Excuses Jeugdhulp Friesland voor misstanden in jeugdzorginstelling
Jeugdhulp Fryslân heeft excuses aangeboden voor de manier waarop kinderen bij de gesloten jeugdzorginstelling Woodbrookers zijn behandeld. Het behandelcentrum in Kortehemmen kwam onlangs in opspraak, nadat was gebleken dat kinderen soms de nacht doorbrachten in de isoleercel en met geweld in bedwang werden gehouden.
Ook werd gebruikgemaakt van "pijnprikkels", zoals een armklem, beenklem, armvlecht of bokkenpoot. Dat laatste is een methode die normaal gesproken door de politie wordt toegepast. De agent drukt hierbij de duim van de arrestant zo krachtig naar de binnenkant van de pols, dat alle pezen in de arm en het bovenlichaam onder spanning komen te staan en de arrestant zich bijna niet meer kan bewegen.
Omrop Fryslân bekeek cliëntendossiers en voerde gesprekken met zowel cliënten als een oud-medewerker. Daaruit komt het beeld naar voren dat de "pijnprikkels" structureel werden ingezet. Het overkwam onder anderen oud-cliënt Daisy de Jong. Zij was 12 jaar toen ze naar het behandelcentrum moest en zat er in totaal vier jaar.
Alleen al in de eerste drieënhalve maand werd ze dertig keer naar de isoleercel gebracht, herinnert ze zich. Bijna iedere keer gebeurde dat met pijnprikkels. "Op die manier hoopten ze je de trap af te krijgen naar de isoleercel. Je had daarna altijd striemen of blauwe plekken, of schouders die uit de kom schoten. Het gebeurde niet alleen bij mij, het overkwam iedereen", vertelt De Jong.
En dat terwijl het bij zo'n jonge doelgroep helemaal niet is toegestaan om pijnprikkels in te zetten, aldus oud-psychiater Peter Dijkshoorn: "Pijnprikkels mogen helemaal niet in de jeugdzorg. Het kan een keer gebeuren dat je iemand pijn doet, maar dat is wat anders dan pijnprikkels bewust toedienen."
'Niet geloofwaardig'
Directeur Johan Krul van Jeugdhulp Fryslân geeft toe dat de zorgverlening in Woodbrookers niet goed was. "We erkennen en zien dat de zorg die we daar toedienden schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen", zegt hij tegen Omrop Fryslân. "Ik wil dan ook tegen de kinderen en ouders zeggen dat het ons spijt als ze er nog steeds last van hebben."
Ook richt hij zich met zijn excuses aan medewerkers "die moeite hadden met het toepassen van de maatregelen".
Marga de Groot, vertrouwenspersoon voor cliënten en oud-cliënten van Woodbrookers, betwijfelt de oprechtheid van de directeur. "Al anderhalf jaar ben ik samen met oud-cliënten in gesprek met Krul. Nooit was er sprake van erkenning voor wat hun kinderen is aangedaan", zegt ze. "Nu het vergrootglas erop ligt, komt hij wel met excuses. Krul moet opstappen. Excuses zijn pas geloofwaardig als er een ander zit."
Opstappen
De directeur zelf denkt niet aan opstappen. Volgens hem is hij de juiste man om het nieuwe beleid en de andere vormen van hulp vorm te geven: "Ik denk dat ik heel goed op de hoogte ben van wat er speelt. Het is nu een goede situatie om dit door te ontwikkelen", zegt hij. Volgens hem kost het veranderen van een regime tijd.