NOS SchaatsenAangepast

Roest op 1.500 meter de beste, Nuis 'verslaat griep' en plaatst zich voor wereldbekers

Hoog niveau op 1.500 meter in Heerenveen: Roest wint, ook Nuis plaatst zich na ziekte

Patrick Roest heeft zich op de 1.500 meter als snelste Nederlander geplaatst voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het seizoen.

Roest, vrijdag ook al de sterkste op de 5.000 meter, reed bij het World Cup-kwalificatietoernooi in Heerenveen naar 1.44,04. Daarmee was hij 0,24 seconde sneller dan olympisch kampioen Kjeld Nuis.

Ook Wesly Dijs (1.44,58), Thomas Krol (1.44,77) en Louis Hollaar (1.45,02) plaatsten zich voor de World Cups in Obihiro, Peking, Stavanger en Tomaszów.

Kjeld Nuis

Joep Wennemars greep net naast een startbewijs voor de wereldbekers. Met 1.45,17 reed hij bijna een seconde van zijn persoonlijk record af, maar dat was net niet genoeg voor een plek bij de beste vijf.

Nuis niet fit

Nuis verscheen niet helemaal fit aan de start in Thialf. In aanloop naar het toernooi had de tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter last van een griepje. Gisteren liet hij daarom de 500 meter nog schieten, maar op de 1.500 meter wilde hij zich toch proberen te plaatsen voor de wereldbekers.

Dat lukte, want Nuis reed in de slotrit naar de tweede tijd. Team Reggeborgh werd zo de grote winnaar van de 1.500 meter: de ploeg plaatste zich met vier rijders voor de wereldbekers, want ook Roest, Dijs en Hollaar rijden voor het team van Gerard van Velde.

Bekijk de reacties van Nuis, Roest en Krol:

"Het kwam zeker niet vanzelf, maar ik ben trots dat ik de griep heb verslagen", reageerde Nuis.

Roest was vooral blij met de manier waarop hij zijn 1.500 meter reed, met weinig verval op het einde. "Ik reed drie rondjes 26 achter elkaar, dat is me nog nooit gelukt. Ik ben hier niet heel vaak sneller geweest, dus dat geeft zelfvertrouwen."

De 27-jarige Roest vond het niveau op de 1.500 meter opvallend hoog, maar daar was Nuis het niet mee eens. "Ik vond dit de slechtste afstand tot nu toe. Er heeft niemand in de 1.43 gereden. Ik denk dat niemand hiervan schrikt, internationaal."

Schaatswonder Stolz razendsnel

De Nederlandse 1.500-meterschaatsers kunnen bij de World Cups in ieder geval rekenen op stevige concurrentie van de Amerikaan Jordan Stolz.

De 19-jarige regerend wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter scherpte eerder vandaag bij de Amerikaanse afstandskampioenschappen zijn eigen laagland-wereldrecord op de 1.500 meter aan tot 1.42,31.

De massastart werd aan het einde van de middag gewonnen door de 22-jarige Harm Visser. Hij versloeg Yves Vergeer en vaste waarde Bart Hoolwerf, die eerder op de dag als negende was geëindigd op de 1.500 meter, in de sprint.

Op het onderdeel waren geen directe tickets voor de wereldbekers te verdienen, want de selectie wordt gemaakt door bondscoach Rintje Ritsma. Visser ziet het in ieder geval wel zitten om de internationale massastarts te gaan rijden. "Ik heb al aangegeven dat ik er wel voor open sta", aldus Visser, die graag met Hoolwerf naar de wereldbekers zou willen gaan.

Visser wint mager bezette massastart in Thialf: 'Belachelijk geregeld'

Niet alle kanshebbers deden mee in Thialf: Jorrit Bergsma, die gisteren verrassend naast een ticket greep op de 5.000 meter, had zich afgemeld.

Voor veel marathonschaatsers was de wedstrijd onhandig gepland, omdat er vanavond ook nog een marathon in Utrecht op het programma staat. "Belachelijk geregeld", aldus Visser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl