Julian Nagelsmann
NOS Voetbal

Debuterende Nagelsmann staat voor loodzware klus: 'EK-vuur moet worden aangewakkerd'

Er zijn eenvoudiger klussen denkbaar: Julian Nagelsmann maakt vanavond zijn debuut als coach van het Duitse voetbalelftal dat op weg naar het Europees kampioenschap in eigen land volledig de weg kwijt is.

Bij het WK in Qatar vlogen de Duitsers er al in de groepsfase uit en daarna ging het van kwaad tot erger. Na de pijnlijke 1-4 thuisnederlaag tegen Japan op 9 september vond de Duitse bond het welletjes. Bondscoach Hansi Flick vloog de laan uit. Onder interim-coach Rudi Völler toonde Duitsland twee dagen later herstel met een 2-1 oefenzege op Frankrijk, waarna de 36-jarige Nagelsmann als nieuwe bondscoach werd gepresenteerd.

Zijn eerste klus is een tweeluik op Amerikaanse bodem. Vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd speelt Duitsland in East Hartford, Connecticut, tegen de Verenigde Staten, vier dagen later staat in Philadelphia een oefeninterland tegen Mexico op het programma.

Druk is enorm

De druk op Nagelsmann is enorm. De eerder dit jaar bij Bayern München ontslagen trainer moet voor euforie en EK-koorts zorgen in een land dat in diepe voetbalmineur verkeert. Het doel van de trip naar Noord-Amerika is dan ook duidelijk.

"Winnen is het belangrijkste thema om de stemming weer goed te krijgen", zei Nagelsmann bij aankomst in de VS tegen het Amerikaanse ESPN. "Als je wint, is alles wat je daarvoor hebt gedaan, goed geweest. Als je verliest, is alles...." Wat Nagelsmann vervolgens zei, is onbekend: er klonk een pieptoon omdat zijn terminologie volgens de zender niet geschikt was voor Amerikaanse oren.

Vol op ervaring

Na de dramatische reeks van zijn voorganger Flick zet de nieuwe Bundestrainer vol in op ervaring. Hij haalde de routiniers - en wereldkampioenen van 2014 - Thomas Müller en Mats Hummels terug. Müller leek na het WK in Qatar afscheid te hebben genomen, Hummels was er voor het laatst bij op het EK van 2021. Beiden zijn 34 jaar, slechts twee jaar jonger dan Nagelsmann.

Mats Hummels tijdens de training in de VS

In de selectie van 26 man zitten liefst 12 dertigers. En de kans lijkt groot dat zes van hen ook in de basiself tegen de VS zullen staan. Ilkay Gündogan (32) blijft bij Nagelsmann de aanvoerder en ook keeper Marc-André ter Stegen (31), Antonio Rüdiger (30) en Niclas Füllkrug (30) lijken in aanmerking te komen voor een basisplaats.

Verwacht wordt dat de zes dertigers worden aangevuld met een as van bijna-dertigers (Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Leroy Sané) en de dartele net-twintigers Jamal Musiala en Florian Wirtz.

Oldtimers

De eerste trainingen in de VS wijzen erop dat Borussia Dortmund-speler Hummels een leidende rol krijgt in de defensie en Bayern-icoon Müller in de aanval. Beide oldtimers weten ook wat het DFB-team (voorheen 'Die Mannschaft') te doen staat.

"Het gevolg van deze situatie, waarin we veel hebben verloren, is dat er voor ons geen vriendschappelijke wedstrijden zijn", zei Müller, goed voor 121 interlands, 44 doelpunten, zeven eindtoernooien en een wereldtitel. "We moeten goed beginnen en dus winnen."

Hummels vulde zijn oude collega aan: "Twee keer winnen is heel belangrijk om het vuur aan te wakkeren dat tijdens het EK in ons eigen land moet branden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl