De enige energiecentrale op de Gazastrook, op archiefbeeld
NOS NieuwsAangepast

Geen elektriciteit meer in de Gazastrook en voor gevangen Palestijnen

De enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook is niet meer in werking vanwege brandstoftekorten. Dat melden de autoriteiten van Hamas in de Gazastrook. Dat betekent dat er geen stroom meer is in het gebied. Inwoners zijn nu afhankelijk van noodgeneratoren en hun eigen brandstofvoorraden.

Maandag kondigde Israël als reactie op de Hamas-aanslagen een volledige blokkade aan. Daardoor is niet alleen de toevoer van elektriciteit gestopt, maar worden er ook geen brandstoffen, voedsel en medicijnen meer doorgelaten naar de Gazastrook.

Israëlische media melden daarnaast dat het hoofd van de Israëlische gevangenisdienst opdracht heeft gegeven ook in gevangenisvleugels waar Palestijnse gevangenen verblijven de stroom af te sluiten.

Patiënten afhankelijk van elektronische apparaten

Ziekenhuizen in de Gazastrook gebruiken nu noodgeneratoren, maar de verwachting is dat die de ziekenhuizen slechts enkele dagen draaiende kunnen houden.

Er zijn momenteel 100 pasgeboren baby's afhankelijk van medische apparatuur in Gaza-Stad, citeert Al Jazeera medisch directeur Khalaf van het Al Wafa Ziekenhuis. Zij zijn in "elk aspect van het leven" afhankelijk van elektriciteit en apparatuur, zegt Khalaf.

Daarnaast zijn er in Gaza ook ongeveer 1100 patiënten afhankelijk van dialyseapparatuur om te overleven, zegt Khalaf De belegering komt daarmee volgens Khalaf neer op "massamoord".

Ameera, een journalist uit Gaza, laat de NOS weten dat sommige plekken hun stroom krijgen door motoren en anderen door noodgeneratoren. "Andere plekken maken gebruik van zonnepanelen, maar die zijn er niet meer", zegt Ameera.

Overdag kan men ledlampen gebruiken die door batterijen worden opgeladen, zegt Ameera. Maar 's nachts in het donker is het lastiger voor ziekenhuizen en andere mensen die hulp bieden.

Internationaal recht

EU-buitenlandchef Borrell zei gisteren dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen, maar dat dat moet wel gebeuren in overeenstemming met het internationaal recht. "Sommige acties - zoals het afsluiten van elektriciteit en voedsel voor burgers - zijn in strijd met het internationaal recht," zei Borrell.

Dat zei ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Türk. Een totale belegering van de Gazastrook, waardoor burgers worden beroofd van goederen die essentieel zijn om te overleven, is verboden onder internationaal recht, zei hij.

Contact buitenwereld

Los van de gevolgen van ziekenhuizen en de uitval van verlichting betekent het ontbreken van elektriciteit ook dat mensen hun elektronische apparaten niet meer kunnen opladen.

Inwoners in de Gazastreek kunnen daardoor niet meer in contact komen met de wereld buiten de Gazastrook.

Dat geldt ook voor communicatie in de Gazastrook zelf. Als de verlichting uitvalt is het ook donker in de schuilkelders en VN-scholen waar veel vluchtelingen hun toevlucht hebben genomen. "Als ze zonder stroom komen te zitten, kun je ze niet helpen als ze gebombardeerd worden", zegt journalist Ameera.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl