Ilkay Gündogan is een van de weinige leiders bij Duitsland
NOS Voetbal

Crisis bij Duitse elftal, terwijl EK in eigen land nadert: 'Van Gaal als redder? Dat zou grappig zijn'

Negen maanden voor de start van het EK voetbal in Duitsland is het crisis in ons buurland. Bondscoach Hansi Flick werd zondag ontslagen na een 4-1 thuisnederlaag tegen Japan. Wat gaat er mis? En wie moet Duitsland uit het slop trekken?

Het gaat al langer niet goed met 'Die Mannschaft'. Op het WK in Qatar werd Duitsland al in de groepsfase uitgeschakeld. En na het toernooi werd maar een van de zes (oefen)wedstrijden gewonnen. En dan staat er vanavond ook nog eens een oefenduel met vice-wereldkampioen Frankrijk op het programma.

"Ze verliezen steeds en de manier waarop ze spelen, is ook labbekakkerig. Dus het ontslag van Flick is geen verrassing. Japan was zaterdag individueel en als team de betere", vertelt Youri Mulder, volger van het Duitse voetbal, in Langs de Lijn.

Geen goede spelers

De reden? "Ze hebben niet echt goede spelers", vindt Mulder. "Als je de centrale verdedigers bekijkt: Antonio Rüdiger speelde als een amateur tegen Japan, Niklas Süle is een reus die niet kan voetballen. Nederland heeft veel betere centrale verdedigers."

"Daarnaast hebben ze geen spits, is Kai Havertz een clubvoetballer en zijn Leroy Sané en Serge Gnabry de ene wedstrijd fantastisch en de andere keer drie keer niets."

De opstelling van Duitsland tegen Japan

De Duitse analist en spelersmakelaar Simon Cziommer vindt dat Duitsland wel degelijk genoeg individuele kwaliteit heeft. "De teamprestatie is het grootste probleem. Want Jamal Musiala, Florian Wirtz en Havertz zijn toch de crème de la crème? Het is meer de vraag hoe je het team weer laat schitteren."

Moeilijk te verklaren

Dat het achterin niet goed genoeg is, ziet Cziommer ook. "Ze hebben zeker niet de centrale verdedigers die Nederland bijvoorbeeld heeft. Maar de spelers die ze hebben, zijn toch nog wel goed genoeg om een fatsoenlijke bal te spelen?"

Voor de voormalig speler van onder andere FC Twente en AZ is het moeilijk te verklaren waar het precies fout gaat. "Ik kan niet in de kleedkamer kijken. Maar dat er iets niet klopt, zie je wel. Misschien ontbreken er leiders. Buiten Ilkay Gündogan om zijn die er weinig. Tegenstanders stellen zich ook steeds meer op Duitsland in en er komt geen antwoord op."

Musiala, Wirtz en Havertz zijn toch crème de la crème?

Simon Cziommer, oud-voetballer en analist

Voetballend Duitsland kent meer problemen dan alleen de slechte resultaten van de laatste tijd, weet Cziommer. "De talentontwikkeling, bijvoorbeeld, blijft achter en ook in het bestuur van de Duitse bond is veel gebeurd."

Zo vertrok Oliver Bierhoff na het WK als algemeen directeur. Dit omdat "onze beslissingen niet altijd even goed uitpakten", vertelde hij bij zijn vertrek. Publiekslieveling Rudi Völler volgde hem op, maar dat is ook nog niet succesvol gebleken.

Hansi Flick als bondscoach van Duitsland

"Hoewel misschien niet altijd de juiste beslissingen worden genomen, staat dit bestuur met Hans-Joachim Watzke, Völler en op de achtergrond Uli Hoeness wel goed", zegt Cziommer. "Zij hebben toch de nodige kennis die noodzakelijk is om beslissingen te nemen. Ik denk dan ook dat het goed gaat komen met Duitsland. Ik zou me meer zorgen maken als de kwaliteit er ook daadwerkelijk niet zou zijn."

'Van Gaal lijkt me geweldig'

Over wie Hansi Flick nu moet opvolgen, wordt druk gespeculeerd. Dinsdag, tegen Frankrijk, zit Völler eenmalig op de bank. Voor de toekomst worden Julian Nagelsmann en Jürgen Klopp genoemd, maar ook Louis van Gaal.

"Van Gaal lijkt mij echt grappig, leuk en geweldig. Als een Nederlander het Duitse voetbal moet redden en dan ook nog eens Van Gaal... van mij mag dat", lacht Mulder.

Of de 36-jarige Nagelsmann het al zou moeten doen, weet Cziommer niet. "Ik weet niet of hij nu al bondscoach zou willen zijn. Klopp is dé kandidaat in Duitsland. Volgende zomer loopt zijn contract af. Het is dus de vraag wat ze doen tot hij vrij is. Gaan ze voor een ervaren trainer tot de zomer en dan Klopp, of kiezen ze toch voor Nagelsmann?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl