NOS SchaatsenAangepast

Schouten wint 3.000 meter in scherpe tijd, Kok verslaat Leerdam op 500 meter

Irene Schouten heeft haar status als Nederlandse koningin van de lange afstanden bij de start van het nieuwe schaatsseizoen nog maar eens onderstreept.

Bij het wereldbekerkwalificatietoernooi reed de olympisch kampioene op de 3.000 meter naar de vierde tijd ooit in Thialf. Met 3.55,89 was Schouten ruim twee seconden sneller dan haar ploeggenote Marijke Groenewoud, die met 3.58,08 als tweede eindigde.

Schouten snelt naar winst op 3.000 meter, toch geen diskwalificatie voor Dul

Antoinette Rijpma-De Jong, oud-wereldkampioene op de 3.000 meter, viel net buiten de boot in de strijd om de wereldbekertickets. Naast Schouten en Groenewoud mogen ook Elisa Dul, Joy Beune en Sanne in 't Hof naar de eerste vier wereldbekers van het seizoen.

Kok wint 500 meter

De 500 meter verliep in Thialf zonder grote verrassingen. Wereldkampioene Femke Kok was in beide omlopen de snelste en plaatste zich met een toptijd van 37,24 glansrijk voor de World Cups. Jutta Leerdam kwalificeerde zich als tweede, met 37,53 als snelste tijd.

Ook Naomi Verkerk, Dione Voskamp en Marrit Fledderus kunnen zich gaan voorbereiden op de eerste internationale wedstrijden van het jaar.

Bekijk de samenvatting van de 500 meter en de reacties van Leerdam en Verkerk hieronder:

Vrijdag greep Schouten op de 1.500 meter nog naast een World Cup-ticket, maar op de 3.000 meter was er geen vuiltje aan de lucht voor de drievoudig olympisch kampioene.

Ploeggenoten Schouten en Groenewoud reden in de voorlaatste rit tegen elkaar. Groenewoud ging hard van start en nam brutaal de leiding, maar halverwege kwam Schouten al langszij.

Dul verrast

Elisa Dul, ploeggenote van Schouten en Groenewoud, was de grootste verrassing op de 3.000 meter. De 25-jarige stayer reed verrassend naar de derde tijd en verbeterde haar persoonlijk record met bijna 7 seconden (4.00,65).

In eerste instantie leek haar dat echter geen wereldbekerticket op te gaan leveren: Dul werd gediskwalificeerd omdat ze volgens de jury de lijn had overschreden. Dat besluit werd later weer teruggedraaid, waardoor Dul zich toch mag opmaken voor haar eerste wereldbekerwedstrijden op de 3.000 meter.

Schouten rijdt vierde tijd ooit in Thialf, maar het kan beter: 'Was geen toprit'

Rijpma-De Jong, de voormalig wereldkampioene op de 3.000 meter, reed net als vrijdag op de 1.500 meter een moeizame rit. Met een tijd van 4.02,41 kwam ze uiteindelijk negenhonderdste tekort voor een plaats bij de beste vijf.

Esmee Visser haalde de wereldbekers op de 3.000 meter met 4.09,15 ook niet, al reed ze wel een vlakke race en was ze sneller dan de afgelopen jaren.

Visser werd in 2018 verrassend olympisch kampioene op de 5.000 meter en is de op één na snelste Nederlandse ooit op de 3.000 meter. Maar de laatste jaren worstelde ze; ze raakte overtraind, had het mentaal lastig en haar niveau van jaren geleden haalde ze niet meer.

De 27-jarige Visser heeft nog een contract bij Team IKO, maar is dit seizoen aangesloten bij Team Frysk om wat meer in de luwte te rijden. Ze krijgt vaak de vraag waarom ze nog niet is gestopt, maar daar is ze nog niet klaar voor. "Het vuurtje brandt in mijn hart", zei ze in aanloop naar het toernooi.

Zondag krijgt Visser nog een kans op de 5.000 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl