Kylian Mbappé juicht na de openingstreffer tegen AC Milan

Mbappé leidt PSG naar zege op Milan, Simons blinkt met prachtgoal uit bij Leipzig

In groep F, de 'poule des doods' van de Champions League, zijn de kaarten na drie wedstrijden nog allerminst geschud. Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund deden woensdagavond goede zaken, met overwinningen op respectievelijk AC Milan (3-0) en Newcastle United (1-0).

Dat betekent dat PSG, dat in de vorige speelronde nog een beschamende 4-1 nederlaag leed op bezoek bij Newcastle, de nieuwe koploper is. Dortmund en Newcastle volgen op twee punten achterstand en Milan is de hekkensluiter.

Mbappé met 42ste goal

Voor de zege van Paris Saint-Germain op AC Milan legde de allergrootste ster in het Franse ensemble de basis: Kylian Mbappé. Hij ging er na ruim een half uur aan de linkerkant van het veld vandoor, zette tegenstander Fikayo Tomori te kijk en passeerde doelman Mike Maignan met een schuiver in de korte hoek.

Tot dat moment deed Milan, met Oranje-international Tijjani Reijnders in de gelederen, nog weinig voor PSG onder. De Italianen zochten in de openingsfase een aantal keer de aanval en kregen via Rafael Leão ook een aardige kans op een doelpunt.

Uitslagen en stand in poule F van de Champions League

Na de 1-0, de 42ste Champions League-treffer van Mbappé, nam de thuisploeg het heft in handen. Het leidde kort na rust na een flitsende tegenaanval tot een doelpunt van Ousmane Dembélé, dat door de videoscheidsrechter werd geannuleerd vanwege een overtreding van Manuel Ugarte.

Snel daarna kreeg Olivier Giroud een grote mogelijkheid namens Milan. De inzet van de Franse spits eindigde echter in het zijnet. PSG nam die waarschuwing ter harte, zette weer aan en verdubbelde de voorsprong via Randal Kolo Muani.

In het vervolg verzuimde de ploeg van coach Luis Enrique lange tijd meer afstand te nemen van de Italiaanse tegenstander. Mbappé bleef gevaarlijk, maar slaagde er niet opnieuw in om Maignan te passeren. Invaller Kang-in Lee lukte dat kort voor tijd wel: 3-0.

Dortmund zegeviert na goede eerste helft

In de andere wedstrijd in de groep, tussen Newcastle United en Borussia Dortmund in Engeland, was Donyell Malen in het begin de gevaarlijkste man. De aanvaller van het Nederlands elftal was meerdere keren dicht bij een goal.

Donyell Malen legt aan in het uitduel met Newcastle United

Newcastle-keeper Nick Pope hield zijn doel aanvankelijk echter schoon. Dat veranderde in de slotfase van de eerste helft, toen Felix Nmecha de bezoekers vanaf de rand van het strafschopgebied op voorsprong schoot.

De thuisploeg, waar Sven Botman vanwege een blessure ontbrak, stelde daar lange tijd weinig tegenover. Pas toen het einde van de wedstrijd naderde, slaagde Newcastle erin om Dortmund onder druk te zetten. Een poging van Anthony Gordon werd door doelman Gregor Kobel op de lat getikt.

Simons steelt de show bij Leipzig

Bij RB Leipzig, dat in een poule met onder meer Manchester City na twee wedstrijden drie punten had, was Xavi Simons een van de uitblinkers. Hij stond in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Rode Ster Belgrado (3-1) na bijna een kwartier met een assist aan de basis van de openingstreffer van David Raum.

Xavi Simons is de gevierde man bij Leipzig met een assist en een goal

In de tweede helft volgde het absolute hoogtepunt. Simons trok vanuit stilstand naar binnen, legde aan en schoot de bal vanaf ongeveer 25 meter met een prachtige krul in de bovenhoek. Het was zijn eerste doelpunt in de Champions League.

Ondanks de fraaie aansluitingstreffer van Marko Stamenic hield Leipzig de voorsprong daarna vast. Dani Olmo tekende enkele minuten voor het einde nog voor het slotakkoord: 3-1.

City maakt geen fout

Leipzig staat op de tweede plaats in de groep, drie punten achter City, dat in Zwitserland met 3-1 te sterk was voor Young Boys. Voor de ploeg van verdediger Nathan Aké scoorden Manuel Akanji en Erling Haaland (twee keer).

Uitslagen en stand in poule G van de Champions League

Coach Mark van Bommel is met Royal Antwerp na drie wedstrijden nog altijd puntloos. De Belgische ploeg begon goed, in de thuiswedstrijd tegen FC Porto, maar liep in de tweede helft tegen een zware 4-1 nederlaag aan.

Via Alhassan Yusuf was Antwerp voor rust op voorsprong gekomen, maar meteen na de pauze draaide Porto de wedstrijd om. Evanilson en Stephen Eustáquio zorgden dat het binnen tien minuten 1-2 stond, waarna eerstgenoemde met nog twee doelpunten de eindstand bepaalde.

In de andere wedstrijd in de groep van Van Bommels Antwerp was FC Barcelona eerder op de avond met 2-1 te sterk voor Sjachtar Donetsk, waar de bij Feyenoord vertrokken coach Marino Pusic zijn debuut maakte.