Beeld van Jabalia na de aanval
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe aanval op vluchtelingenkamp Gaza, vrees voor veel slachtoffers

Het vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook is opnieuw doelwit geweest van een zware aanval. Al Jazeera stelt dat het Israëlische leger daarvoor verantwoordelijk is.

In de loop van de avond meldden Amerikaanse media dat het Israëlische leger bevestigt dat het achter de luchtaanval zit. Onder meer CNN heeft een verklaring van het leger in handen waarin dat staat; de verklaring is niet verder gedeeld.

Veel doden

Een correspondent van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera ter plaatse meldt dat er tientallen slachtoffers zijn. Het Palestijnse persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, maakt melding van tientallen doden.

Een aan Hamas gelieerde nieuwszender beweert zelfs dat er honderden burgerslachtoffers zijn. De zender maakt niet duidelijk of het om doden, gewonden of allebei gaat.

Op beelden die Al Jazeera en internationale nieuwsorganisaties verspreiden, is te zien hoe in een groot gebied alles is verwoest. Mensen lopen tussen brokstukken en kraters op zoek naar slachtoffers.

Bekijk hier de heftige beelden:

Chaos na nieuwe aanval op Palestijns vluchtelingenkamp Jabalia

Volgens bronnen ter plaatse waren er meerdere zware inslagen. Het Israëlische leger had voor de aanval pamfletten verspreid waarin mensen werden opgeroepen te vertrekken.

Gisteren

Gisteren voerde Israël ook een aanval uit op het kamp. Daarbij zijn volgens Palestijnse bronnen zeker vijftig mensen omgekomen. Het exacte dodental van die aanval is nog niet vast te stellen. Er liggen nog steeds mensen onder brokstukken, zo wordt gemeld.

Jabalia is een vluchtelingenkamp in het uiterste noorden van de Gazastrook. Het heeft een oppervlakte van bijna anderhalve vierkante kilometer en lijkt meer op een stad dan op een traditioneel vluchtelingenkamp met tenten. Er wonen zo'n 115.000 mensen.

Nieuwszenders proberen contact te krijgen met mensen in het kamp, maar doordat internet en mobiele telefonie sinds vanochtend vroeg nauwelijks werkten, lukt dat niet of nauwelijks.

'Ontzet'

EU-buitenlandvertegenwoordiger Borrell zegt dat hij "ontzet" is door de grote aantallen slachtoffers als gevolg van de Israëlische bombardementen op het kamp. In een bericht op X benadrukt hij tegelijkertijd het recht van Israël om zich te verdedigen.

Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl