Mensen uit de Gazastrook lopen naar de grens met Egypte
NOS Nieuws

Grens Gazastrook open, eerste mensen naar Egypte

Voor het eerst sinds de oorlog tussen Israël en Hamas begon, is de grenspoort aan de Gazaanse kant geopend en is een groep mensen toegelaten tot het grenscomplex tussen Gaza en Egypte. Op beelden van internationale persbureaus was te zien dat de menigte die zich bij de grensovergang in Rafah had verzameld even voor 09.00 uur Nederlandse tijd in beweging kwam.

Een onbekend aantal mensen passeerde het grenshek aan de kant van de Gazastrook en wacht nu op toestemming om Egypte binnen te gaan. Een aantal ambulances met zwaargewonden is al wel Egypte binnengereden.

Hoeveel mensen de grens nu zijn overgestoken en hoelang die openblijft, is niet duidelijk. Het openstellen van de grens is bedoeld voor een aantal zwaargewonden en voor buitenlanders en Palestijnen die ook nog een ander paspoort hebben. Het overgrote deel van de mensen in de Gazastrook kan er nog steeds niet weg.

Er wordt gezegd dat een groep van 500 buitenlandse paspoorthouders vandaag naar Egypte kan. Al Jazeera heeft een lijst van de grensautoriteiten van Gaza gepubliceerd met daarop de namen van de mensen die vandaag weg zouden kunnen. Daarop staan voor zover bekend geen Nederlanders. In totaal zijn er vele duizenden mensen in Gaza met een dubbele nationaliteit.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met een groep van 27 Nederlanders en hun directe familieleden, zo liet het gisteravond weten. Of zij vandaag weg kunnen, is onduidelijk. Buitenlandse Zaken zegt daar niets over te kunnen zeggen. Ook over de lijst die via Al Jazeera naar buiten is gekomen, worden door het ministerie in Den Haag geen mededelingen gedaan.

Bekijk hier de eerste mensen vanochtend de Gazaanse grenspost passeerden:

Hek gaat open bij grens met Gaza

Gisteravond meldde Buitenlandse Zaken dat als de grens zou opengaan er aan de Egyptische kant een team klaarstaat om de Nederlanders op te vangen en bij te staan.

Lang onderhandeld

Over opening van de grens is lang gesproken. Uiteindelijk is er door bemiddeling van Qatar en in samenspraak met de VS een akkoord gesloten met Hamas, Israël en Egypte. De gesprekken daarover stonden los van de kwestie van de Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden en de internationale pogingen om een gevechtspauze of staakt-het-vuren te bereiken.

De afgelopen weken waren er al een paar keer signalen dat de grens bij Rafah zou opengaan. Diverse keren verzamelde zich een grote groep mensen, maar steeds moesten zij onverrichterzake weer weg.

Wel is er in omgekeerde richting de afgelopen tijd mondjesmaat humanitaire hulp vanuit Egypte de Gazastrook binnengekomen. Verdeeld over verschillende transporten zijn er nu ruim 200 vrachtwagens met hulpgoederen naar Gaza gegaan. In de Gazastrook wonen ruim 2 miljoen mensen die afhankelijk zijn van buitenlandse hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl