Feest in Japan toen bekend werd dat de zomerspelen van 2020 daar gehouden worden
NOS Nieuws

Nieuw omkoopschandaal Olympische Spelen

De zoon van het voormalige erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Lamine Diack heeft 1,3 miljoen euro gekregen via een rekening uit Tokio. Vermoedelijk gaat het om smeergeld in verband met het toekennen van de Olympische Spelen in 2020.

Die informatie is boven water gekomen door een onderzoek van het Franse Openbaar Ministerie naar de financiën van Lamine Diack en zijn zoon Massata Diack. Beiden worden verdacht van corruptie.

De Franse Officier van Justitie heeft volgens persbureau AP bekend gemaakt dat er in 2013 meerdere betalingen zijn gedaan vanuit Tokio aan Massata Diack. Die betalingen zijn gisteren door The Guardian al in verband gebracht met het toekennen van de Spelen aan Japan.

Bij de betalingen stond volgens de officier vermeld dat ze betrekking hadden op de Olympische Spelen van 2020. In dat jaar heeft Japan de Olympische Spelen toegewezen gekregen.

Corruptieverleden

Eerder werd al bekend dat Massata Diack in zijn functie als marketingspecialist van de internationale atletiekfederatie IAAF waarschijnlijk heeft gesjoemeld met de verkoop van de uitzendrechten van verscheidene WK's. Hij wordt nog steeds gezocht door Interpol.

Zijn vader Lamine Diack wordt door het Franse Openbaar Ministerie onderzocht wegens omkoping. Hij wordt ervan verdacht dat hij in zijn functie als voorzitter van IAAF ruim 1 miljoen euro aan smeergeld heeft aangenomen. In ruil daarvoor verdoezelde hij dopinggebruik door Russische atleten. Lamine Diack verblijft in Frankrijk en mag het land niet verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl