Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

'Grens bij Rafah ook morgen open' • VN-functionaris: aanvallen Jabalia 'gruweldaad'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Nieuw liveblog

We zijn een nieuw liveblog gestart, dat is te volgen via deze link.

Rafah uitgelegd: wat deze grensovergang belangrijk maakt

De afgelopen dag was de grens bij Rafah veel in het nieuws. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog konden gewonde Palestijnen en mensen met een buitenlands paspoort van de Gazastrook naar Egypte reizen. In deze video leggen we je in anderhalve minuut uit waarom Rafah ook wel de enige uitweg uit Gaza wordt genoemd.

Rafah uitgelegd: wat deze grensovergang belangrijk maakt

CNN: 'Israëlisch leger bevestigt tweede luchtaanval op Jabalia'

Het Israëlisch leger heeft volgens Amerikaanse media, waaronder CNN en ABC News, in een statement bevestigd dat het voor de tweede dag op rij een luchtaanval heeft uitgevoerd op het vluchtelingenkamp Jabalia. De NOS heeft geen statement kunnen inzien.

Bij de luchtaanval zijn volgens een aan Hamas-verbonden nieuwszender honderden burgerslachtoffers gevallen. Niet duidelijk werd gemaakt of het om doden of gewonden gaat. Bij een aanval gisteren kwamen volgens Hamas al 50 burgers om het leven.

Volgens CNN meldt het Israëlische leger dat een commandocentrum van Hamas vandaag het doelwit was en zijn er Hamasstrijders gedood. Dat is niet onafhankelijk te verifiëren.

Dit zijn beelden van vanmiddag, van kort na de tweede aanval:

Chaos na nieuwe aanval op Palestijns vluchtelingenkamp Jabalia

Ook medewerkers Artsen zonder Grenzen onder evacués Gaza

Onder de eerste evacués uit de Gazastrook zijn ook alle 22 internationale medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Dat meldt de internationale hulporganisatie. Zij zaten sinds 7 oktober vast in de door Israël belegerde Gazastrook.

Onder de honderden burgers met een dubbel of buitenlands paspoort die de Gazastrook vandaag mochten verlaten waren Oostenrijkers, Amerikanen, Fransen en Italianen.

Verenigde Naties: luchtaanval op het vluchtelingenkamp Jabalia mogelijk oorlogsmisdaad

Volgens de VN-organisatie Human Rights zijn de luchtaanval op vluchtelingenkamp Jabalia mogelijk in strijd met mensenrechten. Dat laat de organisatie weten op socialemediaplatform X.

"Gezien het hoge aantal burgerslachtoffers en de omvang van de vernietiging na Israëlische luchtaanvallen op het vluchtelingenkamp Jabalia, maken we ons grote zorgen dat dit disproportionele aanvallen zijn die zouden kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden", schrijft VN-organisatie Human Rights op X.

De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag in beeld

Zie hieronder de belangrijkste gebeurtenissen in de oorlog tussen Israël en Hamas in beeld. Vluchtelingenkamp Jabalia lijkt opnieuw slachtoffer te zijn geworden van Israëlische bombardementen. Ook ging voor het eerst de grensovergang met Egypte open en verlieten minimaal 320 evacués de Gazastrook.

Let op, er kunnen heftige beelden tussen zitten.

  • AFP
    Palestijnen onderzoeken de schade die de raketaanval op vluchtelingenkamp Jabalia heeft aangericht. volgens de aan Hamas-verbonden nieuwszender QNN zijn er honderden burgerslachtoffers gevallen.
  • AFP
    Een Palestijnse man draagt het lichaam van een slachtoffer van de vermoedelijke raketaanval op het vluchtelingenkamp Jabalia.
  • AFP
    Mensen wachten in de wachtruimte bij de grenspost tussen Gaza en Egypte. Vandaag opende deze voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog.
  • EPA
    Een gewonde Palestijn die vandaag uit de Gazastrook werd geëvacueerd wordt op een brancard een ziekenhuis in Egypte in getild.

Plannen voor humanitaire corridor over zee van Cyprus naar Gaza

Cyprus wil een corridor over zee creëren om humanitaire hulp naar Gaza te krijgen. Schepen met noodhulp zouden dan van Cyprus naar Gaza varen, waar medewerkers van de Verenigde Naties de hulpgoederen in ontvangst zouden nemen om te verdelen.

De Israëlische premier Netanyahu zou in een telefoongesprek met de president van Cyprus, Christodoulides, hebben laten blijken het initiatief "in een positief licht" te zien. Cyprus is nog in gesprek met andere lidstaten van de Europese Unie en Arabische staten over de logistieke details van het plan. Schepen zouden bij vertrek vanuit de havenstad Limasol, op Cyprus worden doorgelicht om er zeker van te zijn dat er niets wordt vervoerd dat Hamas kan bewapenen.

Mohammed en zijn moeder krijgen duidelijkheid van vader bij de grens: 'Maak me zorgen'

Wael Hussein vertrok naar Gaza om familie te bezoeken, maar kon door de oorlog niet meer terug. Nu staat hij te wachten bij de grens met Egypte in de hoop zo snel mogelijk terug naar Nederland te kunnen:

Mohammed en zijn moeder krijgen duidelijkheid van vader bij de grens: 'Maak me zorgen'

Israël: Hamas moet sterven of zich overgeven

Hamas moet "sterven of zich onvoorwaardelijk overgeven". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd op een persconferentie. "Er is geen derde optie."

Meerdere landen en hulporganisaties drongen afgelopen dagen aan op een staakt-het-vuren. Israël zegt dat niet te willen omdat het Hamas wil vernietigen.

Amerikaanse minister Blinken vrijdag weer naar Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist vrijdag naar Israël, heeft woordvoerder van het ministerie Matthew Miller gezegd. Blinken zal leiders van de Israëlische regering ontmoeten, onder wie premier Netanyahu. Hij zal met hem spreken over de militaire doelen van Israël.

Blinken zal volgens de woordvoerder opnieuw de Amerikaanse steun uitspreken voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen volgens het internationaal humanitair recht. Het gesprek zal ook gaan over voorzorgsmaatregelen om het aantal burgerslachtoffers te beperken.

Woordvoerder van het Witte Huis John Kirby zei daarnaast dat de Verenigde Staten niet geloven in een rol voor Hamas in het bestuur van Gaza na de oorlog. Hij zei ook dat de VS het permanent onderbrengen van de inwoners van Gaza buiten de Gazastrook niet steunt.

Geen Nederlanders bij mensen die vandaag Gaza verlieten

Tussen de evacués met een dubbel of buitenlands paspoort die de Gazastrook vandaag konden verlaten, zaten geen Nederlanders, meldt met ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er verblijven volgens het ministerie 27 Nederlanders in Gaza. Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken zei eerder al dat er contact met hen is.

'Grens bij Rafah ook morgen open voor mensen met buitenlands paspoort'

De grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah is ook morgen open voor mensen met een buitenlands paspoort, zeggen functionarissen van de grensbewaking tegen persbureau Reuters.

Biden: meer mensen mogen komende dagen Egypte in

Ook de komende dagen zullen buitenlanders en Palestijnen met een dubbele nationaliteit vanuit Gaza Egypte kunnen bereiken, verwacht de Amerikaanse president Biden.

"We verwachten dat Amerikaanse burgers vandaag Gaza verlaten, en we verwachten dat er meer zullen de vertrekken de komende dagen", schrijft hij op X. Vandaag werd voor het eerst de grensovergang bij Rafah met Egypte geopend voor mensen met een buitenlands paspoort. Inmiddels zijn enkele honderden mensen de grens overgestoken.

Humanitaire noodhulp komt Gaza nog altijd maar mondjesmaat binnen. In de Palestijnse enclave heerst een humanitaire crisis als gevolg van de oorlog.

Palestijnen wachten om de grens over te kunnen steken, foto van vanmorgen

Zware beschietingen in Gaza, raketaanvallen op Israël

Terwijl Israëlische troepen vechten op de grond in Gaza worden ook vandaag zware luchtaanvallen uitgevoerd op de Palestijnse enclave. Andersom wordt Israël opnieuw bestookt met raketten, zowel vanuit Gaza als vanuit buurland Libanon.

"Onze divisie is diep doorgedrongen in de Gazastrook, tot aan de deuren van Gaza-Stad", wordt een legercommandant geciteerd door krant Haaretz. Sinds afgelopen weekend heeft Israël de grondoperaties fors opgevoerd. Voor zover bekend zijn daarbij zeker dertien Israëlische militairen gedood.

Israël heef behalve in Gaza ook in buurland Libanon luchtaanvallen uitgevoerd. Dat gebeurde in reactie op mortierbeschietingen en raketaanvallen door Hezebollah.

Volgens het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn in de oorlog zeker 8796 Palestijnen gedood. Ruim 3.500 van hen waren kinderen.

Verenigde Naties noemen aanvallen Jabalia 'gruweldaad'

VN-topfunctionaris Martin Griffiths spreekt zich in felle bewoordingen uit over de aanvallen op vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza. "Dit is de nieuwste gruweldaad gericht tegen de bevolking in Gaza, waar de gevechten een nog angstaanjagender fase ingaan met steeds vreselijkere humanitaire consequenties", schrijft hij na een bezoek aan de regio.

Israël heeft laten weten verantwoordelijk te zijn voor de luchtaanval van gisteren op het vluchtelingenkamp. Volgens het leger hielden zich in het kamp Hamas-strijders schuil. Volgens Palestijnse bronnen kwamen bij de aanval zeker vijftig burgers om het leven. Israël heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging dat het land ook achter een luchtaanval van vandaag op Jabalia zit.

Griffiths veroordeelt de daden van Hamas op 7 oktober, maar komt ook op voor de inwoners van Gaza "waar mensen worden getraumatiseerd en gebombardeerd tot de dood erop volgt." Hij roept op tot vrijlating van de gijzelaars en een humanitaire gevechtspauze.

Hieronder een kaartje met de locaties van beide aanvallen in Jabalia:

Mohammeds vader zit vast in Gaza: 'Hij heeft laatst 4 dagen niet gedoucht'

"Op 19 oktober zou hij uit Gaza terugkomen. Maar door de oorlog ging dat niet", zegt Mohammed Hussein uit Gorinchem. Hij vertelt over zijn vader Wael Hussein, die eind september met zijn ouders en broer naar Gaza ging voor de bruiloft van een neef. Vader Hussein wacht al dagen op groen licht om de grens met Egypte over te steken, zodat hij terug naar Nederland kan reizen. Maar wanneer dat kan is onduidelijk.

Zoon Mohammed en moeder Ebtesam Hussein hebben veel contact. "We bellen hem vaak, hij vertelt dan hoe het daar gaat. Eerst aten ze maaltijden, maar dat wordt steeds minder. En ook douchen is lastig, laatst had hij vier dagen niet gedoucht omdat er geen water is".

Contact met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is er geweest, Wael Hussein en zijn familie werd volgens zoon Mohammed verteld dat ze via de Israëlische stad Tel Aviv moesten reizen. "Maar dat kan niet zomaar".

Mohammed en zijn moeder Ebtesam maken zich zorgen. "Hij wacht met familie aan de grens tot hun naam op een scherm te zien is. Dan kunnen ze weg", vertelt Mohammed. Ebtesam Hussein: "Aan de telefoon vertelt hij dat er weinig eten is en mensen buiten slapen. Ik hoop dat hij snel terugkomt."

Net als zijn moeder maakt ook Mohammed zich zorgen. Toch is hij hoopvol: "Ik zeg altijd tegen mezelf: 'het komt goed', hij komt terug'."

Zo leven Gazanen in een vluchtelingenkamp: geen water, geen hygiëne en zieke mensen

Zo leven Gazanen in een vluchtelingenkamp: geen water, geen hygiëne en zieke mensen

Ruim 320 mensen uit Gaza hebben Egypte bereikt

Inmiddels zijn enkele honderden mensen met een buitenlands of dubbel paspoort via Gaza de grens met Egypte overgestoken. Persbureau Reuters stelt op basis van Egyptische en Palestijnse bronnen dat het gaat om zeker 320 mensen.

Al Jazeera spreekt van 335 mensen. Ook meldt de nieuwszender dat 76 gewonde Palestijnen de grens zijn overgestoken voor medische hulp. Vandaag werd voor het eerst sinds het begin van de oorlog de grens beperkt geopend voor mensen.

Een gewonde die de grens tussen Gaza en Egypte is overgestoken in een ambulance

Hamasleider: 'Slachtpartij' in Gaza moet stoppen

In een opgenomen videoboodschap zegt Hamasleider Ismail Haniyeh dat de "slachtpartij" in Gaza moet stoppen. Hij beweert dat alleen dan pogingen tot bemiddeling zin zullen hebben.

Hij zegt dat de Israëlische gijzelaars die Hamas vasthoudt in Gaza te maken krijgen met hetzelfde geweld als de Palestijnen in het gebied, met "dood en verwoesting" als gevolg. De terroristische organisatie houdt naar schatting ruim 200 ontvoerde mensen vast. Bij de grote aanval van Hamas op 7 oktober werden ruim duizend burgers in Israël vermoord, evenals enkele honderden militairen.

Haniyeh roept in de video mensen op door te gaan met protesteren tegen de oorlog, vooral in het Westen. Ook geeft hij de Israëlische premier Netanyahu de schuld van het geweld.

Jordanië roept ambassadeur uit Israël terug uit protest tegen oorlog

Buurland Jordanië heeft zijn ambassadeur teruggeroepen uit Israël uit protest tegen de oorlog. Het buurland van Israël roept op om de strijd in Gaza te staken vanwege de "humanitaire catastrofe" die erdoor wordt veroorzaakt.

Jordanië is een van de weinige Arabische landen in de regio waarmee Israël relatief goede betrekkingen heeft. Het land is ook een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. Het weghalen van de ambassadeur uit Israël wordt daarom gezien als een opvallende zet.

Chaos na nieuwe inslagen in Palestijns vluchtelingenkamp Jabalia

Chaos na nieuwe aanval op Palestijns vluchtelingenkamp Jabalia

WHO: duizenden mensen in Gaza hebben dringend medische hulp nodig

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt in een statement op X dat duizenden gewonde burgers en chronisch zieken in de Gazastrook dringend behandeld moeten worden. "Ziekenhuizen en andere gezondheidsinstanties moeten worden beschermd tegen bombardementen", aldus de gezondheidsorganisatie.

De WHO meldt dat meer dan duizend patiënten een nierdialyse nodig hebben om in leven te blijven, 2000 mensen wachten op een kankerbehandeling, 45.000 mensen lijden aan hart- en vaatziekten en ruim 60.000 mensen kampen met diabetes.

Ook is het enige openbare kankerziekenhuis in de Gazastrook nu buiten gebruik vanwege brandstoftekorten, zegt Artsen Zonder Grenzen tegen de Israëlische krant Haaretz. "De levens van 70 kankerpatiënten in het ziekenhuis worden ernstig bedreigd", meldt de Palestijnse minister van Volksgezondheid. Hiermee zouden nu 16 van de 35 ziekenhuizen in de Gazastrook op non-actief zijn gesteld.

Israëlische leger: nog twee militairen gesneuveld bij actie in Gaza

Nog eens twee Israëlische militairen zijn bezweken aan hun verwondingen, zo meldt het leger. Het tweetal hoorde bij de groep militairen die gisteren een grondoperatie heeft uitgevoerd in Gaza.

Eerder vandaag zei het Israëlische leger dat het dodental bij gevechten in Gaza op elf lag. Voor zover bekend is het dodental inmiddels opgelopen tot dertien. Hoeveel strijders van Hamas bij de grondoperatie zijn gedood is onduidelijk.

Hamas-zender: honderden slachtoffers nieuw bombardement Jabalia

Bij een nieuw bombardement op het Jabalia-vluchtelingenkamp in de Gazastrook zijn volgens de aan Hamas-verbonden nieuwszender QNN honderden burgerslachtoffers gevallen. De zender maakt op X niet duidelijk of het om doden of gewonden gaat.

Eerder spraken Palestijnse bronnen in het door Hamas gecontroleerde gebied van tientallen doden en gewonden, zonder een precies aantal te noemen. Het Palestijnse persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, maakt melding van tientallen doden.

Gisteren werden bij een Israëlisch bombardement op het vluchtelingenkamp volgens de Palestijnen zo'n vijftig mensen gedood.

Beelden van kort na de aanval van vandaag:

Opnieuw aanval op vluchtelingenkamp Jabalia in noorden van Gaza

Lees in onderstaand artikel meer over de nieuwe aanval op het vluchtelingenkamp:

Eerste evacués bereiken Egyptische kant van de grens

De eerste mensen met een buitenlands paspoort die vastzaten in de Gazastrook hebben de Egyptische kant van het grenscomplex bij Rafah bereikt, melden het Britse persbureau Reuters en de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De groep, waarvan de grootte niet bekend is, wordt nu gescreend door de Egyptische grensbewaking.

Minister Bruins Slot blij met opening grens Gazastrook

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken is blij met de opening van de grens tussen de Gazastrook en Egypte. In een tweet op X noemt ze het goed nieuws dat de eerste gewonden en buitenlanders Gaza hebben kunnen verlaten.

Over de Nederlanders en hun familieleden in Gaza herhaalt ze dat er contact is en dat een team van Buitenlandse Zaken in Egypte klaarstaat om mensen op te vangen als ze de grens oversteken. Buitenlandse Zaken benadrukt dat mensen niet naar de grens moeten komen zonder dat ze daarover bericht hebben gekregen.

EU-buitenlandchef geschokt door Jabalia-bombardement

EU-buitenlandvertegenwoordiger Borrell zegt dat hij geschokt is door het hoge aantal slachtoffers na de Israëlische luchtaanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia. Gisteren kwamen daar volgens Palestijnse bronnen tientallen mensen om het leven bij een bombardement en ook vandaag vielen naar schatting van de Palestijnen tientallen doden bij een nieuwe luchtaanval.

Borrell reageert op X, maar het is niet duidelijk of hij de nieuwste aanval bedoelt of die van gisteren. Hij benadrukt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen, maar dat het zich daarbij aan de internationale mensenrechten moet houden en zich tot het uiterste moet inspannen om burgers te beschermen.

'Internet en mobiele telefonie in Gaza keren terug'

In de Gazastrook wordt hard gewerkt aan het herstel van de mobiele communicatie. Het Palestijnse bedrijf Jawwal meldt dat het de afgelopen uren is gelukt een deel van de verbindingen te herstellen, zodat sommigen weer kunnen bellen en internetten. Vanaf vanochtend vroeg was mobiele communicatie na aanvallen van het Israëlische leger niet meer mogelijk.

Het is de tweede blackout in korte tijd. Vorige week was er 36 uur geen mobiele communicatie mogelijk. Hulporganisaties zeggen dat hun werk ernstig wordt belemmerd door de storingen en dat er mensenlevens door in gevaar komen. Ook wordt gezegd dat de Israëliërs mogelijk tot een blackout hebben besloten om mensenrechtenschendingen te verdoezelen.

Onduidelijkheid bij mensen aan de grens bij Rafah

Een Palestijnse cameraman die geregeld voor de NOS werkt, is aan de grens met Rafah. Hij zegt dat er veel onduidelijkheid is bij de mensen die aan de grens wachten om Egypte binnen te komen.

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gisteravond een lijst online gezet met daarop de namen van de mensen die vandaag de grens over mogen. Dat gaat het ministerie vanaf nu elke dag doen, begrijp ik. Maar de mensen hier maken daar bezwaar tegen, omdat er maar heel weinig of helemaal geen internet is in Gaza en ze die lijsten dus niet kunnen zien."

Mensen wachten bij aan de Palestijnse kant van de grens

Israëlische marineschepen in Rode Zee na aanvallen van Houthi's

Israël heeft marineschepen in de Rode Zee gestationeerd. Het is een reactie op aanvallen van Houthi's, die opereren vanuit Jemen.

De afgelopen dagen hebben Houthi's naar eigen zeggen met raketten en drones aanvallen uitgevoerd op het zuiden van Israël. Daar ligt onder meer Eilat, een belangrijke toeristenstad aan de Rode Zee. Een aantal projectielen is boven zee onderschept door Amerikaanse marineschepen. Er zijn geen berichten dat Eilat of omgeving is getroffen.

Israël laat nu korvetten van de Saar-klasse voor de kust van Eilat patrouilleren. Een korvet is een klein soort fregat.

De Houthi's hebben aangekondigd dat ze meer aanvallen zullen uitvoeren. De rebellenbeweging voert in Jemen al jarenlang strijd tegen de internationaal erkende regering. De Houthi's worden gesteund door Iran, de aartsvijand van Israël.

Bekijk hier de beelden die door de Houthi's zijn gemaakt:

Houthi-rebellen in Jemen vuren raketten af 'op Israël'

Brand gesticht op joodse begraafplaats Wenen

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is vannacht brand gesticht in het Joodse deel van de algemene begraafplaats, het Wiener Zentralfriedhof. Ook werden hakenkruizen en antisemitische leuzen op een buitenmuur gekalkt.

Volgens de president van de joodse geloofsgemeenschap in Oostenrijk is een zijkamer van de ceremoniële hal zwaar beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond. Hij roept mensen op om morgen te komen demonstreren tegen antisemitisme.

De burgemeester van Wenen zegt dat de brand hem erg raakt. "Het is onze historische plicht om het Joodse leven en de Joodse instelling te beschermen."

Ook in Italië was er sprake van een antisemitische aanval. In Rome werden gisteren zogenoemde struikelstenen in brand gezet:

Struikelstenen in Rome beschadigd als protest tegen Israël

Israël bevestigt arrestatie Fatah-leider op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger bevestigt dat bij een militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever een hoge vertegenwoordiger van Fatah is gearresteerd. Vanochtend werd dat al gemeld door de Palestijnse autoriteiten. Fatah is de partij die het Palestijnse deel van de Westelijke Jordaanoever bestuurt.

De gearresteerde is Ata Abu Ramila, die door Israël als terrorist wordt gezien. Hij zou mensen tot terrorisme hebben aangezet en dat hebben gefinancierd.

Israël voert sinds het begin van de oorlog geregeld operaties uit op de Westelijke Jordaanoever. Die waren vooral gericht tegen leden van Hamas, dat het in de Gazastrook voor het zeggen heeft.

'Opnieuw aanval op Jabalia-kamp'

Al Jazeera meldt dat er opnieuw een Israëlische luchtaanval is geweest op het Jabalia-kamp in de Gazastrook. Volgens de Arabische zender en Palestijnse bronnen zijn daarbij tientallen mensen gedood.

Gisteren kwamen volgens Hamas zo'n vijftig mensen om het leven bij een luchtaanval op het kamp.

'Eerst gewonden, dan pas buitenlanders aan de beurt'

Volgens Palestijnse grensbeambten moeten eerst alle gewonden die klaarstaan bij de grens met Egypte worden gecontroleerd, voordat andere mensen vanuit Gaza de grens kunnen oversteken. Dat vertellen ze aan een verslaggever van de BBC, die in het grenscomplex bij Rafah staat.

De BBC zegt dat het gaat om zo'n 88 zwaargewonden. Daarna zijn pas de ongeveer 500 mensen met een buitenlands paspoort die vandaag Gaza mogen verlaten aan de beurt. De Britse omroep meldt ook dat de komende dagen steeds zo'n 500 mensen de grens mogen oversteken.

De eerste ambulances hebben inmiddels Egypte bereikt:

Palestijnse ambulances brengen patiënten naar Egypte

Ezelwagens domineren nu de straten in Gaza

Door de grote brandstoftekorten rijden steeds minder auto's in Gaza. Ezelwagens bepalen steeds meer het straatbeeld. Ook voor de oorlog reden er ezelkarren in de Palestijnse gebieden, maar door de oorlog is het aantal toegenomen.

Ezelswagen domineren nu de straten in Gaza

Eerste ambulances komen aan in Egypte

Een eerste konvooi van Palestijnse ambulances is toegelaten tot Egypte, blijkt uit beelden die Egyptische media uitzenden. Daarop is ook te zien dat de ambulances bij binnenkomst worden doorzocht.

Het is niet duidelijk hoeveel ambulances Egypte konden binnenkomen of hoe de patiënten eraan toe zijn. Er staat nog een lange rij ambulances aan de Palestijnse kant van de grens te wachten om tot Egypte te worden toegelaten.

Hamas: zeven gegijzelden omgekomen bij bombardement

De gewapende tak van Hamas zegt dat er gisteren zeven gegijzelde burgers zijn omgekomen bij het Israëlische bombardement op het Jabalia-kamp in de Gazastrook. Onder de doden zijn volgens Hamas drie houders van een buitenlands paspoort. Verdere details ontbreken.

Volgens het Israëlische leger werd bij de luchtaanval op Jabalia een Hamas-commandant en andere Hamas-leden gedood toen het tunnelcomplex instortte waarin ze zich schuilhielden. Hamas ontkent dat er een hooggeplaatste commandant in het kamp was en zegt dat bij de aanval vijftig mensen werden gedood en 150 gewond raakten. Persbureau AFP meldde gisteren 47 doden op basis van eigen beelden.

Ambulances wachten nog voor grens Egypte

Op livebeelden van de grens bij Rafah in de Gazastrook is te zien dat er Palestijnse ambulances klaarstaan om Egypte binnen te rijden. Onderdeel van de beperkte opening van de grens zou zijn dat er zwaargewonde mensen uit Gaza naar Egypte worden gebracht. Ook vanuit Egypte zijn ambulances de grens overgegaan om gewonden op te halen.

Volgens de BBC heeft Egypte vlak bij de grens een veldhospitaal gebouwd om de gewonden te verzorgen.

Zo'n 500 buitenlandse paspoorthouders mogen Gaza verlaten

De Arabische zender Al Jazeera heeft een lijst van de grensautoriteiten in Gaza gepubliceerd waarop zo'n 500 namen staan. Die mensen hebben de oproep gekregen om vandaag naar de grens te komen, zodat ze Gaza kunnen verlaten.

Het gaat om Palestijnen met een dubbel paspoort en om buitenlanders, onder wie Japanners, Oostenrijkers en Australiërs. Er staan voor zover bekend geen Nederlanders op de lijst.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met 27 Nederlanders in Gaza.

  • AFP
    De grenspoort met Gaza gaat open
  • AFP
    Mensen uit Gaza lopen naar de grens met Egypte
  • AFP
    De wachtruimte voor de grens met Egypte

Het moment dat de grenspoort opengaat

Hek gaat open bij grens met Gaza

Mensen uit de Gazastrook passeren grens, nog niet duidelijk of Egypte ze toelaat

Op beelden van de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte is te zien dat mensen de grenspoort aan de Palestijnse kant zijn gepasseerd en doorlopen naar de Egyptische grenspost. Ook auto's rijden de Palestijnse grenspoort door. Het is niet duidelijk of de mensen en voertuigen Egypte worden binnengelaten.

Volgens persbureau AFP hebben de eerste mensen met een buitenlands paspoort van Egypte toestemming gekregen om het land binnen te komen. Vanochtend werd al gemeld dat Qatar daarover overeenstemming had bereikt met Egypte, Israël en Hamas.

Sinds het uitbreken van de oorlog waren de grensovergangen in Gaza dicht. Alleen een beperkt aantal hulpkonvooien mocht vanuit Egypte het gebied in.

De grensovergang bij Rafah in het zuiden van de Gazastrook

Britse minister verwacht dat grens Gaza vandaag opengaat

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cleverly zegt dat de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook bij Rafah vandaag waarschijnlijk opengaat. Daarmee kan een eerste groep buitenlandse evacués het oorlogsgebied verlaten, verwacht hij.

Cleverly zegt ook dat het heel belangrijk is dat humanitaire hulp zo snel mogelijk Gaza wordt binnengelaten.

Defensieminister Gallant: dood militairen zware klap

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft gereageerd op de dood van negen militairen in de Gazastrook. Hij noemt hun dood een zware en pijnlijke klap.

"Helaas betalen we een hoge prijs voor het krachtige optreden diep in de Gazastrook", stelt Gallant. "We zijn voorbereid op een lange en ingewikkelde strijd, waarvoor we moed, vastberadenheid en doorzettingsvermogen nodig hebben, we zullen winnen."

In totaal zijn er sinds het begin van de oorlog elf Israëlische militairen gesneuveld bij gevechten in Gaza.

'Deal over opening grens Gaza is rond'

Qatar heeft in overleg met de Verenigde Staten een overeenkomst uitonderhandeld tussen Egypte, Israël en Hamas over het openen van de grens met de Gazastrook. Dat meldt het Britse persbureau Reuters op basis van een bron die over de deal is geïnformeerd.

Volgens Reuters gaat de grens bij Rafah open om buitenlanders en zwaargewonden uit Gaza te evacueren. Het is nog niet duidelijk wanneer de grens opengaat of voor hoelang die open blijft.

Mensen die Gaza willen verlaten bij de grensovergang met Egypte, vanochtend

Palestijnen: vier doden bij invallen op Westoever

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Ramallah zegt dat er vier Palestijnen zijn gedood bij Israëlische invallen vannacht op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Drie mensen kwamen om het leven in Jenin, zegt het ministerie, en er werd iemand gedood in Toelkarem. Bij de inval in Jenin werd de hoogste Fatah-vertegenwoordiger van de stad gearresteerd. Fatah is de partij van de Palestijnse president Abbas.

Sinds de oorlog met Hamas is uitgebroken, doet Israël ook geregeld invallen op de Westoever. Daarbij, en bij aanvallen door kolonisten, zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties meer dan 120 Palestijnen gedood, onder wie tientallen minderjarigen.

Negen Israëlische militairen omgekomen in Gaza

Het Israëlische leger zegt dat er negen militairen zijn omgekomen in Noord-Gaza. Het zijn twee 19-jarigen, vijf 20-jarigen, een 21-jarige en een militair van 24. Het leger heeft hun naam en rang gedeeld en zegt dat hun familie op de hoogte is gesteld.

Israëlische media melden dat de militairen omkwamen toen een antitankraket hun pantservoertuig raakte.

Israëlische militairen bij de plaats Sderot, die vlak bij de Gazastrook ligt

BuZa: contact met Nederlanders over mogelijke grensopening

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) staat "in nauw contact met zijn internationale partners" over berichten over een mogelijke grensopening tussen Egypte en de Gazastrook. Op die manier zouden buitenlanders en zwaargewonden de Gazastrook kunnen verlaten.

Het ministerie heeft de 27 Nederlanders in Gaza en hun directe familieleden dinsdagavond geïnformeerd: "Zoals eerder gemeld staat er in het geval van opening van de grens een team in Egypte klaar om de Nederlanders op te vangen en bij te staan."

Vanwege de veiligheid wil het ministerie niet alle details geven over een eventuele grensopening.

Internet- en telefoonverkeer in Gaza opnieuw afgesloten

Het Palestijnse telecombedrijf Paltel zegt dat het internet- en telefoonverkeer opnieuw is afgesloten. Volgens Paltel is er een volledige afsluiting van alle communicatie- en internetdiensten.

Paltel is Gaza's grootste telecombedrijf. Vorige week was daar vrijwel alle communicatie uitgevallen. Na een paar dagen werden de verbindingen weer hersteld.

Colombia roept ambassadeur in Israël terug vanwege aanvallen op Gaza

Colombia heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen vanwege de aanvallen op Gaza. Dat heeft de Colombiaanse president Gustavo Petro op X laten weten. "Ik heb besloten onze ambassadeur in Israël terug te roepen", zegt hij. "Als Israël de massamoord op het Palestijnse volk niet stopt, kunnen we daar niet blijven." Ook Chili heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen.

Bolivia heeft vanwege de aanhoudende Israëlische aanvallen op de Gazastrook de diplomatieke betrekkingen met Israël verbroken. Het Zuid-Amerikaanse land noemt de aanvallen "agressief en buitenproportioneel" en stelt dat Israël de "internationale vrede en veiligheid bedreigt". De verklaring werd afgegeven nadat president Luis Arce een ontmoeting had gehad met de Palestijnse ambassadeur in Bolivia.

Israël en Bolivia waren in 2020 overeengekomen om de diplomatieke betrekkingen te hervatten en de samenwerking uit te breiden. Die waren verbroken in 2009 door de voormalige Boliviaanse president Evo Morales vanwege de behandeling van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Minister Blinken tegen Israël: beperk aantal burgerslachtoffers

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft in een telefoongesprek met de Israëlische president Isaac Herzog benadrukt voorzorgsmaatregelen te nemen om het aantal burgerslachtoffers te beperken. "De minister herhaalde de Amerikaanse steun voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen tegen terrorisme, in overeenstemming met het internationaal humanitair recht", liet het ministerie in Washington na afloop van het gesprek weten.

Vrijdag reist Blinken naar Israël af. Daar zal hij ontmoetingen hebben met regeringsleden. Ook zal hij een aantal landen in de regio bezoeken. Welke landen dat zijn is niet bekendgemaakt. Vorige maand bezocht Blinken naast Israël ook Jordanië, Qatar, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte.

'81 zwaargewonde Palestijnen vandaag naar Egypte'

Volgens de Palestijnse grenswacht mogen 81 zwaargewonde Palestijnen vandaag de grens met Egypte oversteken om daar verder behandeld te worden. Palestijnse en Egyptische bronnen hadden eerder al gezegd dat de grensovergang bij Rafah tussen de Gazastrook en Egypte opengaat voor de gewonde Palestijnen, maar aantallen werden niet genoemd.

Volgens een Egyptische bron wordt vlak bij Rafah een noodhospitaal opgezet. Op foto's is te zien dat een aantal ambulances klaarstaat bij de grens.

Ambulances vlak bij Rafah bij de grens tussen Gaza en Egypte

Israël wil Hamas-terreur blijven tonen: 'Zodat de wereld dit niet vergeet'

In de kibboets Nir Oz is ruim een kwart van de inwoners gedood of gegijzeld door Hamas. Het persbureau van de overheid organiseert geregeld persreizen naar kibboetsen als deze. Het doel: de wereld blijven tonen wat Hamas op 7 oktober heeft aangericht.

Bekijk beelden uit de kibboets:

Zo blijft Israël de Hamas-terreur tonen: 'Zodat de wereld dit niet vergeet'

Lange rij lichamen na Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

Bij het Indonesische ziekenhuis in Gaza liggen lange rijen met lichamen gewikkeld in witte lakens. Het ziekenhuis is vlak bij het vluchtelingenkamp Jabalia waar vanmiddag een Israëlische luchtaanval plaatsvond.

Bekijk beelden uit het ziekenhuis:

Lange rij lichamen bij het Indonesië-ziekenhuis in Gaza na de Israëlische aanval

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas van woensdag 1 november. Het blog van dinsdag lees je hier terug.