NOS Sport

Is darttalent Van Veen (21) de nieuwe Van Gerwen? 'Laat hem even rijpen'

  • Thierry Boon

    bij het EK Darts in Dortmund

  • Thierry Boon

    bij het EK Darts in Dortmund

Van Gerwen tempert verwachtingen rondom Van Veen: 'Darts is een marathon, geen sprint'

Hij is de coming man van de dartssport. Sommigen noemen hem de nieuwe Raymond van Barneveld, anderen zien in hem de nieuwe Michael van Gerwen. "Maar ik moet bij mezelf blijven", stelt de 21-jarige Gian van Veen.

"Mag ik straks eigenlijk wel in de zaal gaan zitten om de wedstrijd van Danny Noppert te kijken?", vraagt het Nederlandse talent zich in de coulissen van de Westfalenhalle (pal naast het voetbalstadion) in Dortmund af. Het is de dag voordat hijzelf in actie komt en hij wil Noppert aanmoedigen.

Natuurlijk mogen spelers dat. De vraag zegt veel over Van Veen. Het is zijn debuutjaar tussen de grote mannen en hij kijkt zijn ogen uit op het EK. "Als iemand mij vorig jaar had gezegd dat ik hier nu zou staan, had ik het niet geloofd."

Nog beter dan Van Gerwen

Van Veen, die nog bij zijn ouders in het Gelderse Poederoijen woont, is de nummer 1 van de wereld bij de spelers onder de 25 jaar. Hij presteert zelfs beter dan Van Gerwen op die leeftijd deed. In november speelt Van Veen ook nog de finale van het jeugd-WK.

Dit jaar behaalde hij voor het eerst een tourkaart bij de elite en maakte hij indruk op de vloertoernooien. Hij haalde tweemaal een finale, waarin hij telkens verloor van oud-wereldkampioen Gerwyn Price.

Gian van Veen

Hij heeft zijn studie luchtvaarttechnologie afgerond en werkt 24 uur per week op een kantoor op Schiphol, waar hij vracht verkoopt aan passagierstoestellen die naar Zuid-Afrika vliegen.

"Maar daar ga ik mee stoppen", vertelt Van Veen. Vanaf het WK, dat half december wordt gehouden in Alexandra Palace in Londen, richt hij al zijn pijlen op de dartssport. Inmiddels heeft hij al aardig wat prijzengeld en sponsoren binnengehengeld.

Sinds kort maakt hij onderdeel uit van TOTO Dart Kings, het team vol Nederlandse toppers. Hij vormt er een team met Van Gerwen, Van Barneveld, Dirk van Duijvenbode, Danny Noppert en Vincent van der Voort.

Van Gerwen tempert verwachtingen

De verwachtingen liegen er niet om, merkt ook kersvers teamgenoot Van Gerwen. "Gian kan fantastisch goed gooien, maar laat die jongen eerst maar eens een beetje rijpen", zegt de drievoudig wereldkampioen.

Michael van Gerwen wint in september de World Series Finals in Amsterdam

"Als je zo'n jongen te veel pusht, kan het weleens tegenvallen", weet 'Mighty Mike'. "Het gaat er niet om dat je zes maandjes leuk speelt, maar vijftien jaar. Darts is geen sprint, maar een marathon."

Dat beseft Van Veen dan ook. "Natuurlijk is het leuk om de nieuwe Van Gerwen genoemd te worden, maar er is maar één Michael. Ik ga mezelf niet onnodig druk opleggen."

"Het belangrijkste is dat ik met beide benen op de grond sta en bij mezelf blijf. Ik geniet ervan nu het zo goed gaat, maar heb ook een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat je nooit weet hoelang het zo blijft. Ik weet waar ik vandaan kom."

Gevalletje darteritus

Daarmee doelt Van Veen op het fenomeen 'darteritus', waarbij het spelers bijna niet meer lukt om een pijl richting het bord te gooien. De angst van alle darters. Het overkwam Van Veen zo'n twee jaar terug.

Bekijk hieronder de video die NOS op 3 een paar jaar terug maakte over darteritus.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Het draait allemaal om faalangst", blikt hij terug. "Ik was bang om te verliezen en bang om mijn pijl los te laten, omdat je denkt dat als je 'm loslaat, je mist. Dus dan wil je 'm niet loslaten."

Uiteindelijk lukte het Van Veen om, met wat begeleiding, zijn zelfvertrouwen op te krikken. Hij leerde weer in zichzelf te geloven en begon te winnen: het beste medicijn tegen 'darteritus'. "Mijn niveau ging omhoog en plots was het weg."

Een gebalde vuist bij dartstalent Gian van Veen

Hoewel zijn debuutjaar al meer dan geslaagd is, hoopt Van Veen zich op het EK in Dortmund te laten zien. In de eerste ronde tegen de Australiër Damon Heta maakt hij een goede kans om door te gaan.

In een eventuele kwartfinale kan hij Van Gerwen treffen. Teamgenoten of niet, het talent hoeft niet te rekenen op gratis advies van de meester. "Waarom zou ik?!", grijnst Van Gerwen.

"Denk je dat schaatsers elkaar onderling tips geven hoe ze van elkaar kunnen winnen? Tuurlijk niet!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl