De spelers van Feyenoord viert de zege op Lazio met het publiek in de Kuip.
NOS VoetbalAangepast

'Volwassen' Feyenoord maakt indruk in Champions League: 'Gaan nog groeien'

Vroeger. Ja, vroeger keek Calvin Stengs nog weleens naar Teletekst. "Maar nu niet meer zoveel." Als hij dat wel had gedaan, dan had de uitblinker van Feyenoord de volgende kop gelezen na de Champions League-winst op Lazio (3-1): 'Volwassen Feyenoord klopt Lazio'.

Pas 22 jaar is Stengs, toch is hij al een heel ander mens dan de frivole aanvaller die als 17-jarige in de eredivisie debuteerde voor AZ. Of eigenlijk begint Stengs steeds meer te lijken op die onbevangen speler van toen, maar dan met een rugzak aan internationale ervaring.

En dus raakt hij niet meer onder de indruk van de lof van Teletekst. "Dat is goed verwoord", klinkt het onderkoeld op een persconferentie na het duel.

Tegen Lazio was Stengs weer een van de uitblinkers bij Feyenoord, dat in de Kuip heer en meester was tegen de Italiaanse topclub. "We kennen onze kwaliteiten, maar het moet er wel uitkomen. We moeten ieder moment gefocust zijn, niet onnodig balverlies lijden. De trainer geeft dat ieder moment aan. Ook in de rust weer: 'We staan 2-0 voor, maar blijf op je hoede'."

Stengs is het eens met Teletekst: 'Volwassen Feyenoord? Dat is goed verwoord'

Die trainer, Arne Slot, bleef ook nuchter ondanks de lof. "Wat er niet goed ging in de eerste helft? Gimenez die een centimeter buitenspel stond. Maar voor het overige viel er niets op aan te merken, denk ik."

Na rust kwam Lazio toch iets beter in de wedstrijd. "Ons tempo van druk zetten verminderde iets", aldus Slot. "In de eerste helft hadden we ook meer de bal. Dat heeft vaak met elkaar te maken: hoe beter je druk zet, hoe eerder je hem verovert, hoe meer balbezit je hebt. Maar ook in die fase gaven we eigenlijk niets weg. En dat is ook belangrijk."

Knuffel

Uit de mond van de trainer uit Bergentheim klinkt het altijd zo eenvoudig, maar feit is dat Feyenoord onder zijn leiding bezig is met een sensationele opmars, in de eredivisie én in Europa.

"Intern kan ik best euforisch zijn, maar niet naar buiten toe. Dat we winnen van Lazio wil niet zeggen dat ik hier moet staan juichen en springen en jullie allemaal een knuffel moet geven."

Slot blijft nuchter in euforie rond spel Feyenoord: 'Ga geen knuffels uitdelen'

Een compliment geven aan zijn ploeg, dat doet Slot graag. "Dat doe ik met alle liefde. Met name door de persoonlijkheid die ze getoond hebben. Dat is prettig na Atlético-uit, waar we denk ik een zelfde wedstrijd gespeeld hebben, maar aan de verkeerde kant van de score stonden."

Waarom niet?

Wat er ook gebeurt, de Rotterdammers hebben in hun eerste drie duels op het allerhoogste niveau indruk gemaakt. Waarom zou Feyenoord niet de sensatie kunnen worden van dit Champions League-seizoen?

Slot blijft bescheiden. "Waar we staan? We hebben twee thuiswedstrijden gewonnen en een uitwedstrijd verloren. En we krijgen nog twee uitwedstrijden en de vier ploegen in onze groep liggen qua kwaliteit heel dicht bij elkaar. Goed, er zit geen Real Madrid bij. En ook geen Manchester City. Maar we zullen uit nog een keer een resultaat moeten halen om door te gaan."

Volgens Stengs zit er in ieder geval nog groei in dit 'volwassen' Feyenoord. "We hebben sowieso nog drie wedstrijden in de Champions League. Ik denk dat niemand in onze selectie al aan zijn top zit. We gaan groeien in het traject. En we gaan zien waar het eindigt."

De stand in groep E van de Champions League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl