Directeur Johan Krul van Jeugdhulp Friesland stapt op vanwege misstanden bij instelling
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Directeur Jeugdhulp Friesland stapt op vanwege misstanden bij instelling

De directeur van Jeugdhulp Friesland, Johan Krul, heeft zijn ontslag ingediend. Aanleiding is een kritisch rapport over misstanden bij jeugdzorginstelling Woodbrookers in Kortehemmen.

Het Algemeen Dagblad onthulde eind augustus de inhoud van een tot dan toe geheim gehouden onderzoeksrapport over misstanden bij de jeugdzorginstelling. Daaruit rees een schokkend beeld van de manier waarop behandelaars omgaan met jongeren met complexe problemen. Kinderen brachten soms de nacht door in de isoleercel of werden met geweld of pijnprikkels in bedwang gehouden.

"De publicitaire storm die is ontstaan over Woodbrookers richt zich steeds meer en vaker op de positie van mij als bestuurder. Of dit terecht is of niet, is niet de belangrijkste vraag", schrijft Krul in een ontslagbrief aan de raad van toezicht van Woodbrookers. De brief is in handen van Omrop Fryslân.

Excuses

Gisteren nog bood Krul zijn excuses aan voor de manier waarop kinderen zijn behandeld bij Woodbrookers. "We erkennen en zien dat de zorg die we daar toedienden schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen", zei hij.

Krul gaf gisteren aan verder te willen als directeur, maar daar denkt hij nu anders over. "Wat belangrijk is, is dat Jeugdhulp Friesland zich verder kan ontwikkelen. En als het vertrouwen in de bestuurder openlijk ter discussie staat, sta ik deze ontwikkeling mogelijk in de weg", schrijft hij.

Instelling sluit

Woodbrookers vangt sinds 2010 Friese jongeren van 12 tot 18 jaar met psychische of gedragsproblemen op. Vorig jaar besloot het kabinet dat gesloten jeugdzorginstellingen, zoals Woodbrookers, uiterlijk in 2030 de deuren moeten sluiten. De laatste jaren groeide de kritiek op dit soort behandelcentra, omdat de psychische problemen van de jongeren er alleen maar zouden toenemen.

Deze maand maakte Jeugdhulp Friesland bekend Woodbrookers versneld te sluiten. Op dit moment zijn er nog acht plaatsen beschikbaar in de gesloten instelling. Dit aantal wordt langzaam afgebouwd. In juli moet Woodbrookers dicht zijn.

Advertentie via Ster.nl