NOS SchaatsenAangepast

Leerdam en Schouten direct in topvorm met winst op hun favoriete afstand

Jutta Leerdam en Irene Schouten hebben bij het eerste schaatstoernooi van het seizoen laten zien nu al in topvorm te zijn. Leerdam was bij het World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf oppermachtig op de 1.000 meter, haar favoriete afstand. Datzelfde gold voor Schouten op de 5.000 meter.

De 24-jarige Leerdam won vorig jaar alle wereldbekers over 1.000 meter waaraan ze meedeed en sloot het seizoen af als wereldkampioen. Niet gek dus dat alle ogen op haar waren gericht in Thialf.

Ze sprintte in de slotrit moeiteloos naar de winst en plaatste zich daardoor voor de eerste vier World Cups van dit seizoen. Haar winnende tijd was 1.13,64. Achter Leerdam pakten Femke Kok (1.14,70), Antoinette Rijpma-De Jong (1.14,87), Marrit Fledderus (1.14,93) en Helga Drost (1.15,28) ook een wereldbekerticket.

Ook Schouten succesvol

Op de 5.000 meter was Schouten de grote favoriet en ook zij maakte de verwachtingen waar. Ze kwam met haar winnende tijd van 6.42,24 zelfs in de buurt van haar eigen Nederlands record (6.41,25) en zette de tweede tijd ooit gereden in Thialf neer op de 5.000 meter.

De olympisch en wereldkampioene op de langste afstand bij de vrouwen was in de voorlaatste rit gekoppeld aan Merel Conijn, maar had weinig van haar directe tegenstander te duchten. Schouten had ijzersterke laatste ronden in huis en haalde Conijn zelfs bijna in.

In de slotrit beten Marijke Groenewoud, die eerder dit weekend de 1.500 meter won, en Sanne in 't Hof zich stuk op de tijd van Schouten. Groenewoud klokte 6.50,77, een persoonlijk record. In 't Hof werd met 6.52,11 derde en is dus ook verzekerd van de eerste vier wereldbekers.

Tweede World Cup-ticket voor Kiel

Misschien wel de grootste verrassing van dit World Cup-kwalificatietoernooi was Esther Kiel. De 27-jarige rijdster van de BDM-BTZ-ploeg overtrof vrijdag al haar eigen verwachting door een wereldbekerticket te pakken op de 1.500 meter.

En daar kwam op de slotdag van het WCKT nog een startbewijs voor de 5.000 meter bij voor Kiel, die zich de afgelopen jaren vooral op de marathons richtte. Op de vijf kilometer was ze sneller dan ooit en zette ze de vierde tijd neer: 6.59,63.

Het laatste wereldbekerticket op de 5.000 meter was voor Elisa Dul, die met 7.01,15 vijfde werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl