrachten verwerkt. Daarna wordt de centrale ontmanteld en aan het eind van het jaar stopt de productie en wordt het terrein opgeleverd aan de gemeente.

De productie van asfalt komt niet in gevaar, elders in Nederland is voldoende capaciteit om de productie van APN over te nemen. "Door concentratie van productie ontstaat meer mogelijkheid om door nieuwe technieken de hinder te verminderen", stelt het bedrijf.

Volgens de gemeente duurt de sloop ongeveer een jaar. Wat er met het terrein gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Advertentie via Ster.nl