NOS SchaatsenAangepast

Prins stunt met zege en wereldbekerticket 1.000 meter, Roest wint ook 10.000 meter

De 1.000 meter bij het World Cup-kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft voor grote verrassingen gezorgd. Tim Prins was met 1.07,96 de snelste. Onder anderen de winnaar van vorig jaar, Hein Otterspeer, en olympisch kampioen Thomas Krol vielen buiten de boot voor een wereldbekerticket.

"Niet normaal", reageerde een dolblije Prins, nadat hij de ene na de andere favoriet een langzamere tijd had neer zien zetten. "Ik wist dat ik misschien een van de outsiders zou kunnen zijn, want ik ben goed in vorm. Maar dit, ongelooflijk. Hier heb ik geen woorden voor."

De 10.000 meter leverde geen verrassende winnaar op: Patrick Roest. Na winst op de 5.000 en 1.500 meter, was de 27-jarige Lekkerkerker ook op de langste afstand de sterkste. Hij klokte 12.49,89, tien seconden sneller dan nummer twee Jorrit Bergsma.

Prins stijgt boven zichzelf uit

De 20-jarige Prins kon het zelf nauwelijks geloven toen hij de streep passeerde na zijn 1.000 meter. Hij scherpte zijn persoonlijk record met ruim een seconde aan. Alle favorieten voor de zege en de wereldbekertickets, die naar de topvijf gingen, moesten toen nog komen.

Kai Verbij was op weg naar een goede tijd, toen hij hard onderuitging. Nadat hij vorig jaar al veel blessureleed had gekend, begon ook het nieuwe seizoen met tegenslag. Verbij gleed namelijk de boarding in en greep direct naar zijn schouder.

De schrik leek erin te zitten na de valpartij van Verbij en de tijd van Prins bleef staan als snelste. Tijmen Snel (1.08,09), Kjeld Nuis (1.08,11), Jenning de Boo (1.08,14) en Janno Botman (1.08,20) kwamen het dichtst in de buurt en mogen dus de eerste vier wereldbekerwedstrijden rijden.

'Lekker begin'

Roest sloot het kwalificatietoernooi net als vorig jaar af met drie afstandszeges.

"Dit is een lekker begin. Ik hou hier wel heel veel zelfvertrouwen aan over", vertelde Roest, die naar eigen zeggen dit toernooi op een veilige manier heeft gereden. "Ik hoop dat dat mij helpt in de World Cups, dat ik niet te veel energie verspild heb hier."

Roest oppermachtig op 10.000 meter World Cup-kwalificatietoernooi

Bergsma spoelde de teleurstelling van de 5.000 meter weg en werd op de langste afstand tweede. Hij mag zich dus net als Roest opmaken voor de enige 10.000 meter van het komende World Cup-seizoen: in Stavanger in het weekend van 1 tot 3 december.

De 37-jarige langeafstandsspecialist was vrijdag op de vijf kilometer geen schim van zichzelf en liep op die afstand een wereldbekerticket mis. Trainer Jac Orie gaf twee dagen later uitleg.

"Hij is vanaf eind juni tot de laatste week van augustus niet goed belastbaar geweest, omdat hij zijn schouderblad gebroken had. Dat heeft natuurlijk wel een beetje impact."

Ook op de 10.000 meter leek Bergsma in te storten, maar perste hij er met nog vier ronden te gaan toch nog een flinke versnelling uit. Met een van pijn en vermoeidheid vertrokken gezicht zette hij 12.59,67 op de klokken.

"Het komt nog niet makkelijk, maar ben wel blij dat ik zo'n tijd heb kunnen neerzetten", aldus een opgeluchte Bergsma. "Het kan nog veel beter. Het moest van ver komen."

Naast Roest en Bergsma, plaatsten ook Kars Jansman (13.00,66), Beau Snellink (13.01,30) en Marwin Talsma (13.02,80) zich voor de wereldbeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl