Darter Michael van Gerwen
NOS Sport

Van Gerwen speelt om veel titels en nummer een-plek: ‘Cruciale periode’

Michael van Gerwen moet en zal weer de nummer een van de dartswereld worden. De komende maanden heeft hij de kans om zijn grote wens te realiseren, al zal het geen makkelijke opgave worden. Zeker niet met het huidige rankingsysteem.

"Het is mijn grootste doel. Ik wil terugkeren aan de top van de wereldranglijst. Het is een moeilijke taak, maar ik weet dat ik in staat ben om het voor elkaar te krijgen", vertelde Van Gerwen in eerdere interviews.

"Er komt een cruciale periode aan, maar ik ben er klaar voor."

Strijd met Smith

Bij de World Grand Prix, een van de grootste toernooien van het jaar, kan Van Gerwen deze week beginnen aan zijn missie om de koppositie op de wereldranglijst weer over te nemen.

Vanavond speelt Van Gerwen tegen het 22-jarige Noord-Ierse supertalent Josh Rock en opent hij zijn jacht op regerend wereldkampioen en huidig nummer een van de wereld, Michael Smith. CEO van dartsbond PDC, Matt Porter, verheugt zich op de elitestrijd: "Het wordt een mooi gevecht."

Het 'dartsnajaar' draait weer op volle toeren. In de komende maanden staan er vier belangrijke toernooien op het programma, gevolgd door het WK in december en januari. Al die wedstrijden tellen mee voor de wereldranglijst, en daar staat wat te gebeuren.

Order of Merit

In plaats van een lijst met punten werkt de PDC namelijk met de Order of Merit, waarin het draait om prijzengeld. Al het geld dat een darter verdient op toernooien die meetellen voor de ranglijst, wordt bij elkaar opgeteld en blijft vervolgens voor twee jaar staan. Daarna wordt het weggestreept.

Regerend wereldkampioen Smith staat momenteel eerste op de wereldranglijst, gevolgd door Van Gerwen. Hun najaar van 2021 was ongeveer even goed, waardoor ze tot en met het WK bijna evenveel geld 'verdedigen'. Een titanengevecht om de eerste plek lonkt in de vijf grote tv-toernooien die dit jaar nog op het programma staan.

Michael van Gerwen na het winnen van de World Series Finals in Amsterdam

Tussen 2014 en 2021 stond Van Gerwen zeven jaar lang onafgebroken op de eerste plek van de wereldranglijst. Na een matig WK van 2021 verloor hij die positie aan Gerwyn Price.

In 2022 was Van Gerwen met vier grote toernooizeges misschien wel weer de beste darter, maar in de buurt van de nummer een-positie is hij nooit meer geweest. Dat deed de Brabander zeer.

Verhouding prijzengeld

Dat komt omdat er op het WK 500.000 pond (meer dan 575.000 euro) klaarligt voor de winnaar. Dat is meer dan dat er bij de vier grootste toernooien daarvoor te verdienen is. Zonder wereldtitel in de afgelopen twee jaar is het normaal gesproken onmogelijk om de nummer een van de wereld te zijn.

In de komende maanden ligt die kans er wel. Peter Wright (nu derde van de wereld) verdedigt zijn 500.000 pond van twee jaar geleden en kan dus wegvallen op de ranglijst. Dat is een reële optie, omdat de Schot de afgelopen tijd niet in vorm is.

PDC-baas Porter, die eerder dit jaar al aangaf wijzigingen aan het rankingsysteem te overwegen, ziet dat het gevecht nu alle kanten op kan. "Van Gerwen, Smith, Price en Wright zijn al jaren de topvier. Ze hebben regelmatig hun eigen gevecht om wie de nummer een op de ranglijst is, en wie er wereldkampioen wordt. Maar er zijn andere spelers die ook hun kans willen grijpen."

Michael van Gerwen

Tot het WK verdedigt Van Gerwen zo'n 100.000 pond, terwijl er bij Smith slechts 60.000 pond op de tocht staat. Als Van Gerwen in alle toernooien verder komt dan twee jaar geleden en daarnaast een paar titels pakt, zou hij de nummer een-positie over kunnen nemen als Smith steken laat vallen.

Veel geld hoeft de drievoudig wereldkampioen niet te verdedigen. Met een wereldtitel is de koppositie gegarandeerd voor Van Gerwen. In elk ander scenario is hij afhankelijk van wat Smith, Price, Wright en eventuele uitdagers doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl