Van Gerwen wint in Amsterdam
NOS SportAangepast

Van Gerwen wint World Series, 'Barney' gaat snel naar Cyprus voor huwelijk

Michael van Gerwen heeft de World Series of Darts Finals in Amsterdam op zijn naam geschreven. In de finale rekende hij eenvoudig af met Nathan Aspinall: 11-4. Het was de vijfde keer dat Van Gerwen het prestigieuze toernooi op zijn naam schreef.

Van Gerwen plaatste in de derde leg een break en wist daarna zijn voorsprong eenvoudig vast te houden. In de tiende leg deed hij er nog een break bovenop, waarmee het verzet van de Engelsman gebroken was.

Geen nieuwe stunt Van Barneveld

Raymond van Barneveld verloor in de kwartfinales van Peter Wright (10-6), nadat hij zaterdag nog op sensationele wijze gestunt had door wereldkampioen Michael Smith te verslaan. Dat was voor 'Barney' één van zijn beste prestaties sinds zijn comeback in 2021.

Van Barneveld krijgt een knuffel van Peter Wright

Zowel Van Gerwen als Aspinall had zijn beste spel al laten zien in de halve finale. Van Gerwen moest het daarin uit zijn tenen halen. Hij klopte Luke Humphries met 11-10 in een zenuwslopende wedstrijd, waarin hij drie matchdarts overleefde.

Negendarter

Van Gerwen begon zijn halve finale overweldigend en gooide in de tweede leg zelfs een negendarter. Maar zijn Britse tegenstander 'Cool hand Luke', die speelde in een shirt met een Nederlandse vlag en 'Amsterdam' erop, liet zich niet uit het veld slaan en bleef in het spoor van Van Gerwen: 6-6.

Humphries kwam zelfs met 8-7 en 9-8 voor, zag Van Gerwen belangrijke dubbels missen en kreeg drie matchdarts. De Engelsman miste ze allemaal en dus werd het 10-10.

In de beslissende leg kon Humphries op 92 uitgooien, maar ook dat mislukte. Van Gerwen gooide vervolgens wel 97 uit en sleepte zo toch nog de finaleplaats uit het vuur.

En Aspinall leek een ruime voorsprong weg te geven tegen Peter Wright, maar won uiteindelijk toch met 11-9.

Het publiek zag de thuisfavoriet winnen

In de kwartfinale was er nog hoop op een Nederlandse finale. Van Gerwen won zijn kwartfinale van de Belg Dimitri van den Bergh (10-8), maar Van Barneveld verloor van Wright.

Tegen de Schotse Wright, nummer drie van de wereld, leek het er even op dat Van Barneveld opnieuw zou gaan stunten. De Hagenaar begon ijzersterk en kwam snel op 6-3. Maar toen zette Wright aan. De Schot met roze hanenkam won zeven legs op rij. En Barney stortte in.

Huwelijk

Van Barnevelds voorbereiding op dit toernooi verliep niet optimaal. Hij vloog deze week naar Cyprus om de laatste dingen voor zijn huwelijk te regelen. Dinsdag geeft de darter op het zonnige eiland zijn ja-woord aan zijn verloofde.

"Als ik de finale haal, wordt het wel penibel", zei Van Barneveld vrijdag nog met een lach. "Dan heb ik maar een dag om op Cyprus te komen." Die reisdruk is er af. Barney kan zich voorbereiden op zijn huwelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl