Olympische ringen in Sapporo
NOS Sport

Sapporo trekt zich terug voor Spelen 2030 na mogelijke omkoopschandalen

De Olympische Spelen van 2030 gaan niet naar het Japanse Sapporo. De stad heeft zijn bid teruggetrokken na de vermeende omkoopschandalen rond de Spelen van Tokio in 2020, die vanwege corona een jaar werden uitgesteld en in 2021 werden gehouden.

Burgemeester Katsuhiro Akimoto van Sapporo en de president van het Japanse Olympisch Comité, Yasuhiro Yamashita, zeiden woensdag op een gezamenlijke persconferentie in Tokio dat ze zich terugtrekken voor de Winterspelen vanwege het gebrek aan steun van de burgers.

Zij zouden het vertrouwen verloren zijn door de corruptiezaken rond de Spelen van 2021. Volgens Japanse berichtgeving zijn er al elf personen schuldig bevonden aan corruptie.

Het nu doorzetten van het bid van Sapporo zou kunnen resulteren in "een ongeneeslijke wond voor de Olympische Spelen", aldus Yamashita.

13 miljard

Ook zouden de burgers zich zorgen maken over de financiële lasten die het organiseren van de Spelen met zich meebrengt. Japan heeft officieel 13 miljard dollar uitgegeven om de spelen van 2021 te organiseren, maar uit een overheidsonderzoek blijkt dat er misschien meer dan het dubbele is uitgegeven.

Stockholm of Vancouver?

Naast Sapporo deden Salt Lake City en Vancouver een bid om de Spelen te organiseren. Maar het lijkt erop dat Salt Lake City wordt uitgekozen voor de organisatie van de Spelen in 2034.

Vancouver (Canada) blijft dan over, maar ook het Zweedse Stockholm zou in de markt zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl