'Vrijgelaten gijzelaars aangekomen in Tel Aviv' • Luchtaanval op vluchtelingenkamp Gaza
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.
- Luchtaanvallen over en weer tussen Israël, Gaza en Libanon.
- Een derde hulpkonvooi is uit Egypte op weg naar Gaza.
- Rutte sprak in Israël met premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas.
- Autoriteiten Gaza: 5087 Palestijnen omgekomen sinds begin oorlog.
- Joodse school in Amsterdam opnieuw dicht om zorgen over veiligheid.
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.
Luchtaanval op vluchtelingenkamp in noorden van Gaza
Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op een vluchtelingenkamp in het noorden van Gaza. Dat bevestigt het leger na berichtgeving door het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid in Gaza.
Volgens het leger werd het kamp door Hamas gebruikt. Palestijnse media melden vijf doden en volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er ook kinderen onder de doden. Meer details over de luchtaanval zijn nog niet bekendgemaakt. De claim dat het vluchtelingenkamp door Hamas wordt gebruikt en de berichten over de doden zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd.
'Vrijgelaten gijzelaars aangekomen in Tel Aviv'
De twee Israëlische gijzelaars die Hamas heeft vrijgelaten zijn met een helikopter aangekomen in Tel Aviv, melden Israëlische media. Daar zijn ze nu in het ziekenhuis. Hoe ze eraan toe zijn, is nog niet bekendgemaakt.
De 85-jarige Yocheved Lifshitz en de 79-jarige Nurit Cooper zijn om humanitaire en medische redenen vrijgelaten door Hamas. Een Egyptische arts omschreef ze eerder als "stabiel".
Yocheved Lifshitz en haar 83-jarige man Oded werden bij de reeks aanvallen van Hamas op 7 oktober ontvoerd uit hun woning bij Nir Oz, niet ver van de grens met Gaza. Oded zit voor zover bekend nog vast. Ook de echtgenoot van Nurit Cooper, Amiram, zou nog steeds gegijzeld worden door Hamas.
Kort nadat bekend was gemaakt dat de vrouwen zouden worden vrijgelaten, werden beelden vrijgegeven van de twee:
Het Britse nieuwsprogramma BBC Newsnight sprak eerder met Sharon Lifschitz, de dochter van Yocheved en Oded. Ze vertelde onder meer dat haar ouders medicijnen nodig hebben en dat haar moeder 's nachts zuurstof moet krijgen. "Het zijn erg kwetsbare mensen", vertelde ze toen. De Brits-Israëlische Sharon Lifschitz laat inmiddels weten opgelucht te zijn dat haar moeder vrij is. Ze hoopt dat ook haar vader weer vrijgelaten zal worden.
'VS stuurt generaal gespecialiseerd in stadsoorlogen naar Israël'
De Amerikaanse regering heeft militaire adviseurs naar Israël gestuurd, meldt persbureau AP. Een van hen is volgens bronnen bij de nieuwsdienst James Glynn. Hij is een luitenant-generaal van de Amerikaanse mariniers en heeft onder meer ervaring met het vechten tegen strijders van IS in stedelijk gebied in de Iraakse stad Fallujah.
Volgens AP zal Glynn Israël onder meer gaan adviseren over het beperken van burgerslachtoffers. De Amerikaanse regering heeft nog niet officieel gereageerd op het bericht.
Hamas beschuldigt Israël van doden Palestijnse gevangene
Hamas heeft Israël ervan beschuldigd een Palestijnse gevangene gedood te hebben, meldt Al Jazeera. Omar Daraghmeh (58) overleed volgens de nieuwszender vandaag in een Israëlische gevangenis.
Hij werd na de terreuroperatie van Hamas in Israël samen met zijn zoon opgepakt en zou onwel zijn geworden. Hamas heeft twijfels bij deze lezing. Na de bekendmaking van zijn dood gingen op de Westelijke Jordaanoever mensen de straat op, laten beelden van Al Jazeera zien:
'Onderhandelingen over tientallen vrijlatingen klapten vanwege brandstof'
De onderhandelingen die de Israëlische regering met Hamas zou hebben gevoerd over de vrijlating van tientallen gegijzelden zijn volgens The Wall Street Journal geklapt omdat Israël niet wil toestaan dat er brandstof de Gazastrook binnenkomt. De Israëlische regering is bang dat de brandstof terechtkomt bij Hamas.
Een woordvoerder van Hamas ontkent dat er vergevorderde onderhandelingen waren, maar meerdere Israëlische ingewijden hadden dat tegen The Wall Street Journal gezegd.
Volgens de bronnen wil Israël uitsluitend over het toestaan van brandstof praten als alle gijzelaars worden vrijgelaten.
Hamas ontkent vergevorderde onderhandelingen over andere gegijzelden
Een woordvoerder van Hamas ontkent dat er vergevorderde onderhandelingen zijn over de vrijlating van tientallen andere gegijzelden. De woordvoerder zegt tegen Al Jazeera dat dat slechts "geruchten zijn" van Israëlische media.
"We hebben geen idee waarom deze geruchten worden verspreid", zegt de woordvoerder. "Misschien willen ze het hele proces saboteren."
Hamas laat twee oudere Israëlische gijzelaars gaan
Hamas heeft opnieuw twee gijzelaars vrijgelaten, na bemiddeling door Qatar en Egypte. Een woordvoerder van de militante organisatie heeft dat bekendgemaakt en het Internationale Rode Kruis en de Israëlische regering bevestigen het nieuws.
Het gaat om twee Israëlische vrouwen van 85 en 79 jaar. Het Internationale Rode Kruis zegt dat Rode Kruis-medewerkers hen de Gazastrook uit hebben begeleid.
Afgelopen vrijdag werden ook al twee gegijzelden vrijgelaten. Toen ging het om een Amerikaanse vrouw en haar 17-jarige dochter.
Volgens Israëlische media is er op het moment ook sprake van onderhandelingen over de vrijlating van vijftig gijzelaars met een dubbele nationaliteit (zie de post hieronder).
'Onderhandelingen over vrijlating tientallen gegijzelden'
In Israëlische media gaan berichten rond over onderhandelingen over de vrijlating van vijftig mensen die door Hamas zijn ontvoerd. Het Rode Kruis zou onderweg zijn naar Khan Younis, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Het zou gaan om gijzelaars met een dubbel paspoort.
De onderhandelingen zouden in een ver stadium zijn, zegt correspondent Nasrah Habiballah. "Maar Israël zegt niet betrokken te zijn bij de onderhandelingen. Het is dan ook niet bekend of er sprake is van een deal en wat Hamas ervoor terug zou krijgen. Volgens sommige bronnen zou het om brandstof gaan, maar ook dat is niet bevestigd."
Rutte rondt bezoek Israël af: 'Aangedrongen op terughoudendheid'
Demissionair premier Rutte heeft zijn bezoek aan Israël en de Westelijke Jordaanoever afgerond. Hij sprak met de Israëlische premier Netanyahu en later met de Palestijnse president Abbas. Volgens hem drong hij vooral aan op "wijsheid en terughoudendheid".
In zijn gesprek met Netanyahu herhaalde hij "hoe verschrikkelijk de aanval van Hamas op Israël is" en zei hij nogmaals dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen, maar hij riep ook op om oog te hebben voor de situatie van Palestijnen. Met Abbas sprak hij onder meer over perspectief op een Palestijnse staat. "Als dat perspectief er niet is, is het alleen maar donker."
New York Times: Hamas levert geen bewijs over explosie bij ziekenhuis
De Palestijnse beweging Hamas heeft nog altijd geen enkel bewijs geleverd voor de bewering dat Israël verantwoordelijk is voor de explosie bij een ziekenhuis in Gaza. The New York Times meldt dat ruim een week na het bloedbad bij het Al-Ahli-ziekenhuis. "De raket is opgelost als zout in water", aldus een Hamas-commandant die de krant citeert.
Israël zegt dat de explosie is veroorzaakt door een mislukte raketlancering door Palestijnse militanten. Diverse onderzoekers en experts hebben geconcludeerd dat de schade op de grond geen overeenkomsten vertoont met die van een gebruikelijke Israëlische luchtaanval. Maar zonder onafhankelijk onderzoek ter plaatse kunnen er geen harde conclusies worden getrokken.
Volgens The New York Times zijn waarschijnlijk alle resten van het gebruikte explosief verwijderd. Hamas stelt dat er geen brokstukken zijn als gevolg van de zware ontploffing, maar experts betwijfelen dat er geen sporen zijn achtergebleven. "Wie zegt dat we verplicht zijn om de restanten te tonen van elke raket die onze mensen heeft gedood?", zegt een woordvoerder van de militante beweging tegen de krant. Ook wil Hamas geen inzicht geven hoe het bij het dodental van 471 komt, wat door experts onrealistisch wordt genoemd.
Ook Israël weigert nader bewijs te delen met The New York Times. De krant oppert dat de explosie veroorzaakt kan zijn door een Israëlische onderscheppingsraket, vanuit een afweersysteem, of door artillerie. Maar het leger wil geen inzage geven in de militaire activiteiten rond het moment van dodelijke explosie.
Palestijnse president Abbas ontvangt demissionair premier Rutte
Enkele uren na zijn bezoek aan de Israëlische president Netanyahu werd demissionair premier Rutte in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, ontvangen door de Palestijnse president Abbas.
Demissionair premier Rutte heeft gesproken met Netanyahu
Demissionair premier Rutte heeft in Jeruzalem gesproken met de Israëlische premier Netanyahu over de oorlog tussen Israël en Hamas. Volgens Rutte was het "een goed, maar stevig gesprek". Hij is nu op weg naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever om te spreken met de Palestijnse president Abbas.
Podcast De Dag: oorlog onder de grond
Hamas heeft een enorm netwerk aan tunnels onder de Gazastrook. Dat is ooit begonnen om goederen het gebied in te smokkelen. Nu is het tunnelsysteem de belangrijkste troef van Hamas.
Israël bereidt zich voor op een oorlog in en om die tunnels, en dat is een heel lastige strijd, zegt hoogleraar irreguliere oorlogvoering en speciale operaties Martijn Kitzen. Hij vertelt hoe tunnels al eeuwenlang worden ingezet als instrument in de oorlog. En waarom ze een reden zijn dat er nu veel burgerslachtoffers vallen in de Gazastrook.
De podcast is hier te beluisteren.
Reageren? Mail dedag@radio1.nl
Luchtaanvallen over en weer tussen Israël, Gaza en Libanon
Na de zware beschietingen van afgelopen nacht worden er ook overdag weer raket- en droneaanvallen gemeld in Israël, Gaza en Libanon.
Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in het noordelijke buurland Libanon en de Palestijnse enclave in Gaza. Volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten zijn er in de zuidelijke stad Rafah in Gaza 18 doden gevallen bij een Israëlische luchtaanval. Een verslaggever van persbureau AP meldt dat een een gebouw in een woonwijk is getroffen, op zo'n 200 meter afstand van een VN-hoofdkwartier.
Ook zou opnieuw een moskee zijn geraakt bij een luchtaanval op Gaza. Volgens de lokale Palestijnse autoriteiten zijn er sinds het uitbreken van de oorlog 32 moskeeën verwoest.
De militante Palestijnse beweging Hamas zegt een drone-aanval te hebben uitgevoerd op militaire bases in Israël. Vanuit Israël wordt gemeld dat de drones zijn neergehaald. Volgens het Israëlische leger waren de drones afkomstig vanuit Libanon. In diverse Israëlische steden klinkt vandaag het luchtalarm vanwege raketaanvallen. In de zuidelijke stad Sderot, vlakbij Gaza, werden drie inslagen gemeld.
Joodse school in Amsterdam opnieuw dicht om zorgen over veiligheid
Een joodse school in Amsterdam sluit opnieuw de deuren uit veiligheidsoverwegingen. Basis- en middelbare school Cheider in Amsterdam-Zuid kan de veiligheid van kinderen niet garanderen, bevestigt de onderwijsinstelling na berichtgeving door Het Parool.
De voorzitter van het schoolbestuur zegt tegen de krant dat het aantal antisemitische incidenten toeneemt. Bij crisisoverleg afgelopen weekend is besloten de school voorlopig dicht te houden. De leerlingen krijgen vanaf dinsdag online les.
Kort na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël bleven eerder drie joodse scholen een dag dicht in Nederland.
Hulpgoederen worden uitgedeeld in Gaza
Hulpgoederen die via de grens met Egypte de Gazastrook zijn binnengekomen worden inmiddels uitgedeeld.
Bekijk hieronder hoe dat gebeurt in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook:
Autoriteiten Gaza: 5087 Palestijnen omgekomen sinds begin oorlog
Het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas, heeft gezegd dat er sinds de oorlog op 7 oktober begon 5087 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen, onder wie meer dan 2000 kinderen. Meer dan 15.000 mensen zouden gewond zijn geraakt. De cijfers kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.
Volgens het ministerie vielen de meeste slachtoffers in het zuidelijk deel van de Gazastrook. Het Israëlische leger roept de burgers in de Gazastrook juist op om naar het zuiden te trekken. Maar ook in het zuiden voert het Israëlische leger luchtaanvallen uit.
Israëlische leger: afgelopen nacht 64 mensen gearresteerd op Westelijke Jordaanoever
Het Israëlische leger zegt afgelopen nacht zeker 64 mensen te hebben gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever, onder wie 37 strijders van Hamas. Ook zouden er op verschillende plekken wapens en munitie in beslag zijn genomen.
Volgens het leger zijn sinds het begin van de oorlog ruim 800 mensen gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever. Vorige week zeiden Palestijnse functionarissen dat er al 10.000 Palestijnen gearresteerd zijn sinds het begin van de oorlog.
Brandstof cruciaal voor babyafdeling Gaza
Internationaal groeit de druk op Israël om ook brandstofleveringen aan Gaza toe te staan. Het land weigert dat tot nu toe uit angst dat er brandstof in handen van Hamas valt, maar hulpverleners noemen de leveringen cruciaal. Zonder brandstof voor generatoren kunnen bakkerijen geen brood bakken en kan er geen schoon drinkwater worden geproduceerd.
Ook voor ziekenhuizen in de Gazastrook is elektriciteit cruciaal, bijvoorbeeld voor de couveuses van te vroeg geboren baby's:
Demissionair premier Rutte is aangekomen in Israël
Demissionair premier Rutte is aangekomen in Israël, waar later vanmiddag in Jeruzalem een ontmoeting gepland staat met de Israëlische premier Nethanyahu. De twee zullen spreken over de oorlog tussen Israël en Hamas.
Nethanyahu zal Rutte rond 14.00 uur Nederlandse tijd ontvangen. Later op de dag reist Rutte door naar Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, om te spreken met de Palestijnse president Abbas.
Roep om staakt-het-vuren op EU-overleg
Een aantal EU-buitenlandministers dringen bij een overleg in Luxemburg aan op een staakt-het-vuren om humanitaire hulp aan Gaza mogelijk te maken. EU-buitenlandchef Borrell pleit ook voor hervatting van het vredesproces, dat volgens hem veronachtzaamd is de afgelopen jaren.
"Het politieke proces moet een nieuwe impuls krijgen", zei Borrell tegen de pers. "Het vredesproces is te lang een ondergeschoven kindje geweest. Grootmachten zijn de Palestijnse zaak vergeten omdat ze dachten dat het wel uit zichzelf opgelost ging worden, of er niet toe doet. Maar we moeten eraan blijven werken."
Borrell zei dat er daarvoor eerst een gevechtspauze moet worden ingelast. Raketaanvallen op Israël moeten stoppen, gijzelaars moeten vrijkomen en in Gaza moet humanitaire hulp voorrang krijgen. Hij wees erop dat de twintig vrachtwagens die zaterdag werden doorgelaten, een fractie van het gebruikelijke aantal was. "Normaal passeren honderd vrachtwagens dagelijks de grens."
Nederland wil graag een humanitaire pauze. De Duitse minister Baerbock legt vooral de nadruk op het bestrijden van terroristen. "Er zal geen veiligheid of vrede zijn voor Israël of de Palestijnen als het terrorisme zo doorgaat."
Donderdag praten EU-regeringsleiders op een top verder over het onderwerp.
Derde konvooi met noodhulp toegelaten tot Gaza
De Egyptische Rode Halve Maan meldt dat er opnieuw een konvooi met noodhulp vanuit Egypte de grens met de Gazastrook is overgestoken. Het is derde keer dat er een konvooi het gebied in trekt sinds het begin van de oorlog. Om hoeveel vrachtwagens het gaat is niet bekend.
De levering van humanitaire noodhulp begon zaterdag. De Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu hebben gisteren in een telefoongesprek afgesproken dat er vanaf nu een continue stroom van hulpgoederen de Gazastrook zal binnenkomen.
Nog een Nederlander meldt zich in Gaza
Afgelopen weekend heeft zich nog een Nederlander gemeld die vastzit in de Gazastrook. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot denkt dat het er meer zijn dan het nu bekende aantal van 22, zegt ze tegen persbureau ANP.
Bruins Slot zegt contact te hebben met alle Nederlanders in de Gazastrook. "Verder zetten we alle diplomatieke kanalen in om ervoor te zorgen dat die mensen uiteindelijk ook vrijkomen en uit Gaza kunnen vertrekken."
Voor zover bekend wordt er ook een Israëlische Nederlander gegijzeld door Hamas in de Gazastrook. Over zijn lot weet Bruins Slot naar eigen zeggen niets. Zondag werd bekend dat er een Nederlandse vrouw om het leven is gekomen in de Gazastrook.
Hamas: zeventig mensen gedood
Volgens Hamas zijn er vanmorgen en de afgelopen nacht zeker zeventig mensen gedood bij aanvallen op de Gazastrook. Onder de doden zouden zeventien personen zijn die omkwamen toen een gebouw in Noord-Gaza werd geraakt.
Eerder vanmorgen maakte het Israëlische leger bekend dat het de afgelopen 24 uur 320 aanvallen had uitgevoerd. Volgens de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteiten in Gaza zijn bij die aanvallen het afgelopen etmaal meer dan 400 Palestijnen omgekomen, overwegend vrouwen en kinderen.
De begraafplaats van Khan Younis ziet een continue stroom van omgekomen slachtoffers, zoals meerdere leden van de familie al-Zanati die vanmorgen werden begraven:
Bruins Slot reageert op dood Nederlandse vrouw
Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot liet op de Europese Raad in Luxemburg weten dat het kabinet meeleeft met de Nederlandse familie al-Asqar. De 33-jarige moeder van het gezin met vier kinderen kwam om het leven bij een zware explosie in Gaza.
Beperkte Israëlische inval in Gazastrook, Hamas vocht terug
De woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat manschappen vannacht een beperkte inval hebben uitgevoerd in de Gazastrook. Er werd gezocht naar gegijzelde landgenoten. Ook werden er in voorbereiding op een grondoffensief aanvallen uitgevoerd op militaire doelwitten. Legerwoordvoerder Hagari gaf in zijn persverklaring verder weinig details en hij zei ook niks over het resultaat van de inval.
In een verklaring die Hamas kort na de opmerkingen vrijgaf, staat dat strijders gevochten hebben met infiltrerende Israëlische troepen. Dat gebeurde volgens de militante organisatie ten oosten van Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Volgens het persbericht werd de aanval afgeslagen en is Israëlisch materieel verwoest, zoals een tank en een twee gepantserde bulldozers.
Hagari stelde het aantal gegijzelden bij naar 222. Dat het er tien meer zijn dan gisteren, komt volgens hem doordat er veel buitenlanders zijn ontvoerd en het tot nu toe niet gelukt was hen te identificeren en hun familie te bereiken.
Inslagen vlak bij ziekenhuis in Gaza-stad
Medewerkers van het al-Qudsziekenhuis in Gaza-stad filmden gisteren twee inslagen vlak bij het ziekenhuis. Op dat moment was daar een internationale delegatie van het Rode Kruis op bezoek. Uit de beelden blijkt niet of er doden of gewonden zijn gevallen.
Palestijnen melden tientallen arrestaties op de Westelijke Jordaanoever
Persbureau Wafa, gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit, meldt dat er bij invallen van het Israëlische leger op verschillende plekken op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever 120 mensen zijn opgepakt. De meeste personen werden volgens Wafa gearresteerd in Hebron, waar 59 mensen werden aangehouden. Veertig van hen zouden uit de Gazastrook komen.
Daarnaast zijn er volgens het persbureau mensen opgepakt in onder meer Bethlehem, Nablus, Jenin en Jericho. In Ramallah, waar twee doden vielen bij een inval, werden 27 mensen aangehouden.
De Palestijnse organisatie die bijhoudt hoeveel mensen vastzitten in Israël, laat weten dat er ruim 1200 Palestijnen zijn opgepakt sinds de Hamas-aanval op Israël zestien dagen geleden.
Israëlisch leger: 320 doelen aangevallen
Het Israëlische leger zegt dat het de afgelopen dag 320 doelen in de Gazastrook heeft aangevallen. Palestijnse media melden dat vooral het midden en het noorden van het gebied werd geraakt. Via het X-account van de Israëlische strijdkrachten werden beelden vrijgegeven van enkele aanvallen.
Volgens een woordvoerder waren er onder de doelwitten Hamas-hoofdkwartieren, observatieposten en Hamas-tunnels die kunnen worden gebruikt om te schuilen en voor stedelijke oorlogsvoering. Ook werden mortier-lanceerinrichtingen en antitankposities uitgeschakeld.
In reactie op kritiek dat er in de Gazastrook burgerdoelen worden geraakt publiceerde het leger gisteravond ook een serie foto's waarop te zien zou zijn dat Palestijnse wapeninstallaties in de buurt van moskeeën, scholen en een VN-gebouw worden geplaatst. "Hamas brengt Gazanen, Israëli's en de internationale gemeenschap direct in gevaar", is de boodschap.
De claim van het leger dat er inderdaad op de foto's raketinstallaties zijn te zien, is niet onafhankelijk geverifieerd.
Palestijns ministerie: doden bij inval bij Ramallah
Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op de bezette Westelijke Jordaanoever meldt dat er twee Palestijnen zijn doodgeschoten bij een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp in de buurt van Ramallah. Nog eens vier mensen zouden gewond zijn geraakt.
Het Britse persbureau Reuters meldt op basis van bewoners van het kamp dat de Israëlische troepen in alle vroegte mensen van hun bed lichtten, waarna er vuurgevechten ontstonden. Ook zouden jongeren de Israëli's met stenen hebben bekogeld. De troepen zouden zich inmiddels uit het kamp hebben teruggetrokken.
Oproep WHO: ook brandstof toelaten in Gaza
Het hoofd van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Israël opnieuw op om naast voedselhulp, water en medicijnen ook brandstof toe te laten in de Gazastrook. Directeur-generaal Tedros zegt dat daar "levens van afhangen".
Israël heeft dit weekend twee konvooien de grenspost bij Rafah laten passeren, twintig vrachtwagens op zaterdag en nog eens veertien gisteravond. Daar zat nog geen brandstof bij omdat Israël dat pas wil toestaan als Hamas is uitgeschakeld. Het Amerikaanse persbureau AP meldde gistermiddag wel brandstoftransporten te hebben gezien bij de grenspost, maar een VN-woordvoerder meldt dat dat ging om een interne verplaatsing van brandstof, geen nieuwe toevoer.
Brandstof is nodig om generatoren te laten draaien, nu Israël de stroomvoorziening voor Gaza heeft afgesloten. Zonder stroom vallen bijvoorbeeld de bakkerijen in Gaza stil en ook de ontziltingsinstallatie waarmee leidingwater uit de Middellandse Zee kan worden gehaald. Ook voor ziekenhuizen is elektriciteit onmisbaar: zo lopen volgens de WHO 130 te vroeg geboren baby's in couveuses gevaar.
"Zonder brandstof laten we de inwoners van Gaza stikken terwijl hun nood elk uur toeneemt waar we bij staan", liet de commissaris-generaal van VN-organisatie UNRWA weten. Hij riep op internationaal druk uit te oefenen om brandstof toe te laten.
Israël: Hezbollahdoelen aangevallen in Libanon
Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht hebben aan het begin van de nacht zeker twee doelen gebombardeerd in Libanon. Volgens een legerwoordvoerder is dat gebeurd omdat Hezbollah van plan was om raketten af te vuren richting Israël.
Hezbollah en Israël hebben elkaar de afgelopen tijd herhaaldelijk onder vuur genomen. Aan beide kanten van de grens zijn burgers geëvacueerd of gevlucht. Hezbollah is een bondgenoot van Iran en opereert vanuit Libanon. De beweging vocht in 2006 nog een oorlog uit met Israël.
Defensieminister VS: grondoorlog Gaza kan zeker negen maanden duren
Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin kan een Israëlische grondoorlog in Gaza zeker negen maanden duren. Dat zei hij in het programma This Week van tv-zender ABC. "Ik voorzie een strijd gekenmerkt door veel zelfgemaakte bommen en boobytraps."
Hij houdt de periode van negen maanden aan omdat het in 2016 zo lang duurde om de Noord-Iraakse stad Mosul te heroveren op IS. Tijdens die operatie was Austin commandant van Centcom, het Amerikaanse militaire commando dat zich richt op het Midden-Oosten, Afrika en grote delen van westelijk Azië. In die rol was hij van 2013 tot 2016 betrokken bij de strijd in Irak en Syrië.
Gisteren zei de Israëlische minister van Defensie dat de operatie "een maand of twee of drie maanden" kan duren. "Maar aan het eind is Hamas er niet meer", zei hij ook.
Gazanen zitten vast buiten de Gazastrook
Toen Hamas de aanslagen pleegde in Israël, en vervolgens de oorlog begon, waren sommige Gazanen buiten de Gazastrook. Zij zitten nu vast in Israël. Nieuwsuur-verslaggever Ties Brock maakte onderstaande reportage over hen.
Tweede konvooi is Gaza binnengereden
Gisteravond is een konvooi hulpgoederen via de grensovergang bij Rafah Gaza binnengereden. Het is het tweede konvooi met daarin volgens een woordvoerder van de VN veertien vrachtwagens met hulpgoederen.
De Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu hebben in een telefoongesprek afgesproken dat er vanaf nu een continue stroom van hulpgoederen de Gazastrook zal binnenkomen. Of dat ook gebeurt, is nog niet duidelijk.
Demissionair premier Rutte vandaag naar Israël
Demissionair premier Rutte reist vandaag naar Tel Aviv voor een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu. Later spreekt hij ook met de Palestijnse president Abbas. Het gaat om een kort bezoek van een dag, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.
Rutte sprak gisteren telefonisch met Netanyahu over de Nederlandse vrouw die is omgekomen in Gaza, schrijft hij in een bericht op X. Daarin herhaalde hij ook dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen en de dreiging van Hamas weg te nemen en dat die zelfverdediging in lijn moet zijn met het humanitair oorlogsrecht. "Israël moet er alles aan doen om te voorkomen dat burgers het slachtoffer worden van de strijd tegen Hamas."
Ook de Franse president Macron is in Israël uitgenodigd. Hij gaat dinsdag.
Welkom
Welkom in het liveblog van maandag 23 oktober over de oorlog tussen Hamas en Israël. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.