Myron van Brederode baalt.

Pak slaag voor AZ in eigen huis: effectief Aston Villa met 1-4 te sterk

AZ heeft in de Conference League thuis verloren van een uiterst effectief Aston Villa. De Engelsen wonnen met 1-4 en passeren de Alkmaarders nu in de stand van de groep.

Aston Villa, dat bezig is aan een sterk seizoen en op de vijfde plek staat in de Premier League, was veel effectiever dan de ploeg van Pascal Jansen.

Villa heeft nu zes punten na drie wedstrijden, AZ blijft staan op drie punten net als Zrinjski. De club uit Bosnië verloor van Legia Warschau met 2-1, Legia heeft nu net als Aston Villa zes punten.

AZ had in de beginfase het initiatief. In de achtste minuut was er een goede aanval over links, de voorzet van Vangelis Pavlidis werd al vallend gekopt door Dani de Wit, maar zijn poging werd gesmoord door verdediger Clement Lenglet.

In de dertiende minuut kwam Villa op voorsprong. AZ protesteerde hevig tegen de treffer van de Jamaicaan Leon Bailey. Het leek erop dat hij de bal met de hand meenam. Maar zowel de scheidsrechter als de VAR ging niet mee in die claim.

Bailey schoot de bal zuiver in de verre hoek: 0-1. Het was eigenlijk de eerste kans, al had Riechedly Bazoer kort daarvoor al een mogelijkheid voorkomen met een goede tackle.

Eerste schot Pavlidis

De eerste AZ-kans voor de in de eredivisie veel scorende Pavlidis (dertien goals) kwam na 22 minuten. De spits schudde zijn tegenstander af met een mooie kapbeweging, maar het schot van de Griek was te zacht om de Argentijnse doelman Emiliano Martínez in de problemen te brengen.

Een minuut later lag de bal voor de tweede keer achter AZ-doelman Matt Ryan. Een breedtepass van Sven Mijnans werd onderschept en door John McGinn bliksemsnel bezorgd bij Belgisch international Youri Tielemans. Hij prikte de bal beheerst tussen de benen door van Ryan en zette de Engelse ploeg na een kwartwedstrijd op een riante 0-2 voorsprong.

Afgekeurde goal AZ

AZ had de marge meteen weer kunnen verkleinen. Mijnans veroverde de bal goed en bood Pavlidis de kans om van een meter of twaalf uit te halen, maar geheel tegen zijn gewoonte in schoot de Griek de bal over de kruising.

Pavlidis scoorde in de 32ste minuut wel, maar die treffer werd afgekeurd omdat Myron van Brederode buitenspel stond aan het begin van die aanval.

Vangelis Pavlidis in duel met Clement Lenglet

AZ bleef na rust op jacht gaan naar de aansluitingstreffer, maar kreeg het welbekende deksel op de neus. Zes minuten na rust gooide Ollie Watkins de wedstrijd op slot. Hij pikte een rebound op en zag vervolgens een leeg doel voor zich: 0-3. Ook nu was er kort daarop een kans voor Pavlidis geweest, maar die zag zijn schot gekeerd worden door Martínez.

Fluitconcert

Villa strafte balverlies op het middenveld bij AZ daarna nog een keer af. Na 55 minuten was het McGinn die de 0-4 aantekende. Bailey was opnieuw bij het doelpunt betrokken, nu gaf de Jamaicaan een voorzet bij de eerste paal.

McGinn kwam slim voor zijn man en bezorgde AZ daarmee een fluitconcertje: de Alkmaarse fans begonnen te morren.

AZ, dat meer de bal had, bleef het proberen en maakte na ongeveer 65 minuten de eretreffer. Ibrahim Sadiq schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied hard in de verre hoek en maakte de stand zo iets draaglijker.