Mo Salah viert zijn treffer met Virgil van Dijk

Gravenberch en Van Dijk verslaan met Liverpool tienkoppig Everton in stadsderby

Ryan Gravenberch kende zaterdagmiddag een uitstekend basisdebuut in de Premier League. De middenvelder zag zijn team op Anfield Everton met 2-0 verslaan in de Merseyside-derby. Dat gebeurde wel pas nadat Everton-verdediger Ashley Young met twee keer geel van het veld was gestuurd.

Liverpool en Everton maakten er geen spectaculaire eerste helft van. De thuisploeg was wel overduidelijk de betere ploeg, maar werd vooral gevaarlijk bij de omschakeling. Luis Díaz maakte meerdere keren gebruik van zijn snelheid en daar had Young het maar wat moeilijk mee.

Twee keer geel

De verdediger moest regelmatig ingrijpen en deed dat de ene keer goed door de 1-0 van Díaz te voorkomen, maar de andere keer minder. Nadat Young al geel op zak had, besloot hij Diaz net buiten het strafschopgebied te vloeren. Die onnodige tackle leverde hem vervolgens weer een gele kaart op en zo moest de uitploeg al na 37 minuten met tien man verder.

Young wordt weggestuurd met een rode kaart

Het was de 23ste rode kaart ooit in de Merseyside-derby. In geen enkel ander onderling duel in de Premier League vielen ooit meer rode kaarten. Opvallend is dat 16 daarvan voor Everton waren en dat maar één van de laatste tien rode kaarten voor een Liverpool-speler was.

Bij Liverpool stond ook aanvoerder Virgil van Dijk in de basis. Hij had zijn ploeg vlak na de rode kaart op voorsprong kunnen zetten, maar zijn kopbal vloog net over.

Penalty voor Liverpool

Everton-trainer Sean Dyche speelde vervolgens op een gelijkspel. En dat leek lange tijd te gaan lukken. Het ging pas mis toen Michael Keane een voorzet van de uitblinkende Díaz op zijn hand opving. Na ingrijpen van de VAR kreeg Mo Salah vanaf elf meter de uitgelezen kans om de wedstrijd open te breken.

De Egyptenaar deed dat vol overtuiging en schoot met het 200ste doelpunt uit zijn carrière Liverpool op voorsprong. Dat kwam de thuisploeg goed uit, want het ging niet van harte voor Liverpool.

Danjuma erbij

Tien minuten voor tijd probeerde Everton toch aanvallend nog wat te brengen. Zo kreeg Arnaut Danjuma nog de kans om wat te forceren in de slotfase.

Ook Danjuma kon niks meer betekenen voor het teleurstellend presterende Everton. Salah was een stuk succesvoller, want hij bekroonde een perfect uitgevoerde tegenstoot in de slotfase ook nog met zijn tweede treffer. Daardoor greep Liverpool, in ieder geval voor even, de koppositie in de Premier League.

Tottenham, Arsenal en Manchester City kunnen Liverpool nog voorbij. Zij komen later dit weekend in actie.